BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Με την αγορά σε ανοδικό τέμπο, ανοίγουν τις προπωλήσεις

Aφορμή να ανοίξει η κουβέντα με παραγωγούς, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου ’20 προ δεκαημέρου.

thumbnail_12

Ελένη Δούσκα

55
0

«Έπιασε ο πόνος τους εκκοκκιστές και είπαν φέτος να βοηθήσουν τους παραγωγούς! Ωραίο το κολπάκι. Μόλις κλείσουν µε συµβάσεις τις επιθυµητές ποσότητες θα πουν ότι το βαµβάκι δεν έχει ζήτηση άσχετα µε την πραγµατική χρηµατιστηριακή τιµή και θα το παίζουν βαριά πεπόνια και θα πάρουν τις υπόλοιπες ποσότητες σε εξευτελιστικές τιµές».

Το σχόλιο είναι αναγνώστη στο Agronews, δείχνει ωστόσο την υποδοχή που είχε η πρόταση των εκκοκκιστών για προπωλήσεις συσπόρου βάµβακος από τους παραγωγούς, την ώρα που η διεθνής τιµή του προϊόντος επανέρχεται από τα χαµηλά του Μαρτίου και επιµένει να κινείται σε ανοδικό κανάλι. Οι ειδικοί ωστόσο λένε, ότι, ιστορικά τουλάχιστον, οι προπωλήσεις εκ µέρους του παραγωγού έχουν ένα νόηµα την Άνοιξη. Όχι αυτή την εποχή και σίγουρα όχι φέτος.

Η ανοδική αυτή κίνηση της αγοράς πάντως έδωσε αφορµή στους εκκοκκιστές, κατά το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της προηγούµενης εβδοµάδας, να ανοίξουν συζητήσεις µε τους παραγωγούς για προπωλήσεις. Οι πληροφορίες θέλουν µεγάλη εκκοκκιστική επιχείρηση µε επίκεντρο τη Θεσσαλία να προσφέρει σε µεγάλους καλλιεργητές τιµή 40 λεπτά το κιλό (σύσπορο στο χωράφι), διαβεβαιώνοτνας µάλιστα ότι τα 65 σεντς η λίµπρα στο αµερικανικό χρηµατιστήριο είναι µια τιµή η οποία δύσκολα θα εµφανισθεί ξανά στο χρηµατιστηριακό ταµπλό µέχρι το φθινόπωρο. Θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι βραχυπρόθεσµα η πρόβλεψη αυτή δικαιώνεται έστω και οριακά.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκιστών και γενικός γραµµατέας της ∆ιεπαγγελµατικής Βάµβακος Αντώνης Σιάρκος, επιβεβαιώνει τη δυνατότητα που δίνει η αγορά για καλύτερη τιµή στον βαµβακοπαραγωγό, επισηµαίνοντας ότι «η ανοδική αυτή κίνηση δεν ξέρουµε πως θα εξελιχθεί, αλλά δεν µπορούµε να πούµε και ότι έχει ολοκληρωθεί».

Σύµφωνα µε τον έµπειρο επιχειρηµατία στον κλάδο των εκκοκκιστηρίων, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δικαιολογούν την ανοδική κίνηση της αγοράς, µεταξύ των οποίων:

  • Το κύµα αγορών από τα κρατικά αποθέµατα της Κίνας, µια κίνηση η οποία πριν µια δεκαετία αντίστοιχα πέτυχε να τριπλασιάσει την τιµή του βαµβακιού.
  • Οι τοποθετήσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων πάνω στη γενικότερη πτώση των αγροτικών εµπορευµάτων, τα οποία θεωρείται ότι αποτελούν ασφαλές καταφύγιο σε τέτοιες περιπτώσεις.
  • Η τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας USDA, στην οποία παραγωγή στις ΗΠΑ αναθεωρήθηκε σηµαντικά προς τα κάτω.

Βέβαια, στον αντίποδα όλων αυτών, ο κ. Σιάρκος επισηµαίνει την κατανάλωση του φυσικού προϊόντος, που κινείται σε πτωτικούς ρυθµούς.

Πάντως, το «εργαλείο», όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Σιάρκος, των προπωλήσεων, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί, είναι ξεκάθαρο ότι πέρυσι δεν δούλεψε, αφού πριν τη συγκοµιδή η αγορά βάµβακος ήταν σε πίεση, µε την κορύφωση της πίεσης αυτής να εντοπίζεται το Σεπτέµβριο, όταν «θυµήθηκαν» οι εκκοκκιστές να το φέρουν στην επιφάνεια. Πριν λίγες µέρες, ωστόσο, η προσφορά των προπωλήσεων δείχνει να παίρνει και πιο επίσηµο χαρακτήρα µε την ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάµβακος να αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα ακόλουθα:

«Η ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάµβακος διαπιστώνει ότι οι χρηµατιστηριακές τιµές του προϊόντος είναι στα ίδια επίπεδα της περσινής σεζόν συγκοµιδής. Με το παρόν ενηµερώνει τους παραγωγούς – µέλη της ότι έχουν τη δυνατότητα σε συνεργασία µε εκκοκκιστήρια της επιλογής τους να προβούν σε προπώληση συσπόρου βάµβακος προκειµένου να οριστικοποιήσουν µέρος της τιµής της παραγωγής του».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία