Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Όλο και πιο κοντά ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι με βάση το σχέδιο Βορίδη

Μια ειδική έκτακτη ενίσχυση στο βαμβάκι βρίσκεται στο πλάνο των επιδοτήσεων που διαμορφώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

2a_cotton_3__1_

Πέτρος Γκόγκος

191
32

Οι πληροφορίες θέλουν τη Βάθη να έχει γίνει υποδοχέας σχετικού αιτήματος από πολλούς παράγοντες του κλάδου βάμβακος, όσο παράλληλα ο υπουργός Μάκης Βορίδης, παραδέχεται μεταξύ άλλων σε επίσημες τοποθετήσεις του ότι έπεται νέος κύκλος ενισχύσεων λέγοντας ότι «θα συνεχίσει να ενισχύει με ιδιαιτέρως σημαντικά ποσά το εισόδημα των αγροτών». Μέσα από αυτό το παράθυρο έκτακτων κρατικών ενισχύσεων που αναμένεται να ανοίξει προσεχώς το υπουργείο, έρχεται να περάσει η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι.

Την εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχουν λάβει υπ όψιν τους και οι εκκοκκιστές, με μεγάλο εκκοκκιστήριο να προβαίνει σε μείωση της προσφοράς που είχε δώσει για παραδοτέο σύσπορο, ενδεχομένως ποντάροντας σε εξισορρόπηση της «χασούρας» του παραγωγού με μια έκτακτη ενίσχυση στο βαμβάκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, µεγάλο εκκοκκιστήριο χαµηλώνει την προσφορά του σε µια προσπάθεια να πιέσει σε φιξαρίσµατα εγκαίρως, προτού τα ταµπλό καταγράψουν νέα κέρδη.

Από τα 42 λεπτά που πλήρωνε για παραδόσεις στην αυλή του εκκοκκιστηρίου µέχρι πρόσφατα, γνωστός εκκοκκιστής επιχειρεί ντρίπλα, κατεβάζοντας την τιµή στα 40 λεπτά. Όπως αναφέρουν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς, η τακτική αυτή προσβλέπει στο να σπεύσουν οι παραγωγοί να κλείσουν τις ποσότητές τους φοβούµενοι για περαιτέρω µείωση, προκειµένου να αποφύγει το εκκοκκιστήριο να πληρώσει υψηλότερες τιµές στη συνέχεια, σε περίπτωση που η διεθνής τιµή βάµβακος συνεχίσει την ανοδική πορεία του.

Πάνω στα κλεισίµατα πετυχαίνει τους Έλληνες καλλιεργητές βάµβακος, η ανάκαµψη των διεθνών χρηµαταγορών βαµβακιού, µε το ταµπλό του χρηµατιστηρίου της Νέας Υόρκης να βρίσκεται περί τα 73 µε 74 σεντς στα ενεργά συµβόλαια Μαρτίου ‘21. Η εξέλιξη αυτή θα επέτρεπε τιµή σύσπορου µε µια µέση απόδοση στο 34%, κοντά στα 46 λεπτά. Ωστόσο η οικονομική συγκυρία και η έλλειψη ρευστότητας που φαίνεται ότι έχουν πολλά εκκοκκιστήρια εξαιτίας της δυστοκίας των προηγούμενων μηνών, δείχνει πως η εγχώρια αγορά δύσκολα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα δεδομένα που διαμορφώνουν οι σαφώς καλύτερα χρηματοδοτούμενες διεθνείς αγορές. Σε αυτήν την πραγματικότητα, η ενίσχυση του βαμβακιού αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί ομαλά η καλλιέργειά του την επόμενη χρονιά, χωρίς σημαντικές στρεμματικές απώλειες, που μάλιστα ήδη έχουν καταγραφεί, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που στράφηκαν στο σκληρό σιτάρι.

Σχόλια (32)
Προσθήκη σχολίου

30-11-2020 17:22ΑΓΡΟΤΗΣ

Έχει βάλει ποτέ βαμβακι κάποιος από εσάς τους "θεωριες", που κτηγορειτε εμάς;;;;Όταν βγάζεις σε μια καλή χρονιά 400 κιλά και με τα 38-42 λεπτά που περνούμε δεν βγάζουμε τα έξοδα για την καλλιέργεια απλά για να στηρίξουμε την καλλιέργεια γιατί την γουστάρουμε..... Και φτάνει η καραμέλα της συνδεδεμενης

Απάντηση

29-11-2020 00:17ΤΣΙΦΛΙΚΑΣ

έχει δικιο ο μητσαρας!!!!όποιος δεν είναι ικανοποιημένος από τα βαμβάκι ασ μην ξανασπύρει!!!υπάρχουν κ άλλες καλλιέργιες πιο προσοδοφόρες!!!!!έλεος με αυτή την κλάψα!!!!!

Απάντηση

29-11-2020 00:10MHTSARAS

ΜΑΓΚΕΣ ΜΗΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!!!!ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΚΟΚΙΣΤΕΣ ΣΑΝ ΠΡΟΒΑΤΟ ΕΠΙ ΣΦΑΓΗ.... ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΤΙΜΗ!!!ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΗΔΑΝΕ!!!!ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕΚ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ!!!!!ΕΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ Κ ΕΜΕΙΣ ΕΚΚΟΚΙΣΤΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ Κ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ!!!ΝΑ ΛΕΜΕ Κ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΦΡΑΓΚΟ!!!ΜΟΛΙΣ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΟΛΑ ΜΕΛΙ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΘΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΟΛΑ Κ ΘΑ ΣΠΕΡΝΟΥΜΕ ΒΑΜΒΑΚΙ.ΤΟΝ ΟΚΤΩΜΒΡΗ ΘΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ,ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ ΘΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΟΛΑ ΚΑΛΑ!!!!ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

28-11-2020 19:42ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ

Είναι εύκολο να κάνει κάποιος αρνητική κριτική για το βαμβάκι όταν έχει κοντή μνήμη. Και θυμίζω ότι το βαμβάκι έφερε τις περισσότερες επιδοτήσεις στη χώρα που τώρα τις μοιράζονται όλοι. Το βαμβάκι είναι το εθνικό προϊόν που συντηρεί χρόνια τώρα όχι μόνον αυτούς που το παράγουν αλλά και όλη την αγροτική αγορά που εμπλέκεται στην καλλιέργεια του και όλες τις τοπικές αγορές γενικότερα. Το βαμβάκι επίσης είναι ένα από τα πιο εκτεθειμένα αγαθά σε καιρικά φαινόμενα μιας που ο κύκλος της καλλιέργειας του είναι από τους μεγαλύτερους αφού διαρκεί 6 με 7 μήνες. Συνάδελφοι καμμιά καλλιέργεια δεν είναι τεμπελοκαλλιεργεια. Όλες έχουν τα έξοδα τους , τις επενδύσεις σε ηλεκτρομηχανολογικο εξοπλισμό ,το ρίσκο και την αβεβαιότητα της αγοράς και των καιρικών φαινομένων. Είναι η ώρα που πρέπει να σταματήσει η μιζέρια και η ανθρωποφαγία , και να διεκδικούμε όλοι μαζί και να χαιρόμαστε όλοι μαζί όταν κερδίζουμε πράγματα. Μην ξεχνάμε ότι εμείς ταιζουμε και ντύνουμε αυτόν τον πλανήτη.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-11-2020 18:30Μιχαλης

Πόσο μαλακας είσαι Ρε άσχετο καθίκι που μιλάς τόσο απαξιωτικά για τους βαμβακοκαλλιεεγητες ..,....αν έχεις την υποδομή εργαλεία και μηχανήματα και καλά γίνε και εσύ βάμβακο καλλιεργητής να πάρει; Και εσύ τζάμπα επιδότηση.....ανηδεε;; Τόσο φτωχός είσαι?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

28-11-2020 17:34ΚΑΛΦΟΥΝΤΖΟΥ

Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος που η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι τεμπελικη... Όποιος δεν έβαλε αυτός δεν ξέρει... Μη βάζετε όλους τους παραγωγούς σε ένα σακί..... Μακάρι να δώσουν κάτι γιατί οι τιμές που δίνουν οι εκκοκιζτες δεν φτάνουν ούτε τα μισά έξοδα να πληρώσουμε από τη καλλιέργεια.... Οι καρτέλες των γεωπόνων είναι φουσκωμένες που ούτε τα μισά δεν μπορουμε να απόπληρωσουμε..... Λυπαμαι πολύ που οι μισοί αγρότες προσπαθούν να φάνε τους άλλους μίσους...... .

Απάντηση

28-11-2020 17:29Costas

Πάλι επιδοτήσεις στο βαμβάκι;;;; 50 στρ. ποτιστικά και άλλα 200 ξηρικα...... Επιδότηση σε όλα και όσοι προσπαθούμε να παράγουμε κάτι άλλο να νοιώθουμε "μακακες". Κόψτε τις επιδοτήσεις και δώστε τα σε επενδύσεις ή τέλος πάντων σε όσους έχουν ολοκληρωμενες-τεκμηριωμενες επενδυτικές προτάσεις.

Απάντηση

28-11-2020 14:33Βασιλης

Πραγματικά αν δώσουν ενίσχυση στο βαμβάκι που είναι ότι πιο τεμπελικο υπάρχει δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει σε καλλιέργειες που έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικες ζημιές και με μεγάλα έξοδα συντήρησης της καλλιέργειας! Οι πιο πολλοί βαμβακοκαλλιεργητες βάζουν σπέρνουν το βαμβάκι και δεν ξανά πατάνε στο χωράφι... Το κάνουν μόνο για να πάρουν την επιδότηση... Άμα δώσετε σε αυτούς φύγετε από την κυβέρνηση τώρα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

28-11-2020 10:02Gianni 64

Από τη στιγμή που ολα τα προϊόντα που παράγουμε , τα παραδίδουμε στους εμπόρους χωρίς να δεσμευτούν με καμία τιμη, (όταν χρησμαστηριακα υπάρχει άνοδος την ξεχνάνε και όταν υπάρχει πτώση την προτείνουν βίαια για κλείσιμο) να μην περιμένουμε τίποτα καλύτερο για τον κόπο μας. Είμαστε όλοι μας υπεύθυνοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τα πολλά λάθη του παρελθόντος έκαναν τους εκκοκιστες τζάμπα μάγκες που διαδίδουν ακομα πως αν δεν επιχορηγησουν τη κάθε νέα καλλιεργητικη περίοδο δεν θα βάλει κανένας βαμβάκι λόγω των χρεών. Βρήκαν δούλους δηλαδή στον 21ο αιώνα γιατί στην τσέπη του αγρότη δεν μένει τίποτα... Καλά μας κάνουν...

Απάντηση

28-11-2020 09:14Sakis

Η κυβέρνηση τι θα κάνει με τους εκκοκιστες οι οποίοι ξεκάθαρα κοροϊδεύουν τους παραγωγούς δίνοντας τους ψίχουλα; Ποιος προστατεύει τον παραγωγό; Κάτι πρέπει να γίνει!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία