BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Αλλάζει η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης διεθνώς για το βαμβάκι

Τάση µείωσης στρεµµάτων έως 10% φέρνει ο έντονος ανταγωνισµός από σιτηρά.

22-35_pin_7

Πέτρος Γκόγκος

41
7

Επί τρεις συνεχόµενες χρονιές οι καλλιεργούµενες εκτάσεις βάµβακος βαίνουν µειούµενες και όπως όλα δείχνουν, η περίπτωση της καλλιεργητικής περιόδου που ξεκινά το 2021 δεν θα αντιστρέψει την τάση αυτή. Ήδη οι πρώτες ποσοτικοποιηµένες εκτιµήσεις καταφθάνουν από τη Βόρεια Αµερική, η αγορά της οποίας άλλωστε λειτουργεί ως σηµείο αναφοράς για τις τιµές παραγωγού στην Ελλάδα και δείχνουν περιορισµό των εκτάσεων από 4,7% έως 10%.

Την ίδια στιγµή το κλίµα στα βασικά παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας είναι επιβαρυµένο αφού οι τιµές που φιξαρίστηκε το σύσπορο ήταν χαµηλότερες των περσινών, χωρίς πειστικό λόγο πέραν φυσικά της πανδηµίας, αλλά και χωρίς την πολιτεία να έχει ξεκαθαρίσει ακόµα την πρόθεσή της σχετικά µε το ενδεχόµενο έκτακτης στήριξης της καλλιέργειας εξαιτίας της αναστάτωσης των αγορών λόγω covid-19. Συγκεκριµένα, τα 40 µε 42 λεπτά διαµορφώνουν τον κανόνα για το κλασσικό σύσπορο, µε τις ειδικές ποικιλίες να προσεγγίζουν τα 44 λεπτά.

Εν θερµώ πολλοί παραγωγοί δηλώνουν πως θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, κυρίως σιτηρών, όσοι δηλαδή δεν έχουν ήδη σπείρει σκληρό σιτάρι, κάτι που όµως θα έχει ως αποτέλεσµα µια περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού ΑΕΠ, δεδοµένου ότι πρόκειται για παραγωγές µε χαµηλότερη προστιθέµενη αξία. Από την άλλη, οποιοδήποτε βήµα προς αυτή την κατεύθυνση, θα άφηνε στην καλλιέργεια παλαίµαχους και έµπειρους βαµβακοπαραγωγούς που έχουν επενδύσει πολλά σε µηχανήµατα και εξοπλισµό.

Πάντως η συνθήκη αυτή διαµορφώθηκε σε µια περίοδο που η διεθνής αγορά βάµβακος σηµειώνει εντυπωσιακή πρόοδο ως προς τις τιµές διάθεσης. Συγκεκριµένα, την εβδοµάδα που πέρασε η χρηµατιστηριακή τιµή διαµορφώθηκε σε εύρος άνω των 81 σεντς για τα συµβόλαια Μαρτίου 2021, ενώ τα µελλοντικά συµβόλαια Μαΐου και Ιουλίου διαπραγµατεύονται αντίστοιχα στα 82 και 83 σεντς.

 Για τις προοπτικές της επόµενης εµπορικής περιόδου, µια µερίδα οικονοµικών αναλυτών προτρέχει και τοποθετείται υπέρ µιας µετριοπαθούς πίεσης των τιµών του εκκοκκισµένου στο χρηµατιστήριο, επικαλούµενη τα υφιστάµενα θεµελιώδη. Η Τζόντι Κάµπις, αντιπρόεδρος στο τοµέα οικονοµικών και πολιτικής στην Εθνικό Συµβούλιο Βάµβακος των ΗΠΑ, αν και θεωρεί δεδοµένη την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα, αξιολογεί πεσιµιστικά τα απόνερα της πανδηµίας. Από την άλλη, οι εκτιµήσεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) αποτυπώνουν ένα περιβάλλον αύξησης των εξαγωγών και ισχυρής ζήτησης που µπορεί να διατηρήσει αυτόν τον ισχυρό εξαγωγικό ρυθµό.

Ο αναλυτής Dr. Ο. Α Κλήβελαντ, επίτιµος καθηγητής αγροτικής οικονοµίας στο Πανεπιστήµιο του Μισισιπή, θεωρεί ότι η χρηµατιστηριακή τιµή µπορεί να συνεχίσει να ενισχύεται έως τα 87 σεντς µέσα στο έτος. Μάλιστα συλλέγει τους παράγοντες µε ανοδικό και καθοδικό αντίκτυπο στις αγορές:

 

Άνοδος 

  Μικρότερη προσφορά από ζήτηση

  Ανοδική παγκόσµια ζήτηση

 Μείωση διεθνών αποθεµάτων

  Μείωση αποθεµάτων στις ΗΠΑ

  Πρόωρο ξεπούληµα της αµερικανικής σοδειάς του 2020

 Μείωση εκτάσεων ως 10% στις ΗΠΑ, µετά από µείωση 5,5% το 2020

  Κερδοσκοπικές τοποθετήσεις στις αγορές αγροτικών προϊόνττων

 

Κάθοδος

  ∆ιατήρηση αρνητικού κλίµατος της πανδηµίας

  ∆ιατήρηση παγκόσµιων αποθεµάτων περί τα 98 εκατ. δεµάτια

  Αυξηµένες αποδόσεις

 Χαµηλή τιµή συνθετικής ίνας

  Μαζικές ρευστοποιήσεις.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

20-01-2021 15:57εκκοκιστης

Το βαμβακι ειναι ο λευκός χρυσός της ελλάδας εδώ και δεκαετίες!!!!όλοι οι εμπλεκόμενοι(αγροτες,εκκοκιστές,προμηθευτές) βγαζουμε χοντρα λεφτά!!!!τα στρέμματα που θα σπαρθούν φέτος θα είναι περισσότερα από πέρυσι.Ήδη οι παραγγελίες σε σπόρια και εφόδια για τη νέα σεζόν είναι κατά πολύ πιο αυξημένες από πέρυσι από τους παραγωγούς που πιστώνουμε.αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα καλλιεργήσιμα στρέμματα . οτιδήποτε άλλο γράφεται για στάρια και άλλα είναι παραμύθια!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-01-2021 14:35Γιώργος Τσαμπαζογλου

Πλησιάζω ο καιρος για σπορές βαμβακιού κ πετάτε δολώματα για να τσιμπήσω ο αγροτης

Απάντηση

18-01-2021 09:02patsioyras athanasios

παρτε νιτρορυπανση 50ε και συνδεδεμενη 67ε απο το βαμβακι και δωστε τα αλλου

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία