BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Κοντά στο 7% ανακάμπτει η τιμή βάμβακος, πιο ψηλά ο Δεκέμβριος 2023

Ανάκαµψη που ποσοστιαία αποτυπώνεται µε ένα 6,4% µέσα σε µια εβδοµάδα ανέπτυξε η αγορά βάµβακος, σε µια εξέλιξη που έρχεται να δείξει πως η διεθνής τιµή του προϊόντος είναι έτοιµη για µια ανοδική πορεία αρκετών σεντς, σε περίπτωση που τα µακροοικονοµικά δεδοµένα βελτιωθούν.

36_pin_66

Πέτρος Γκόγκος

5666
5

Κοντά στο 7% ανακάμπτει η διεθνής τιμή βάμβακος, πιο  ψηλά ο Δεκέμβριος του 2023

Φυσικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να εκτιµηθεί, λόγω της υφιστάµενης ρευστότητας σε όλες τις αγορές, ωστόσο µόνο θετικά µπορεί να αξιολογηθεί το γεγονός ότι πλέον τα µακρινότερα συµβόλαια βάµβακος τιµολογούνται πιο ακριβά συγκριτικά µε τα τρέχοντα.

Η ισορροπία αυτή είναι ο κανόνας σε φυσιολογικές συνθήκες αγοράς, οπότε το γεγονός ότι ο ∆εκέµβριος του 2023 διαπραγµατεύεται στα 83 σεντς ανά λίµπρα έναντι των 82 σεντς που γράφει το ταµπλό για τη spot αγορά, δείχνει πως η εξοµάλυνση έχει επέλθει στην αγορά βάµβακος. Για παράδειγµα στις αγορές σιτηρών αυτό δεν υφίσταται και τα µακρινά συµβόλαια είναι φθηνότερα, κάτι που προσδίδει στην υψηλή µεταβλητότητα των τιµών.

Η γενική εικόνα δείχνει πως οι συντελεστές είναι συγκρατηµένα αισιόδοξοι ως προς την πορεία των τιµών. Σ’ αυτό προσθέτει και η ανάκαµψη των εβδοµαδιαίων εξαγωγών των ΗΠΑ στα 320.000 δέµατα. Αν και πρόκειται για παραγγελίες που θα «φύγουν» µετά τη λήξη της τρέχουσας εµπορικής περιόδου και άρα λειτουργούν ως ένα βαρίδι στις προοπτικές ανόδου των επόµενων µηνών, γίνονται αντιληπτές ως ευκαιριακές αγορές στα χαµηλά του εύρους τιµών.

Με άλλα λόγια και η φυσικά αγορά εκτιµά πως οι τιµές κάτω από τα 80 σεντς παρεκκλίνουν από το εύρος που υπαγορεύουν τα θεµελιώδη. Συνεπώς, αν ισχύει και η εκτίµηση αρκετών αναλυτών πως τα χαµηλά της κατανάλωσης βρίσκονται πίσω µας, τότε η αγορά θα µπορούσε να κινηθεί τους επόµενους µήνες προς την περιοχή των 90 σεντς.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί 

Βραχυπρόθεσμη η επίδραση των αποθεμάτων

Αναλυτές που επικαλείται η Τράπεζα Πειραιώς στο ∆ελτίο Τιµών της, εκτιµούν ότι οι πτωτικές πιέσεις δύναται να συνεχιστούν καθώς πέρα από τις ανησυχίες µιας επιβράδυνσης της παγκόσµιας οικονοµίας και επίµονων πληθωριστικών πιέσεων, η σηµαντική υποχώρηση των κινεζικών εισαγωγών βαµβακιού (-53,8% από έτος σε έτος) αναµένεται να επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά την τιµή του βραχυπρόθεσµα.

Οι τελευταίες εκτιµήσεις του USDA για την αγορά βαµβακιού το 2022-2023 κάνουν λόγο για ελαφρά ενισχυµένη παραγωγή, ελαφρά µειωµένη κατανάλωση και εµπόριο και ενισχυµένα αποθέµατα. Πιο συγκεκριµένα, προβλέπεται οριακή ενίσχυση της παγκόσµιας παραγωγής βαµβακιού σε 115,09 εκατ. µπάλες (από 114,37 εκατ. µπάλες). Αντίθετη εικόνα προβλέπεται για την κατανάλωση, η οποία αναµένεται να κινηθεί ελαφρά χαµηλότερη σε 110,11 εκατ. µπάλες (από 110,66 εκατ. µπάλες), όπως και το παγκόσµιο εµπόριο σε 39,6 εκατ. µπάλες (-7,5% σε σχέση µε το 2021-2022), ενώ τα αποθέµατα εκτιµώνται υψηλότερα σε 91,15 εκατ. µπάλες (από 89,08 εκατ. µπάλες). Λαµβάνοντας υπόψη την κατανάλωση και τα αποθέµατα, ο εν λόγω δείκτης αναµένεται να διαµορφωθεί υψηλότερα στα 82,78%.

Χρησμός οι προθέσεις σποράς στις ΗΠΑ

Ακόµα και τα υψηλά του σηµερινού εύρους τιµών, ήτοι τα 85 σεντς ανά λίµπρα, δεν είναι κάτι ελκυστικό για τους περισσότερους Αµερικανούς παραγωγούς και ως εκ τούτου, φαίνεται πως η µείωση των εκτάσεων βάµβακος στις ΗΠΑ ίσως ξεπεράσει ακόµα και το 20%, σύµφωνα µε πρόσφατο ρεπορτάζ του agronews.gr. Μια τέτοια προσαρµογή ως προς τη δυναµική της προσφοράς για τη νέα σοδειά, ουσιαστικά παίρνει από τις «αρκούδες» τα σκήπτρα της αγοράς και τα εναποθέτει στον καιρό.

Κάτι τέτοιο σηµαίνει ότι για το υπόλοιπο του έτους,
η προοπτική της προσφοράς αποκτά ξανά βαρύτητα, έναντι της προοπτικής κατανάλωσης. Το 2022, στις ΗΠΑ, οι οποίες σέρνουν τον χορό στο χρηµατιστήριο βάµβακος, καλλιεργήθηκαν 5,5 εκατ. εκτάρια και συγκοµίστηκαν µόλις τα 3 εκατ. από αυτά. Για φέτος,
οι πρώτες εκτιµήσεις που θα αποκτήσουν πιο επίσηµο ύφος όταν θα κυκλοφορήσει σχετικό report από
το USDA, κάνουν λόγο για καλλιέργεια 4,4 εκατ. εκταρίων. Αν πράγµατι πέσουν µέσα, τότε η αγορά αποκτά καθαρό πεδίο ανόδου. Συµπληρωµατικά σ’ αυτή τη συνθήκη, µπορεί να λειτουργήσει οποιαδήποτε αναποδιά του καιρού, όπως συνέβη πέρυσι στο Τέξας.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2023 18:45Derauf

Τώρα που είναι να σπειρουν τα βαμβάκια ανεβαίνει η τιμή στο τέλος την ρίχνουν τα τομάρια για αυτό δεν θέλει να σπείρει κάνεις ούτε στρέμμα

Απάντηση

01-04-2023 16:44γιαννιτσα

για πόσο μαλακες μας έχουν στην σπορά επάνω ανεβαίνει η τιμη στο μάζεμα πάρτε το 3ο το μακρύτερο

Απάντηση

01-04-2023 13:03THEODOR

Το θέμα μας ενδιαφέρει το φθινώπορο ,οταν πουλάμε εμείς ....τώρα αλλοι οικονομάνε ....!!!!!!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία