BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Τα 5,40 ευρώ το κιλό της Σικελίας δίνουν αέρα στην εγχώρια τιμή ελαιολάδου

Ανανεώνεται η δυναµική ανόδου στην αγορά ελαιολάδου, µε νέα πράξη να συγκρατεί την τιµή για τα φετινά αγουρέλαια στα 4,20 ευρώ το κιλό και την Ισπανία να διαθέτει µε 3,60 ευρώ τα πρώτα συµβατικά έξτρα παρθένα της χρονιάς.

20-37_pin_3

Πέτρος Γκόγκος

88
0

Η τελευταία πράξη στον Συνεταιρισµό των Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία αν και αφορά µικρή ποσότητα που δεν ξεπερνά τα 5 βυτία, έρχεται σαν µια εξέλιξη που επικυρώνει τα 4,20 ευρώ το κιλό στην εγχώρια αγορά, σε µια χρονιά που οι ποσότητες είναι περιορισµένες, µε την ποιότητα της παραγωγής να βελτιώνεται έπειτα από τις ευεργετικές για τα δέντρα βροχές.

Την επόµενη εβδοµάδα αναµένεται να ξεκινήσει µαζικά η συγκοµιδή ελιάς στη χώρα και όλα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα κρατηθεί στα υψηλά του εύρους τιµών. Ζητούµενο φέτος, όπως µεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda, είναι να κλειστούν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες γίνεται µε τιµές άνω των 4 ευρώ το κιλό για το ελληνικό «extrissimo» ελαιόλαδο. Με αυτόν το στόχο, δεν αποκλείεται οι ισορροπίες στη συνέχεια να στηρίξουν έναν νέο κύκλο ανόδου όσο οι ποσότητες θα περιορίζονται.  

Να σηµειωθεί ότι η εκτίµηση πως η φετινή χρονιά δεν προσφέρει προϋποθέσεις πίεσης των τιµών είναι κοινή σε ολόκληρη τη ζώνη καλλιέργειας ελιάς στη Μεσόγειο, µε τους συνεταιρισµούς της Ισπανίας να προσβλέπουν σε ένα εύρος τιµών από 3,50 ευρώ το κιλό έως και 4 ευρώ το κιλό για το ισπανικό ελαιόλαδο, επικαλούµενες µια µείωση της παραγωγής κοντά στο 15% για το σύνολο της χώρας, µε περιοχές όπως η Καστίγια λα Μάντσα να γράφουν µείωση παραγωγής 50%.

Όπως αναφέρει το συνδικαλιστικό όργανο Ένωση των Ενώσεων (Union de Uniones-UdU) δεν υπάρχει κανένας καταλύτης στην αγορά που να επέτρεπε κάποια υποχώρηση των τιµών παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κάτω από το χαµηλό όριο των 3,50 ευρώ το κιλό για τη φρέσκια παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά τα ελαιόλαδα που βρίσκονται στις δεξαµενές ελαιοτριβείων από την περασµένη χρονιά, η µέση τιµή παραγωγού έσπασε τα τελευταία 24ωρα το στενό εύρος µεταξύ των 3,20 και 3,25 ευρώ το κιλό, στο οποίο κινούταν εδώ και αρκετές εβδοµάδες, οδεύοντας προς τα 3,30 ευρώ.  

Στην αγορά της Ιταλίας, οι προσδοκίες κάνουν λόγο για µια ενισχυµένη παραγωγή κατά περίπου 15% στα βασικά παραγωγικά κέντρα της Σικελίας και της Απουλίας. Αυτή την περίοδο η συγκοµιδή προχωρά σχετικά εντατικά στο νότο της γειτονικής χώρας, µε την Σικελία να διαµορφώνει ένα εύρος τιµών από 5,10 έως 5,40 ευρώ το κιλό, ενώ τα γεωγραφικής ένδειξης ελαιόλαδα της Ragusa βρίσκονται στα 8,75 ευρώ το κιλό. 

Βορειότερα, στην Τοσκάνη, η εκτιµώµενη παραγωγή αναµένεται µειωµένη έως και 50% εξαιτίας της επίµονης ξηρασίας και των υψηλών θερµοκρασιών κατά τους καλοκαιρινούς µήνες. Ήδη η Coldiretti, το συνδικαλιστικό όργανο των Ιταλών αγροτών, κάνει λόγο για αυξηµένες εισαγωγές ιδίως από χώρες εκτός ΕΕ. Εν τω µεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει µια νέα εξέλιξη που θέλει την Ισπανία να αντιγράφει το µοντέλο των άλλοτε κραταιών ιταλικών βιοµηχανιών του κλάδου, µε τη χώρα µάλιστα να επεκτείνεται και προς την Τουρκία για εφοδιασµό ελαιολάδου σε χαµηλές τιµές. Σύµφωνα µε στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δηµοσιότητας, η Ισπανία αγόρασε τον περασµένο Σεπτέµβριο σηµαντικές ποσότητες από την Τουρκία, µε το εµπορικό ισοζύγιο ελαιολάδου του 2021 να ανέρχεται σε 40 εκατ. δολάρια, αυξηµένο κατά 57%. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία