BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Σπάει τη χειραγώγηση στην αγορά ελαιόλαδου η μειωμένη παραγωγή

Μεσίτες και βιοµηχανία εξακολουθούν να επιδίδονται σε µια εξόφθαλµη πρακτική χειραγώγησης της αγοράς, πιέζοντας τις τιµές παραγωγού που χάνουν προς το παρόν τα κεκτηµένα της ανόδου των προηγούµενων µηνών.

22-35_31

Πέτρος Γκόγκος

286
10

Οι ισορροπίες ωστόσο στην αγορά είναι τέτοιες που αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για διατήρηση των τιµών στα επίπεδα των 3,20 έως 3,40 ευρώ , δεδοµένης της µικρής παραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική Ιταλία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι Μεσσηνία και Λακωνία αναµένουν παραγωγές µικρότερες έως και 70% συγκριτικά µε τα δεδοµένα της περσινής χρονιάς. Ειδικά στη Λακωνία, οι παραγωγοί καθυστερούν τη συγκοµιδή αφού ακόµα οι συντελεστές είναι υψηλοί, κάτι που συνεπάγεται -πέραν των µειωµένων ποσοτήτων που θα µπουν στις δεξαµενές- έλλειψη σε φρέσκα ελαιόλαδα. Μειωµένη παραγωγή αποδεικνύεται και αυτή της Κρήτης. Υπό αυτήν την έννοια, η αγορά ελαιολάδου δεν µπορεί παρά να τονωθεί τις επόµενες εβδοµάδες και µήνες, ειδικά όσο η αγορά θα βλέπει πως τα αποθέµατα περιορίζονται και η αναπλήρωσή τους γίνεται µε το σταγονόµετρο.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της Ιταλίας, όπου οι τιµές παραγωγού υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόµενη εβδοµάδα ακόµα και κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό, σε µια εξέλιξη που κάνει πλέον αναλυτές της εκεί αγοράς να εντοπίζουν σαφείς ενδείξεις χειραγώγησης των τιµών. Αναφέρεται ότι τα αποθέµατα έξτρα παρθένων ελαιολάδων της Ιταλίας µέχρι και τις αρχές Νοέµβρη, βρίσκονταν στους 57.000 τόνους, όταν την αντίστοιχη περίοδο το 2020 ξεπερνούσαν τους 90.000 τόνους. Τα νούµερα αυτά δείχνουν ότι σε καµία περίπτωση δεν υφίσταται ζήτηµα «υψηλών αποθεµάτων» όπως κυκλοφορεί εδώ και µερικές εβδοµάδες στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας και της Ιταλίας. Με άλλα λόγια, τα θεµελιώδη της αγοράς δεν δικαιολογούν αυτή τη ραδγαία υποχώρηση των τιµών.

Ήδη από την περασµένη εβδοµάδα, η Agrenda απέδιδε το πισωγύρισµα σε εµπορικά τεχνάσµατα. Πλέον, στην Ιταλία γίνεται λόγος για πιέσεις µεσαζόντων που δεν θέλουν να χαλάσουν χατίρι στους µεγάλους παίκτες της λιανικής, οι οποίοι δεν θέλουν να αυξήσουν τις τιµές στο ράφι, ούτε όµως να απορροφήσουν οι ίδιοι την ενίσχυση της τιµής στην α’ ύλη. Με αντίστοιχη λογική προσεγγίζουν την αγορά και οι µεγάλες βιοµηχανίες, οι οποίες ήδη έχουν απορροφήσει τις ανατιµήσεις στα υλικά εµφιάλωσης και προσπαθούν τώρα να βγάλουν τα σπασµένα αγοράζοντας όσο πιο φθηνά µπορούν ελαιόλαδο.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

01-12-2021 09:38Θοδωρής

Να βάλεις το λάδι στην αποθήκη είναι καλή πρακτική αλλά για αυτούς που έχουν μικρές ποσότητες...ποιος έχει την υποδομή να αποθηκεύσει λάδι στην αποθήκη του 4 και 5 τόνους λάδι;...δεν συζητάμε για αυτούς που ξεπερνούν τους 10 τόνους....και δυστυχώς το παιχνίδι χάθηκε όταν οι συνεταιρισμοί έκλεισαν... τώρα ο κάθε ελαιοπαραγωγος είναι έρμαιο του εκάστοτε ελαιουργείου.

Απάντηση

30-11-2021 17:44Ιωάννης Ρουμπεδακης

Πρέπει να γίνουν ιδικά ΙΕΚ να εκπαιδεύεται ο ελαιοπαραγωγος και ο ελαιουργος. Για να μπορέσεις να σταθεί στην παγκόσμια αγορά χρειάζεται ποιότητα. Και γιαυτό πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι πού έρχονται σε επαφή με το προϊόν. Και να ελεγχθεί ο έμπορος τυποποίησης τι συσκευαζει.

Απάντηση

30-11-2021 15:59Εμμανουήλ Χρήστου

Δυστυχως και στην αποθηκη να το βαλεις παλι χαμενος εισαι.Που ειναι οι δικλιδες ασφαλειας που επρεπε να βαζει το εκαστοτε Υπουργειο για τη στηριξη του αγροτικου εισοδηματος;

Απάντηση

30-11-2021 06:25Κωνσταντινος Αραμπατζιδηs

πιστεύω είναι φθηνό το λάδι. Όσοι αμφιβάλλουν ας επιχειρήσουν να κάνουν τον ελαιοκαλιεργητη-ελαιοπαραγωγο και θα δουν πόσο κόπο και έξοδα κάνει και στον τελικό απολογισμό τι κερδιζει

Απάντηση

29-11-2021 19:50Κορνελακης Ιωάννης

Εκμεταλλεύονται την αφραγκια του κοσμακη. Πάρτε το λαδακι σας στην αποθήκη σας. Οι μεσάζοντες δεν πρέπει να ξέρουν αν υπάρχει λάδι, πόσο είναι, που είναι, και τί είναι. Εγώ θυμάμαι μικρός τους εμπόρους να γυρνάνε τά χωριά και να ρωτάνε. ΈΧΕΙΣ ΛΆΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ;

Απάντηση

29-11-2021 17:16Ηλίας

Σε 2με3 μήνες πιστεύω

Απάντηση

29-11-2021 15:42Ηλιας

Αυτα μας τα εκαναν και την προηγουμενη ελαιοκομικη περιοδο που μας εβαλαν να πουλαμε το λαδι κατω απο το κοστος μας (με εργατες) και τις ελιες Καλαμων με 0,50 ε το κιλο τις 200 αρες Αποτελεσμα τις καλαμων τις πηγαμε για λαδι και δεν υπηρχαν μετα και τις λαδολιες σταματησαμε να τις μαζευουμε με εγατες γιατι μπεναμε μεσα και μαζεψαμε μονοι με τις οικογενειες μας και οτι παρουμε Αυτο ηταν εγκλημα οχι μονο εναντι των καλιεργητων αγροτων αλλα και συνολικα για την Ελληνικη οικονομια και στο τελος για μεταπρατες και μεταποιητες που βλεπουν μονο το τωρα Το πληρωνουμε ολοι τωρα γιατι ειχε αποτελεσμα να μην μπορουμε να πληρωνουμε εργατες ολο τον χρονο για τις απαραιτητες καλιεργητικες φροντιδες και οι ξενοι εργατες να αποχωρησουν απο ελειψη εργασιας και να φευγουν ομαδικα για Γερμανια και αλλες χωρες της ΕΕ ( Βουλγαροι ,Ρουμανοι κλπ) Τωρα δεν υπαρχουν εργατες να μαζεψουν τις ελιες πουθενα και αυτοι που υπαρχουν ζητουν πανω απο 40 ε μεροκαματο Το οποιο ακομα και να βρεις δεν βγαινει με λιγοτερο απο 3,5 το κιλο το λαδι και με 7/1 ελιες/λαδι (κακη αποδοση φετος ) μονο μονοι μας μαζεβουμε και οτι βγει ,να παρουμε τουλαχιστον το μεροκαματο μας Αν πιστευουν οτι θα βρουν λαδι να αγορασουν εχουν μεγαλο λαθος Θα παθουν οτι οι μεταποιοητες ελιων Καλαμων που απο 0,5 περυσι εχουν παει 1,5 φετος και δεν υπαρχουν Οι Γεωργουνδηδες (προεδρος μεταποιητων ) εχουν βαλει τον κλαδο συνολικα παραγωγους ,εμπορους , μεταποιητες να χορευουν το χορο του Ζαλογκου

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-11-2021 12:41Γεώργιος Σηφάκης

Βάλτε το λάδι στην αποθήκη σας... Και σε 2 χρόνια θα σας παρακαλάνε να πουλήσετε...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία