BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Σήμα ανάκαμψης για το ελαιόλαδο, γυρνάει το μομέντουμ και η Ισπανία

Σταθεροποιούνται οι τιµές παραγωγού ελαιολάδου σε Ελλάδα και Ιταλία έπειτα από δύο εβδοµάδες πτωτικής πορείας που έφεραν τις τιµές παραγωγού πιο κοντά στην Ισπανική αγορά.

35_pin_15

Πέτρος Γκόγκος

775
0

Η τελευταία δε, εµφανίζει κάποια πρώτα σηµάδια ανάκαµψης µε τη µέση τιµή για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα να διαµορφώνεται στα 3,30 ευρώ το κιλό, από τα 3,23 ευρώ που ήταν την προηγούµενη εβδοµάδα.

«Ξαφνικά» στην ισπανική αγορά το µοµέντουµ γυρνάει, µε τη ζήτηση και τις παραγγελίες να συσσωρεύονται από την Ιταλία. Στο µεταξύ, νέες εκτιµήσεις του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας, κάνουν λόγο για µείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην τρέχουσα εµπορική περίοδο, κατά περίπου 5%, στους 1,3 εκατ. τόνους, από τους περίπου 1,4 εκατ. που µπήκαν πέρυσι στις δεξαµενές.

Έπειτα από αυτό, η Ισπανία έρχεται να πάρει κι αυτή θέση στη λίστα των χωρών που αναµένουν µειωµένες παραγωγές φέτος, µε την Ελλάδα και την Ιταλία να βλέπουν µειώσεις άνω του 50% σε κοµβικά παραγωγικά κέντρα.

Οι τιµές παραγωγού στην Ελλάδα διαµορφώνονται στα 3,30 µε 3,50 ευρώ το κιλό στη Λακωνία και τη Μεσσηνία, όσο η αγορά της Κρήτης δεν διαµορφώνει υψηλά άνω των 3,30 ευρώ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Στην Ιταλία η αγορά σταθεροποιείται στα 3,90 έως 4,30 ευρώ το κιλό στο Μπάρι για τα έξτρα παρθένα, όσο την επικαιρότητα απασχολεί η είδηση πως 1 στις 3 ετικέτες «έξτρα παρθένου ελαιολάδου» στα ράφια της γειτονικής χώρας, εµπίπτει στην κατηγορία του παρθένου έπειτα από οργανοληπτικό έλεγχο που διενέργησε η υπηρεσία Altroconsumo.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία