BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Σε επαφή με τα 4 ευρώ η αγορά ελαιολάδου, τάσεις ανόδου τιμών

Ενδείξεις ότι βρίσκει ξανά ρυθμό η αγορά ελαιολάδου ξεδιπλώνονται τα τελευταία 24ωρα, με την τάση ανάκαμψης να σπάει το φράγμα των 3,60 ευρώ το κιλό όσο οι καθυστερήσεις στη συγκομιδή μεταφράζονται σε ελλείψεις στη βιομηχανία που φαίνεται ότι δυσκολεύεται να συγκεντρώσει ποσότητες από υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

b_mathimata_elaioladou157_2

24272
6

Σε επαφή με τα 4 ευρώ η αγορά ελαιολάδου, περνά στις τιμές η τάση ανόδου

Η τελευταία πράξη στα 3,63 ευρώ το κιλό από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς, έρχεται να ξεκουνήσει το παραγωγικό κέντρο της Λακωνίας από την στασιμότητα των κάτω των 3,50 ευρώ το κιλό που διαμορφώθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου και έπειτα. Όπως αναφέρει ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού, Γιώργος Κοκολάκης, στον διαγωνισμό στον οποίο πλειοδότησε η Agrovim, εκδήλωσαν ενδιαφέρον επτά εταιρείες με τις περισσότερες να προσφέρουν από 3,55 έως 3,60 ευρώ. 

Όμως και σε Ισπανία και Ιταλία οι τιμές για τα premium έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που διατίθενται χύμα διαμορφώνουν κορυφές πλέον στα 3,50 ευρώ για την Ιβηρική και στα 4,50 ευρώ για την Ιταλία, κάτι που αφήνει περιθώρια στην εγχώρια παραγωγή να διαπραγματευτεί σε υψηλότερο εύρος τιμών. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επικυρώσει το γύρισμα του μομέντουμ που εκδηλώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες ξεκινώντας από την Ισπανία. Αν και οι ζυμώσεις στην εγχώρια αγορά απέχουν ακόμα από τα υψηλά των 4,20 ευρώ με τα οποία άνοιξε η φετινή εμπορική περίοδος στους Αγίους Αποστόλους της Λακωνίας, οι περιορισμένες ποσότητες σε χαμηλής οξύτητας και με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που αναμένεται ότι θα μπουν στις δεξαμενές φέτος, αφήνουν περιθώρια για ένα ανοιξιάτικο ράλι κοντά στη ζώνη των 4 ευρώ το κιλό.

Ήδη πάντως, μικρά εγχώρια brands που βλέπουν τα μερίδιά τους στις διεθνείς αγορές να ανεβαίνουν προχωρούν σε συνεργασίες με παραγωγούς και απορροφούν ποσότητες σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που διαμορφώνει η αγορά σήμερα. Αν και οι ποσότητες αυτές είναι μικρές για να κάνουν τη διαφορά, φαίνεται ότι ήδη αναπτύσσεται ένα διαφορετικό μοντέλο με προοπτικές που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια επιζητούμενη σταθερότητα στην ελληνική παραγωγική αλυσίδα ελαιολάδου.   

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

26-12-2021 10:13Αθανασιος Γιαννακόπουλος

Η μαφία του λαδιού (ελαιοτριβείς και εμπόροι) δεν χάνουν ποτέ,οι μαλάκες παραγωγοί τους έκαναν μάγκες απ την στιγμή που οι παραγωγοί αφήνουν το λάδι τους στα ελαιοτριβεία για "φύλαξη". Το λάδι θα πάρει τιμή ΜΟΝΟ αν οι παραγωγοί το κρατήσουν στα σπίτια τους και πάει ο έμπορος και παζαρέψει τιμή.Όπως γινόταν παλιά,έμπαινε ο έμπορος στο κατώι και ο παραγωγός του "έπιανε τον κώλο"...Τώρα έγινε ο λιτρουβιάρης μεσάζων και παζαρεύει την τιμή με τον έμπορο ( η μαφια του λαδιου)...ΞΥΠΝΗΣΤΕ ..........ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ..ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΜΗ ΚΑΛΗ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ.Αυτά από παραγωγό.

Απάντηση

25-12-2021 11:07George

Την περίοδο από 15/11 έως10/01 κάθε χρόνο μαζεύετε το σύνολο του ελληνικού ελαιολάδου με μικρές εξαιρέσεις.Η προσφορά είναι μεγαλύτερη της ζήτησης σε κάθε περίπτωση, οπότε αν κάποιος δεν έχει ρευστότητα και μόνο τότε πρέπει να πουλήσει. (παράδειγμα: αν όλοι πάνε ταυτόχρονα με πατάτες στην λαϊκή ή στην χονδρική τι περιμένεις να γίνει?) , απλά οικονομικά που δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν κατέχει και αυτό κοστίζει...

Απάντηση

23-12-2021 18:24ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΔΑΚΗΣ

ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΑΝΕΒΕΝΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΙΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΠ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΡΤΕΛ

Απάντηση

22-12-2021 22:25g.g

Άμα λέω γω πως δεν κατέχεται όχι τι γράφεται αλλά τι σας γίνεται ακούστε παλικάρια να σας πω εγώ το παραμύθι χωρίς βασιλοπούλες, πρίγκιπες, αλλά μόνο με δράκους.!! Από αυτούς που σε κάνουν μια μπουκιά ας γυρίσουμε στο παραμύθι... Μια φορά και έναν καιρό εδώ και πολλά χρόνια τα πράγματα είναι ως εξής όσοι μεγαλοπαραγωγοι έχουν νεφρά κοινός πλάτες και μπορούν να δώσουν το λάδι τους μέσα στο καλοκαίρι κάτι παραπάνω τσιμπάνε από τιμή .και Τώρα έρχονται οι δράκοι !!! Όλοι οι υπόλοιποι δηλ . Το 88% άνθρωποι που έχουν μικρές ποσότητες 100. 200. 500. Που δεν μπορούνε να περιμένουνε για διάφορους λόγους δηλ ζοριζονται οικονομικά θέλουν να καλύψουν την καλλιέργεια και όλα τα γνωστά που ζούμε όλοι που λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε αυτό εκμεταλλεύονται οι διάφοροι έμποροι ελαιοτριβεία κλπ. Οι τυποποιητες είναι πιο διακριτική δίνουν κάτι παραπάνω για αυτό γίνεται αυτό συνέχεια σε βάθος χρόνου όλο στήνεται γυρω από το θα φάμε αυτά που μπορούμε τζάμπα και ανάλογα μπορούμε να πιέσουμε και τους άλλους μετά , εγώ καλώ όλους που διαβάζουν το σχόλιο να απαντήσουν με τιμές τώρα . Κι αν βρεις αυτά που γράφεις γραψε μου όχι τώρα αλλά και σε 4μηνες παρακολουθείτε και θα δείτε όλα αυτά που λέω .Καλό βράδυ τώρα γιατί αύριο έχω λιομαζωμα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία