BACK TO
TOP
Farming

Τώρα που το σκληρό έχει τιμή, φαίνεται η αξία των σπεσιαλιτέ λιπασμάτων

Προϋποθέσεις ενίσχυσης του παρεµβατικού ρόλου του ελληνικού σκληρού σταριού ακόµη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαµορφώνει η φετινή ευνοϊκή συγκυρία για το προϊόν, ενώ παράλληλα «στρώνει» το έδαφος για αύξηση των εκτάσεων µε σιτηρά στη χώρα, ενόψει της νέας καλλιεργητικής σεζόν.

48-49_2

189
3

Την εκτίµηση αυτή, για τις προοπτικές και τη δυναµική της καλλιέργειας στην Ελλάδα, διατυπώνουν στην Agrenda ανώτατα διοικητικά στελέχη της εταιρείας Timac Agro–ΛΥ∆Α, η οποία δραστηριοποιείται στον τοµέα της έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής και εµπορίας εξειδικευµένων προϊόντων θρέψης, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα και την ποσότητα µιας καλλιέργειας, βελτιώνοντας τις επιδόσεις έως και πάνω από 20%.
Με άδειες αποθήκες και υψηλές τιµές, το φετινό αλώνι στο σκληρό

«Οι συνθήκες φέτος είναι πολύ καλύτερες από άλλες χρονιές. Στα αλώνια, που έχουν ξεκινήσει, οι παραγωγές φαίνεται να είναι καλές, οι αποθήκες βρίσκονται µε µηδενικό στοκ και η τιµή του προϊόντος είναι η υψηλότερη των τελευταίων ετών. Οπότε όλο το περιβάλλον είναι ευνοϊκό» παρατηρεί ο γενικός διευθυντής της Timac Agro–ΛΥ∆Α, Μπρούνο Καχρίλας, τον οποίο σπεύδει να υπερθεµατίσει ο εµπορικός διευθυντής της, ∆ηµήτρης Ρέππας, σηµειώνοντας πως «ειδικά αυτή τη χρονιά, µε µειωµένες παραγωγές στη Γαλλία και τη Ρουµανία και µε µια Ρωσία που, όλα δείχνουν ότι, δεν θα προβεί σε τόσο µεγάλες εξαγωγές, η Ελλάδα µε την παραγωγή της µπορεί να πρωταγωνιστήσει ακόµη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».



Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο διαφυλλικός βιοδιεγέρτης Fertileader Gold

Αφορµή για τη συνοµιλία µας µε τους δύο έµπειρους managers αποτέλεσε ενδοεταιρική προπαρασκευαστική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της έναρξης από τις 22 Ιουνίου, της εµπορικής καµπάνιας της επιχείρησης, για τα σιτηρά και την ελαιοκράµβη της καλλιεργητικής σεζόν 2020-21, η οποία, όπως µας επισηµάνθηκε, θα στηριχθεί και φέτος στο «Eurocereal MPPA DUO», ένα εξειδικευµένο προϊόν βασικής λίπανσης και στο «Fertileader Gold» ένα διαφυλλικό βιοδιεγέρτη που έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Το ζητούµενο για τον παραγωγό σήµερα είναι ένα προϊόν που θα του δώσει αυξηµένη απόδοση και υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να πιάσει καλύτερη τιµή. Σε αυτές ακριβώς τις απαιτήσεις του παραγωγού στοχεύει η εξειδικευµένη θρέψη της Timac Agro», εξηγεί ο κ. Καχρίλας.



Υπό το πρίσµα αυτό αποκαλύπτει πως το Eurocereal MPPA DUO θα είναι και φέτος η «ναυαρχίδα» της εµπορικής καµπάνιας της εταιρείας, τόσο για τα σιτηρά, όσο και για την ελαιοκράµβη. Το προϊόν άλλωστε, κατέθεσε τα «διαπιστευτήριά» του στην Ελλάδα στην τρέχουσα καλλιεργητική σεζόν για το σκληρό σιτάρι, αφού οι παραγωγοί που το χρησιµοποίησαν, όπως τονίζει ο συνοµιλητής µας, βελτίωσαν την παραγωγή τους.

«Τα αποτελέσµατα από την πρώτη χρονιά χρήσης του είναι ενθαρρυντικά. Η µέση αύξηση της παραγωγής κυµαίνεται από 15% έως και 20%, αλλά το πιο σηµαντικό είναι πως, ταυτόχρονα, αυξάνουµε και την ποιότητά του προϊόντος σε ειδικό βάρος, υαλώδη και πρωτεΐνες, κάτι που επιτρέπει στον παραγωγό να επιτυγχάνει καλύτερη τιµή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καχρίλας. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην ελαιοκράµβη, όπου η χρήση του προϊόντος έχει οδηγήσει σε αύξηση της ποσότητας µεσοσταθµικά κατά 20% και της ποιότητας του ελαίου πάνω από 15%.

Ευνοϊκό περιβάλλον για άνοδο των καλλιεργήσιµων εκτάσεων σκληρού

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο επικεφαλής της Timac Agro – ΛΥ∆Α θεωρεί αναµενόµενη την αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων σκληρού σίτου, αλλά και της ελαιοκράµβης στην επερχόµενη καλλιεργητική περίοδο και ταυτόχρονα εφικτό το στόχο αύξησης των πωλήσεων και ενίσχυση της θέσης της εταιρείας σε σχέση µε πέρσι.

«Είναι µέσα στις δυνατότητές µας. Άλλωστε έχουµε αυξήσει οργανικά το δίκτυό µας, µε υφιστάµενους συνεργάτες που έχουν καλά αποτελέσµατα, ενώ παράλληλα µπαίνουµε και σε άλλες περιοχές µε καινούριο δίκτυο», εξηγεί ο κ. Καχρίλας. Συµπληρώνει δε, πως «έχουµε 40 γεωπόνους σε όλη την Ελλάδα, για να είµαστε σε κάθε χωριό και σε κάθε νοµό και να έχουµε πολλούς τοπικούς συνεργάτες σε αυτό τον κύκλο, προκειµένου να εξηγούν κατευθείαν στον παραγωγό πώς λειτουργεί το προϊόν, πότε πρέπει να το εφαρµόσουν, τη δοσολογία του και την προστιθέµενη αξία που προσδίδει στο τελικό προϊόν της καλλιέργειάς του».

Αναφορικά µε τις προοπτικές του εγχώριου πρωτογενή τοµέα, τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της ελληνο-γαλλικής µεικτής επιχείρησης, επιδεικνύουν µεγάλη εµπιστοσύνη και υπογραµµίζουν ότι ο αγροτικός χώρος έχει ακόµη πολλά να δώσει στην Ελλάδα.

 

«Την πιστεύουµε πάρα πολύ την ελληνική αγορά και για αυτό, τόσο εγώ όσο και ο εµπορικός διευθυντής, αλλά και ο υπεύθυνος του µάρκετινγκ, ενώ δουλεύαµε για την TimacAgro Νοτιοανατολικής Ευρώπης και χώρες όπως είναι η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Ρουµανία, µετά τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο τέλος του 2019 στην Timac Agro –ΛΥ∆Α, αποφασίσαµε να ασχοληθούµε αποκλειστικά µε την Ελλάδα, στην οποία βλέπουµε πως υπάρχει σηµαντικό πεδίο για περαιτέρω ανάπτυξη».



Fertileader Gold

Τα προϊόντα Fertileader αποτελούν µια σειρά λιπασµάτων, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των βιοδεγερτών, είναι κατάλληλα για διαφυλλικές εφαρµογές και ειδικά σχεδιασµένα ώστε να ρυθµίζουν και να ενισχύουν τις φυσιολογικές διεργασίες της καλλιέργειας. Περιέχουν την πατενταρισµένη µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας, τεχνολογία Seactiv®.

Eurocereal 10-24-0

Tο Eurocereal 10-24-0 αποτελεί την πλέον ενδεδειγµένη επιλογή για τη σωστή και ολοκληρωµένη θρέψη των σιτηρών. Εκτός από το υψηλό ποσοστό σε θείο που περιέχει, απαραίτητο για µέγιστες αποδόσεις, το προϊόν ενσωµατώνει την καινοτόµα τεχνολογία MPPA DUO, αποκλειστικότητα της Timac Agro. Το σύµπλοκο MPPA, το οποίο αποτελεί µείγµα χηµικών ενώσεων που προέρχονται από φυσικές ουσίες.

Με «ναυαρχίδες» το Eurocereal και το νέο Fertileader Gold

Αναλύοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προτάσεων θρέψης της Timac Agro – ΛΥ∆Α, για τα σιτηρά και την ελαιοκράµβη, ο κ. Ρέππας ανέφερε πως στην περίπτωση του «Eurocereal 10-24-0» εκτός από το υψηλό ποσοστό σε θείο που περιέχει, και είναι απαραίτητο για µέγιστες αποδόσεις, το προϊόν ενσωµατώνει την καινοτόµα τεχνολογία MPPA DUO η οποία βασίζεται σε δύο κύρια συστατικά:

Α) Το σύµπλοκο MPPA, το οποίο αποτελεί µείγµα χηµικών ενώσεων που προέρχονται από φυσικές ουσίες και είναι υπεύθυνο για την προστασία των θρεπτικών στοιχείων του λιπάσµατος καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, καθώς προσφέρει ολοκληρωµένη και ισορροπηµένη θρέψη µε ταυτόχρονη προστασία των θρεπτικών στοιχείων (σ. σ. στο φωσφορο παρέχει 100 % προστασία), αλλά και κινητοποίηση θρεπτικών στοιχείων του εδάφους για καλύτερη και πιο εύκολη απορρόφηση από το φυτό.

Β) Το ενεργό εκχύλισµα XCK που διεγείρει το µεταβολισµό του φυτού και την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος µε αποτέλεσµα την καλύτερη απορρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, εξασφαλίζοντας µια άριστη εγκατάσταση καλλιέργειας και µια διαρκή θρέψη, καλύπτοντας στο έπακρο τις ανάγκες της εκάστοτε καλλιέργειας.

Ως προς τα προϊόντα Fertileader ο κ. Ρέππας εξήγησε πως αποτελούν µια σειρά λιπασµάτων, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των βιοδεγερτών, κατάλληλα για διαφυλλικές εφαρµογές και ειδικά σχεδιασµένα ώστε να ρυθµίζουν και να ενισχύουν τις φυσιολογικές διεργασίες της καλλιέργειας. Περιέχουν την τεχνολογία Seactiv®, που ελαχιστοποιεί την επίδραση των αβιοτικών καταπονήσεων, ενισχύει τη µεταφορά και την ανακατανοµή των θρεπτικών στοιχείων, ενώ αυξάνει σηµαντικά την παραγωγή βιοµάζας και διεγείρει τη φωτοσυνθετική δραστηριότητα του φυτού.

«Όταν στρεσάρεται το φυτό βλέπουµε πως µπορεί να έχουµε µια µείωση παραγωγής έως και 50% ή 60%. Στην περίπτωση που χρησιµοποιούµε το Fertileader Gold, µιλάµε για εκµηδενισµό των απωλειών και όσον αφορά στην αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας σε έλαιο, ένα safe όριο που µπορεί να δοθεί για την καλλιέργεια της ελαιοκράµβης είναι της τάξης του +15% µε +25%», ανέφερε χαρακτηριστικά, σηµειώνοντας, παράλληλα πως «το συγκεκριµένο προϊόν είναι το νούµερο ένα σε πωλήσεις σε Ρουµανία, Βουλγαρία και Ουκρανία, στους διαφυλλικούς µας βιοδιεγέρτες».

Έχει δρόµο ακόµη να διανύσει η ελληνική αγορά εξειδικευµένης θρέψης

Η εγχώρια αγορά των εξειδικευµένων προϊόντων θρέψης δεν έχει αποκτήσει τη δυναµική άλλων ανταγωνιστικών χωρών και παρότι χρόνο µε το χρόνο µεγαλώνει, έχει ακόµη δρόµο να διανύσει για να τις προσεγγίσει. «Σε αγορές όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας το κοµµάτι των σπεσιαλιτέ λιπασµάτων έχει αυξηθεί σηµαντικά τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα, αν και έχουν γίνει βήµατα, θεωρώ ότι δεν έχουµε φτάσει ακόµη στους ίδιους ρυθµούς ανάπτυξης», διαπιστώνει ο κ. Καχρίλας. Ένας βασικός λόγος, κατά τον συνοµιλητή µας, για αυτή την υστέρηση που παρατηρείται στην Ελλάδα, έχει να κάνει µε το ότι υπάρχουν εταιρείες που ισχυρίζονται πως διαθέτουν εξειδικευµένα λιπάσµατα, χωρίς, ωστόσο, να τεκµηριώνεται αυτό εµπράκτως, µε συνέπεια να δηµιουργείται σύγχυση η οποία επιτείνει την επιφυλακτικότητα των παραγωγών να εµπιστευτούν τα συγκεκριµένα προϊόντα νέας τεχνολογίας.


Όσον αφορά δε, το επιχείρηµα όσων υποστηρίζουν πως η εξειδικευµένη θρέψη είναι πιο ακριβή, ο κ. Ρέππας δεν αρνείται ότι τα συγκεκριµένα προϊόντα κοστίζουν περισσότερο, εξηγεί, όµως, ότι «ένα κοινό λίπασµα µπορεί να είναι φθηνότερο, αλλά στην ουσία µπορεί και να πετάς τα λεφτά σου, ενώ, αντίθετα, επενδύοντας σε ένα πραγµατικά εξειδικευµένο λίπασµα θα δεις διαφορά στην ποιότητα και στην ποσότητα παραγωγής και θα βελτιώσεις το εισόδηµά σου». Ο ίδιος υπενθυµίζει πως όλα τα προϊόντα της Timac Agro στην Ελλάδα δηµιουργούνται στο κέντρο καινοτοµίας και έρευνας του µητρικού οµίλου CMI που βρίσκεται στο Σαν Μαλό.



Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

10-07-2020 13:49δημητρης

τη να πω για το λιπασμα ΛΥΔΑ πηρα 30 τις εκατο λιγοτερη παραγωγη απο αλλους παραγωγους πολυ μικροτερους απο εμενα

Απάντηση

01-07-2020 18:45ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ. ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΞΙΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΙ ΕΝΑΣ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣΟ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές