BACK TO
TOP
Farming

Τριετής αµειψισπορά µε ψυχανθή για τους νηµατώδεις της πατάτας

∆ύο είδη του γένους νηµατωδών Globodera προσβάλλουν την καλλιέργεια πατάτας, ο Globodera rostochiensis και ο Globodera pallida.

49428931_2263291987067855_1316603339617599488_n

635
0

Οι κυστογόνοι νηµατώδεις προσβάλλουν µόνο σολανώδη φυτά και θωρούνται οι πιο επιζήµιοι για την πατάτα. Στο εσωτερικό της ρίζας της πατάτας η προνύµφη µε εκκρίσεις προκαλεί σχηµατισµό ειδικών τροφικών κυττάρων. Τα αρσενικά αποκτούν σκωληκοειδή µορφή και επιστρέφουν στο έδαφος, ενώ τα θηλυκά διογκώνονται και σχίζουν την επιδερµίδα της ρίζας µε το κεφάλι µόνο να παραµένει εσωτερικά και τρέφεται από αυτή. Τα συµπτώµατα της προσβολής από νηµατώδεις, δεν είναι ευδιάκριτα. Στην περίπτωση των χρυσονηµατωδών παρατηρείται ζηµιά στη ρίζατης πατάτας µε αποτέλεσµα να προκαλείται κατάπτωση στο φυτό, µείωση της ικανότητας απορρόφησης νερού και θρεπτικών ουσιών, µε συνέπεια τον µαρασµό των φυτών.

Η αµειψισπορά είναι πολύ αποτελεσµατική στην αντιµετώπιση των κυστονηµατωδών
της πατάτας. Απαιτείται όµως µεγάλο χρονικό διάστηµα, από 3-7 χρόνια ανάλογα µε την πυκνότητα των νηµατωδών µεταξύ δύο διαδοχικών καλλιεργειών πατάτας, καλλιέργεια µε φυτά µη ξενιστές, όπως σιτηρά και ψυχανθή, ώστε να µειωθεί σηµαντικά ο πληθυσµός.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές