BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Tο άζωτο πληρώνει τον παράγωγο

Το άζωτο (Ν) είναι υπεύθυνο για τη φωτοσύνθεση και ως συστατικό των αμινοξέων αποτελεί το δομικό συστατικό των πρωτεϊνών και των ενζύμων.

AGROHELLAS

120
0

Η ορθή διαχείριση του αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη υψηλής απόδοσης και ποιότητας. Στο καλαμπόκι το άζωτο είναι σημαντικός παράγοντας για υψηλή απόδοση αλλά η σπατάλη του μπορεί να προξενήσει προβλήματα. Στο περιβάλλον καλλιέργειας η εφαρμογή του πρέπει να είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα παραγωγής. Σημαντικός παράγοντας για τη διαχείριση του είναι << το πότε θα εφαρμοστεί >>. Η παρουσία του στο έδαφος είναι αναγκαία κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης του καλαμποκιού και ελάχιστη κοντά στη συγκομιδή. Στα αρχικά στάδια της καλλιέργειας οι απαιτήσεις αζώτου είναι περιορισμένες. Οι μεγαλύτερες απαιτήσεις σε Ν είναι μεταξύ 7ης και 13ης εβδομάδας από τη σπορά, γεγονός που προσδιορίζει την εφαρμογή του.



Το βαμβάκι είναι καλλιέργεια που έχει απαιτήσεις σε άζωτο, αλλά οι ανάγκες του είναι ευμετάβλητες και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Η εφαρμογή της βέλτιστης ποσότητας αζώτου δημιουργεί ισορροπία μεταξύ της βλάστησης και των καρποφόρων οργάνων. Επίσης συμβάλλει στην πρωίμιση  της παραγωγής, μειώνει τις εντομολογικές προσβολές και περιορίζει τη χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης. Υπερβολική χρήση αζώτου προκαλεί έντονη ανάπτυξη του φυτού σε βάρος της καρποφορίας. Λόγω της λεπτής ισορροπίας μεταξύ επάρκειας και ανεπάρκειας, για την εφαρμογή του οι απόψεις διίστανται. Σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζεται όλη η ποσότητα του Ν κατά τη σπορά και άλλοτε το 1/3 εφαρμόζεται ως βασική και το υπόλοιπο πριν την άνθηση. Στη διεθνή βιβλιογραφία δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διαφορές στην απόδοση μεταξύ των δύο εφαρμογών, αλλά παρατηρήθηκε ότι ο χρόνος εφαρμογής του αζώτου εξαρτάται από τις εδαφοκληματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Αξιόλογα αποτελέσματα έχουν δώσει και οι διαφυλλικές εφαρμογές αζώτου σε μορφή ουρίας κατά τη βλαστική περίοδο του βαμβακιού.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία