BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Καστανή ρυτίδωση σε καλλιέργεια ντομάτας στη Λακωνία

Επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών ντομάτας (Tomato Brown Rugose Fruit Virus - ToBRFV), σε καλλιέργεια νωπής ντομάτας υπό κάλυψη, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Ios-Kastanis-Rutidosis

279
0

Η παρουσία του ιού επιβεβαιώθηκε, από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, μετά από θετική ανίχνευση του σε δείγματα φυτών ντομάτας. Η συλλογή των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λακωνίας στο πλαίσιο της επίσημης επιβεβαίωσης της παρουσίας του ιού στην περιοχή. Ο ιός ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στη Λακωνία το 2020, κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιθεωρήσεων σε καλλιέργειες νωπής ντομάτας, υπαίθριας και υπό κάλυψη, και αποτελεί έναν εξαιρετικά επικίνδυνο οργανισμό καραντίνας για τις καλλιέργειες ντομάτας και πιπεριάς.

Η επικινδυνότητα του ιού οφείλεται στην ικανότητά του να ξεπερνά την ανθεκτικότητα των υβριδίων ντομάτας που χρησιμοποιούνται, να μεταδίδεται μέσω των σπόρων και να εξαπλώνεται εύκολα μηχανικά μέσω της επαφής μεταξύ των φυτών και μέσω των καλλιεργητικών πρακτικών. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει έως και 70% μείωση της παραγωγής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα κατά του ιού και η μόνη προσέγγιση είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης και υγιεινής στην καλλιέργεια.

Τα συμπτώματα του ιού εμφανίζονται στους καρπούς ως κίτρινοι ή καστανοί δακτύλιοι, καστανές περιοχές, ρυτίδωση, παραμορφώσεις και ανομοιόμορφη ωρίμανση, με αποτέλεσμα οι καρποί να καθίστανται μη εμπορεύσιμοι. Τα φύλλα των φυτών παρουσιάζουν χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλόχρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος και στενώσεις.

Η Κοινοτική φυτοϋγειονομική νομοθεσία που διέπει τον ιό, αναφέρεται στον Εκτελεστικό Κανονισμό 2023/1032 που εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 25 Μαΐου 2023. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, τα φυτά που προορίζονται για φύτευση και οι σπόροι ντομάτας και πιπεριάς που εισέρχονται στην Κοινότητα πρέπει να συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας, ενώ τα φυτά που προέρχονται από χώρες της ΕΕ και διακινούνται εντός της Κοινότητας πρέπει να έχουν υποβληθεί σε έλεγχο και να φέρουν ένα είδος φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.) υπάρχει διαθέσιμο το ενημερωτικό φυλλάδιο και χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών ντομάτας.

Η ΔΑΟΚ της Π.Ε. Λακωνίας έχει πραγματοποιήσει την ετήσια επισκόπηση του ιού καραντίνας, σε όλη την περιοχή. Οι παραγωγοί, σε περίπτωση που παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα, πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.






Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία