BACK TO
TOP
Διεθνή

Ομαλά η αγορά λιπασμάτων το 2024, άνοδος παραγωγής και ενίσχυση της ζήτησης

Θετική εμφανίζεται η προοπτική της παγκόσμιας αγοράς λιπασμάτων για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Rabobank, με ορισμένες ωστόσο προκλήσεις και πιθανούς κινδύνους όπως για παράδειγμα οι εχρθροπραξίες Ισραήλ-Χαμάς, που πρέπει να παρακολουθούνται.

1684831719THREPSI

Καλλιόπη Τσαρνά

498
0

Σύμφωνα με την Rabobank, η παγκόσμια αγορά λιπασμάτων ανακάμπτει, με εκτιμώμενη αύξηση στη χρήση ύψους περίπου 3% το 2023, μετά από πτώση 7% το 2022 λόγω διαφόρων προβλημάτων στην αγορά. Όσον αφορά τον πρόσφατο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και της Χαμάς, η επίδραση στις αγορές λιπασμάτων θεωρείται αμελητέα στην παρούσα φάση.

Ο Δείκτης Προσιτότητας έχει θετικό πρόσημο για την αγορά λιπασμάτων το 2024

Η έκθεση υπογραμμίζει τη θετική προοπτική της αγοράς λιπασμάτων το 2024, με αναμενόμενη αύξηση ύψους κοντά στο 5%. «Αυτά τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται με τον Δείκτη Προσιτότητας μας, ο οποίος δείχνει πολύ καλύτερες συνθήκες για την αγορά λιπασμάτων σε σύγκριση με πέρσι», δηλώνει ο Bruno Fonseca, επικεφαλής αναλύσεων της Rabobank. «Οι κινήσεις του δείκτη επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μας για αύξηση της χρήσης των λιπασμάτων το 2023, με το άζωτο να αυξάνεται κατά 2%, το φώσφορο κατά 3,9% και την ποτάσα κατά 5%.».

Η αγορά του αζώτου αντιμετωπίζει προκλήσεις, θετικές προοπτικές για ποτάσα και φωσφορικό άλας

Ενώ η αγορά του αζώτου αντιμετωπίζει προκλήσεις με τη μείωση της ζήτησης από καλλιεργητές σιτηρών και καλαμποκιού, η προοπτική για το κάλιο και το φώσφορο είναι θετική.

«Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στην Ευρώπη, υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην αγορά φυσικού αερίου και στο κόστος παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων», εξηγεί ο Fonseca. Οι αγορές δημητριακών και ελαιοκράμβης αντιμετωπίζουν επίσης ορισμένες αβεβαιότητες, με το El Niño να απειλεί τις καλλιέργειες στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ. Από την άλλη, η αγορά του καλίου βρίσκεται σε μια περίοδο επαρκούς προσφοράς, ενώ η αγορά για τα φωσφορικά αναπτύσσεται με την επιστροφή των κινεζικών εξαγωγών MAP/DAP.

Ο Samuel Taylor, ανώτερος αναλυτής γεωργικών εισροών στη Rabobank, λέει ότι οι τιμές των λιπασμάτων χονδρικής στις ΗΠΑ μειώνονται κατά 25% έως 50%,  με αποκλίσεις που προκύπτουν από το χρονοδιάγραμμα και τον τύπο του προϊόντος. Λέει ότι η ζήτηση όγκου θα πρέπει να βελτιωθεί για την αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο παράγοντας που πρέπει να παρακολουθήσετε είναι τα στρέμματα σόγιας το 2024 και η προσφορά MAP με πιθανή έλλειψη.

Ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς μπορεί να επηρεάσει αμυδρά τις παγκόσμιες αγορές λιπασμάτων

Σύμφωνα με έρευνα της Rabobank, το Ισραήλ αντιπροσωπεύει περίπου το 3% των εξαγωγών φωσφορικών αλάτων και το 8% των εξαγωγών ποτάσας παγκοσμίως.

Παρά τους πιθανούς κινδύνους, η επίδραση στις αγορές λιπασμάτων θεωρείται ως αμελητέα σε αυτό το στάδιο. «Οι παγκόσμιες αγορές λιπασμάτων διαθέτουν επαρκή διαθεσιμότητα και επαρκείς εναλλακτικούς προμηθευτές προϊόντων καλίου και φωσφόρου σε περίπτωση διακυμάνσεων στον τομέα της λειτουργίας στο Ισραήλ», αναφέρει ο αναλυτής της Rabobank, Bruno Fonseca. Οι περίοδοι διακοπής των εξαγωγών θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυξήσεις στις τιμές και σύγκρουση η οποία ενδέχεται να αποθαρρύνει τους χειριστές των πλοίων από την προσέγγιση του λιμανιού της Ασντόντ στη Μεσόγειο, προκαλώντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστη.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία