BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ο Turkish Stream στην ατζέντα Τσίπρα - Πούτιν στη Μόσχα

Την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού με την απέλαση των ρώσων διπλωματών που έβαλαν στην "ψύξη" τους διαύλους επικοινωνίας των δύο χωρών, επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στη Μόσχα. 

tsipras-poutin

9
0

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν, βάσει προγράμματος, τα διαδοχικά τετ α τετ του με τον ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών Τσίπρα- Πούτιν, θα βρεθούν τα Ενεργειακά θέματα γενικώς και η επέκταση του αγωγού Turkish Stream, ειδικώς. 

Για τούτο, προϊδέασε ο έλληνας πρωθυπουργός με συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Mikhail Gusman για την εκπομπή "Formula of Power”. 

"Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream. 
Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά. Έχουμε την επιμονή και την υπομονή και πιστεύω ότι μπορεί στο μέλλον να έχουμε θετικά αποτελέσματα", απάντησε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεδιπλώνοντας την ενεργειακή ατζέντα στο ραντεβού του με τον Β. Πούτιν. 

Διευκρίνισε επιπροσθέτως , πως " Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τον λεγόμενο νότιο διάδρομο και τον αγωγό ΤΑP που περνάει από την Τουρκία προς την Ελλάδα και πηγαίνει προς την Ιταλία. Συνεπώς, θεωρούμε ότι η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμα αγωγός, παράλληλος σε αυτήν τη διαδρομή, είναι μια δυνατότητα ρεαλιστική και μέσα στα πλαίσια που εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει όλοι να συμφωνούμε, στα πλαίσια μιας λογικής διαμερισμού και πολυδιάστατης στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές πηγές ενέργειας και τις πολλαπλές ροές ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέμε ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Συμφωνία Πρεσπών - Κυπριακό

Τις συνομιλίες Τσίπρα- Πούτιν θα απασχολήσουν παραλλήλως, τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών ( για την οποία η Μόσχα έχει ήδη δείξει πολλαπλώς και επισήμως την αντίρρησή της) καθώς και το Κυπριακό. 

Ο κ. Τσίπρας, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που συνομολόγησε με τον Ζ. Ζάεφ , διαμήνυσε ήδη μέσω της συνέντευξής του ότι πρόκειται για ιστορική συμφωνία που θα ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή και συνήφθη ανεξαρτήτως της ένταξης της πΓΔΜ σε διεθνείς Οργανισμούς και ΝΑΤΟ. 

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα ξεκινάει σήμερα το πρωί, με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του  Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου. 

Ακολουθεί (10:30-11:30), συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργική κατοικία. 

Αμέσως μετά (12:00-12:30) ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν,  στο Κρεμλίνο και γεύμα εργασίας. 

Το μεσημέρι (13:45-14:00) θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες

Ενώ λίγο μετά (14:00-14:30) Τσίπρας- Πούτιν θα παραχωρήσουν κοινή   συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία