Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτικές

Η λύση του τελευταίου λεπτού για διεξαγωγή συμφωνιών στη νέα ΚΑΠ

Μια κακή ή έστω αδύναμη γενικά επιλογή για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, μπορεί τελικά να στρώσει το δρόμο για μια ομαλή διεξαγωγή των συμφωνιών επί της νέας ΚΑΠ

47_2

Πέτρος Γκόγκος

22
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για ακόµη µια φορά επιβεβαίωσε όσους λένε πως τείνει να κάνει τις χειρότερες επιλογές, αρκεί να ελέγχει τα πράγµατα η Γερµανία, και να νιώθουν ικανοποιηµένοι οι Γάλλοι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, αυτό προκύπτει από την γενικότερη εικόνα που εµφανίζει η ηγεσία των Βρυξελλών, όπως αυτή διαµορφώθηκε από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούµενης εβδοµάδας, που τοποθέτησαν, εφόσον εγκρίνει και το Ευρωκοινοβούλιο σε µερικές εβδοµάδες, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. ∆εν ισχύει όµως το ίδιο και για την µελλοντική ΚΑΠ, αφού η Γερµανίδα υπουργός Άµυνας µπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάµεσα σε Κοµισιόν και Συµβούλιο της ΕΕ, ενόψει της γερµανικής προεδρίας σε ένα χρόνο από τώρα, που θα σφραγίσει την πολιτική συµφωνία για την µελλοντική ΚΑΠ.

Με τα έως τώρα δεδοµένα, η 60χρονη πολιτικός από το κόµµα των Χριστιανοδηµοκρατών, φέρνει δυο καλούς οιωνούς που θα συντελούσαν στο να µην εκτροχιαστούν οι συνοµιλίες για την επερχόµενη ΚΑΠ. Η κοµµατική της ταυτότητα είναι ο ένας. Ως στέλεχος του Χριστιανοδηµοκρατικού κόµµατος της Γερµανίας (CDU) αλλά και δεδοµένης της σύνδεσης που είχε εδώ και πάνω από µια δεκαετία µε την Άνγκελα Μέρκελ, θα µπορούσε να πει κανείς πως είναι «η µεγαλύτερη αδελφή» της Γιούλια Κλόκνερ, της Γερµανίδας υπουργού γεωργίας. Άλλωστε µέχρι και πριν από πέντε χρόνια ακούγονταν τα ονόµατα και των δυο γυναικών ως πιθανές διάδοχες της Άνγκελα Μέρκελ στα ηνία του συντηρητικού κόµµατος. Η πολυεπίπεδη εγγύτητα των δυο γυναικών, σίγουρα θα µπορούσε να συνδράµει στην διευκόλυνση των συζητήσεων για την ΚΑΠ.

Παράλληλα, µε την πρόταση της εν λόγω πολιτικού για πρόεδρος της Κοµισιόν, παραµένει η συγκεκριµένη θέση στα χέρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, στο οποίο ανήκει και το Fine Gael, το κόµµα από το οποίο προέρχεται ο σηµερινός επίτροπος γεωργίας, Φιλ Χόγκαν. Πριν από λίγες ηµέρες, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ είχε δηλώσει πως εφόσον οι ισορροπίες στην Κοµισιόν το επιτρέψουν, θα ανανεώσει την  θητεία του Φιλ Χόγκαν ως επιτρόπου της Ιρλανδίας στις Βρυξέλλες. Εφόσον τώρα ο κ. Χόγκαν και το επιτελείο του καταφέρουν ένα πετυχηµένο damage control στο προφίλ του Ιρλανδού πολιτικού, η δηµοτικότητα του οποίου δέχθηκε ισχυρό πλήγµα εξαιτίας της συµφωνίας µε τις χώρες της Mercosur, η παραµονή του στη θέση του επιτρόπου γεωργίας διευκολύνεται σηµαντικά, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ολοκλήρωση των συνοµιλιών πάνω στη νέα ΚΑΠ.

Ο άλλος οιωνός, είναι η επιλογή της από τον Γάλλο πρόεδρο Εµανουέλ Μακρόν. Κατά την διάρκεια των οµιλιών, ο Μακρόν επαναλάµβανε συνεχώς το όνοµα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πρόσωπο της οποίας βλέπει µια σύµµαχο για το πολιτικό του όραµα για µια εµβάθυνση της ευρωζώνης. Η γαλλική σφραγίδα στον πρόεδρο της Κοµισιόν ωστόσο, συνεπάγεται και µια θετική µέχρι ένα βαθµό προδιάθεση του ισχυρού γαλλικού αγροτικού λόµπι απέναντι στη νέα Ευρωπαία ηγέτιδα.

Οι κακές επιλογές

Όπως γράφει η γερµανική Welt, η επιλογή αυτή, σε καµία περίπτωση δεν είναι της Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας µάλιστα η συνεργασία µε τους Σοσιαλδηµοκράτες στην γερµανική κυβέρνηση γίνεται πλέον αβέβαιη, αφού οι κυβερνητικοί της εταίροι αντέδρασαν έντονα στην επιλογή αυτήν.

Ουσιαστικά αποτελεί τον ελάχιστο κοινό παρανοµαστή ανάµεσα σε Γαλλία και Γερµανία. Από την µια ο Μακρόν δέχεται έντονες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του, που ξεκίνησαν όταν απέτυχε να επιβληθεί  επί της Μέρκελ µερικά χρόνια νωρίτερα. Από την άλλη η Γερµανία δεν θα µπορούσε να δεχθεί µια µεγάλη απόκλιση από τα όσα υπαγορεύει ο θεσµός του κορυφαίου υποψηφίου, και µε δεδοµένο το βέτο του Μακρόν στον Βέµπερ, µε την τωρινή επιλογή, διατηρείται ο χρωµατισµός του ΕΛΚ στην προεδρία της Κοµισιόν.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ, στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 5 Ιουλίου, μαζί με το περιοδικό Profi.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία