Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτικές

Γραμμή μεταρρυθμίσεων από τον Μητσοτάκη στο υπουργείο Γεωργίας

Στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας τοποθετεί και τον πρωτογενή τομέα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βάση τα όσα ανέφερε κατά την επίσκεψη του το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Mitsotakis-Ypaat-1

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

3375
0

Στην προσπάθεια αυτή, όπως είπε, κεντρικός πυλώνας η Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα κονδύλια της οποίας θα επιδιωχθεί όχι μόνο να αποτελέσουν εισοδηματικό μαξιλάρι, αλλά βασικό εργαλείο για την αξιοποίηση της τεχνολογίας για προϊόντα αξίας, ενώ σε θεσμικό επίπεδο θα επιδιωχθεί μέσα από σχετικό νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, που θα περιλαμβάνεται στα πρώτα 10 που θα φέρει η κυβέρνηση, να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τους συνεταιρισμένους αγρότες, την ευκολία σχηματισμού Ενώσεων και γενικότερα συνεταιριστικών σχημάτων με λιγότερη γραφειοκρατία. Επιπρόσθετα, θα θεσπιστεί αυστηρό πλαίσιο για την πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών, ελληνοποιήσεων, κλπ.

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως θα αξιοποιηθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα ανάπτυξης με έμφαση στην αλιεία όπου εντοπίζονται καθυστερήσεις, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για τη χάραξη ενός σχεδίου που θα στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος «Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου (9.30 π.μ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επίσκεψη του να σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του για τον αγροτικό τομέα και την προσπάθεια ανάκαμψης του.Εξάλλου, όλο το προηγούμενο διάστημα όπως καταγράφηκε και κατά τις περιοδείες Μητσοτάκη στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο ίδιος έχει αντιληφθεί απολύτως και από τις επαφές του με αγρότες και παράγοντες του χώρου, τον σημαίνοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέα στην τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα και να δείχνει αποφασισμένος αυτή τη φορά να μην αφήσει τα πράγματα στην τύχη.

Άλλωστε, η πολιτική ηγεσία που έχει συγκροτηθεί ήδη, ενώ επίκειται και η ανάθεση των τελικών αρμοδιοτήτων, δείχνει να εξασφαλίζει προϋποθέσεις για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και μεταρρυθμιστικής δράσης, έτσι ώστε να μην χαθεί το θετικό μομέντουμ που χαρακτηρίζει τη λειτουργία της κυβέρνησης τις πρώτες ημέρες στη διακυβέρνηση του τόπου.

Η μέχρι στιγμής ενημέρωση λέει ότι στις προτεραιότητες που καταγράφονται και μάλιστα με αυστηρό τόνο, εκτός από την σύνταξη νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς και την εκπροσώπηση των αγροτών, τις φορολογικές ρυθμίσεις για την τόνωση της συλλογικής δράσης, τα μέτρα ανασυγκρότησης του ΕΛΓΑ και τις ρυθμίσεις για την αποτελεσματική ταυτοποίηση των αγροτικών προϊόντων (αντιμετώπιση ελληνοποιήσεων), αλλά και η τακτοποίηση του ΟΣΔΕ.


Ακολουθεί το αναλυτικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου:

 

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας τον κύκλο επισκέψεών του στα Υπουργεία.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Υπουργό, Μάκη Βορίδη, τους Υφυπουργούς Φωτεινή Αραμπατζή και Κωνσταντίνο Σκρέκα και τους Γενικούς Γραμματείς Δρ Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και Δρ Γεώργιο Στρατάκο.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ατζέντα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά φιλόδοξη, όχι μόνο διότι είναι μια πολιτική που αφορά εκατομμύρια συμπολίτες μας, αλλά και διότι έχουμε θέσει την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
Έχουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, τα οποία και πρέπει να αξιοποιήσουμε. Αλλά για να τα αξιοποιήσουμε, όπως είπε και ο Υπουργός, πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα θέσουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφενός για να υπερασπιστούμε τα εισοδήματα των Ελλήνων αγροτών, αφετέρου για να τους διευκολύνουμε να κάνουν την απαραίτητη μετάβαση σε μια έξυπνη γεωργία, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και θα αυξάνει και την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων.

Θέσαμε και μια σειρά από άλλες σημαντικές προτεραιότητες, όπως η σωστή και γρήγορη αξιοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αλιεία, όπου υπάρχουν, δυστυχώς, σημαντικές καθυστερήσεις που κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τον νέο Νόμο για τους Συνεταιρισμούς, ο οποίος εντάσσεται στα πρώτα δέκα νομοσχέδια, τα οποία και θα ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε να κάνουμε τη συνεργασία των αγροτών, τις Ενώσεις Παραγωγών, τα νέα συνεταιριστικά σχήματα πιο εύκολα, λιγότερο γραφειοκρατικά και να τους δώσουμε και τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα, ώστε να ενθαρρύνουμε τους αγρότες να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Και βέβαια, θέσαμε σε απόλυτη προτεραιότητα - το ζήτημα της αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων, όπου θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί με όσους θέτουν σε κίνδυνο το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά ταυτόχρονα κοροϊδεύουν τους καταναλωτές, εμφανίζοντας προϊόντα, που δεν είναι ελληνικά, ως ελληνικά. Και είμαι σίγουρος ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο και όλοι οι ελεγκτικοί φορείς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό στη ρίζα του. Και θέλω και εδώ να κάνω μια προειδοποίηση προς όλες και όλους ότι τα πράγματα στον τομέα αυτό θα αλλάξουν. Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα κυκλώματα και θα τα αντιμετωπίσουμε.

Από εκεί και πέρα, θέλω να ευχηθώ στη νέα ηγεσία του Υπουργείου, στον Υπουργό, στους Υφυπουργούς καλή επιτυχία, καλή δύναμη. Να τους πω ότι περιμένω, όχι μόνον εγώ, αλλά ολόκληρος ο παραγωγικός κόσμος, ο αγροτικός κόσμος της χώρας, οι κτηνοτρόφοι μας, οι αλιείς μας, πολλά από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και βλέπουμε όχι μόνο τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία. Ένας ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας που θα παράγει ποιοτικά προϊόντα, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος παραγωγής, στην πρώτη γραμμή του αναπτυξιακού σχεδίου για το μέλλον της χώρας.

Και πάλι, συγχαρητήρια. Καλή δουλειά σε όλες και όλους».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης δήλωσε:

«Καλωσορίσαμε με μεγάλη χαρά τον Πρωθυπουργό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είχαμε μία ενδιαφέρουσα και διεξοδική συζήτηση, όπου εκτέθηκαν οι πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η διαπραγμάτευση για την νέα Ευρωπαϊκή ΚΑΠ, όπου στο επίκεντρό της θέτει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε σαφή κατεύθυνση για τα θέματα της αντιμετώπισης των παρανόμων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού των αγροτικών προϊόντων αλλά και για την πάταξη αυτού του φαινόμενου.

Και βεβαίως, η χάραξη ενός στρατηγικού σχεδίου με επίκεντρο την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, την ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και ταυτόχρονα θέτει και υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, αυξημένης προστιθέμενης αξίας, με την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών.

Κύριε Πρόεδρε, έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα να υλοποιήσουμε και θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας εδώ».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία