BACK TO
TOP
Πολιτικές

Αναζητείται οριζόντια φόρμουλα για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο

Η κυβέρνηση αναζητά φόρμουλα μείωσης του φόρου ως ισοδύναμο ανταγωνιστικότητας. Με συγκεκριµένη κατεύθυνση, που συνοψίζεται στη λογική µιας ισχυρής ανάπτυξης µέσω της µείωσης φόρων και της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και σε µέτρα που στοχεύουν στην απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηµατικότητας, ετοιµάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για ένα Σεπτέµβρη έντονων διεργασιών.

1-Agrotiko-petrelaio

Ελένη Δούσκα

30
0

Με συγκεκριµένη κατεύθυνση, που συνοψίζεται στη λογική µιας ισχυρής ανάπτυξης µέσω της µείωσης φόρων και της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και σε µέτρα που στοχεύουν στην απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηµατικότητας, ετοιµάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για ένα Σεπτέµβρη έντονων διεργασιών. Σε αυτό το µοτίβο φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους επιτελείς του να επεξεργαστούν τρόπους ώστε να µειωθεί το αγροτικό πετρέλαιο που εκτός του ότι αυξάνει κόστη για τους Έλληνες αγρότες, τους καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικούς σε σχέση µε τους ευρωπαίους συναδέλφους τους. Πρόκειται, άλλωστε, για διαβεβαίωση που είχε δώσει ο ίδιος σε αγρότες και κτηνοτρόφους, µε τους οποίους είχε συναντηθεί προεκλογικά στη Θεσσαλία, χωρίς βέβαια τότε να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτοµέρειες. Εξάλλου, το ίδιο ζήτηµα έθετε στον προεκλογικό της λόγο και η απερχόµενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, µε τον τότε πρωθυπουργό Αλεξη Τσίπρα (σ.σ επίσκεψη σε Ζαγορίν) να θεωρεί τη «θέσπιση φθηνού πετρελαίου» ως ...ελλειµένη απόφαση.

Κατά πόσο, η επεξεργασία µιας τέτοιας προοπτικής παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως αναφορά στον προγραµµατικό λόγο της σηµερινής διακυβέρνησης έχει προχωρήσει ή βρίσκεται απλά σε πρωτόλειο στάδιο θα φανεί. Υπενθυµίζεται, πάντως, ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας σε συνάντησή τους στις αρχές του µήνα µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ενηµερώθηκαν πως η υπόθεση «αγροτικό πετρέλαιο», είναι στα χέρια Μητσοτάκη-Σταϊκούρα. Οι ίδιοι οι αγρότες τονίζουν ότι «η µείωση της φορολογίας και του κόστους παραγωγής, µέσω και της επιστροφής στο καθεστώς φθηνού αγροτικού πετρελαίου είναι ζήτηµα επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους».

Οριζόντια παρέµβαση

Εν τω µεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται µια οριζόντια παρέµβαση, µια φόρµουλα δηλαδή που θα µειώσει τους υπέρογκους, ως γνωστόν, φόρους στο αγροτικό πετρέλαιο. Άλλωστε, µια πρώτη ένδειξη των κυβερνητικών προθέσεων αποτελούν τα στοιχεία που δηµοσίευσε η Γενική Γραµµατεία Συντονισµού του Κυβερνητικού Έργου για τον ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για αγροτική χρήση το έτος 2019 στην Ελλάδα, τα οποία καταδεικνύουν ότι επιβαρύνει σηµαντικά το κόστος της παραγωγής στη χώρα µας. Ειδικότερα καταγράφεται ότι ο συντελεστής ΕΦΚ πετρελαίου για γεωργική χρήση στη χώρα µας είναι διπλάσιος από εκείνον στην Ευρώπη των 28, ενώ ο ΦΠΑ είναι κατά 4 µονάδες µεγαλύτερος από τον µέσο όρο της Ευρώπης. Πιο αναλυτικά και βάσει των στοιχείων της Eurostat κατά την περίοδο 2008-2017 η δαπάνη πετρελαίου για γεωργικούς σκοπούς αποτέλεσε στην Ελλάδα το 14,9% των συνολικών δαπανών παραγωγής (ή το 19,8% των εισροών), ενώ στην ΕΕ-28 αποτελεί το 4,2% των συνολικών δαπανών παραγωγής (ή το 5,6% των εισροών). Να σηµειωθεί ότι για την παραγωγή γεωργικού προϊόντος αξίας 100 ευρώ ο Έλληνας γεωργός πληρώνει για πετρέλαιο 9,7 ευρώ, ενώ ο Ευρωπαίος γεωργός πληρώνει µόνο 3,3 ευρώ.

Η προσεχής 84η ∆ΕΘ, σε συνδυασµό µε τις πρόδροµες επισκέψεις των υπουργών στη Θεσσαλονίκη θα µπορούσε να στρώσει το έδαφος για σχετικές ανακοινώσεις επί του θέµατος, όπως είθισται µέχρι τώρα... Στην κατεύθυνση αυτή το κυβερνητικό επιτελείο ξεκίνησε ήδη τις επαφές µε τους παραγωγικούς φορείς.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 24 Αυγούστου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία