BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σε πράσινη επιβράβευση μετατρέπεται σταδιακά το τσεκ των αγροτών

Από τη σφαίρα της φημολογίας στη σφαίρα της πολιτικής κατεύθυνσης περνά πλέον το ενδεχόμενο η Γερμανία και η ΕΕ κατ’ επέκταση να αφήσουν πίσω τους την περίοδο του κοινοτικού τσεκ των αγροτών με σκοπό τη διανομή των άμεσων ενισχύσεων με νέα κριτήρια που προσεγγίζουν αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως πρασίνισμα.

12234862026_3c91e83b0f_o_copy

314
0

Ο συσχετισμός δυνάμεων στην γερμανική πολιτική σκηνή και η νέα κυβέρνηση που ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία τις επόμενες εβδομάδες στην Bundestag τοποθετούν τον εκ των Πρασίνων Cem Özdemir (Τσεμ Οζντεμίρ) στο υπουργείο γεωργίας της χώρας.

Σε δημόσιες δηλώσεις του νέου υπουργού που έρχεται να αντικαταστήσει την Γιούλια Κλόκνερ από το απαιτητικό αυτό υπουργείο, περιλαμβάνεται η πολιτική πρόθεση οι άμεσες ενισχύσεις των αγροτών να αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα πληρωμών που θα «επιβραβεύει» τους παραγωγούς για δράσεις σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνεται και στο πολιτικό κείμενο που συνυπογράφουν τα κόμματα που απαρτίζουν τη νέα τρικομματική κυβέρνηση, όπου σε 10 σελίδες αναπτύσσονται οι προτεραιότητες που βάζει πλέον το Βερολίνο αναφορικά με τον αγροτικό κλάδο, οι οποίες περιλαμβάνουν ακόμα την περαιτέρω έμφαση σε ζητήματα ευζωίας των ζώων και πλήρη εφαρμογή ενός πλαισίου που έρχεται να εξασφαλίσει την υλοποίηση των πράσινων στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.

Ένας Πράσινος χορτοφάγος με μικρή εμπειρία στα αγροτικά μπορεί να μην ακούγεται σαν το είδος του υπουργού που θα τα πήγαινε καλά με τους Γερμανούς αγρότες. Ωστόσο, το βασικό αγροτικό λόμπι της χώρας έσπευσε να καλωσορίσει τον Cem Özdemir, προσδοκώντας ότι η πολιτική του επιρροή μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να εξασφαλίσουν κρατική χρηματοδότηση για να μπορέσουν με τη σειρά τους να υποστηρίξουν την εφαρμογή σαρωτικών περιβαλλοντικών αλλαγών που απαιτούνται τόσο από το Βερολίνο όσο και από τις Βρυξέλλες.

Ο Cem Özdemir — ένας 55χρονος βουλευτής, πρώην συναρχηγός του κόμματος των Πρασίνων και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου — κέρδισε την υποψηφιότητα επιζώντας εσωτερικές διαμάχες μεταξύ της πιο πραγματιστικής πτέρυγας των Πρασίνων και των φονταμελιστών «μαχητών του κλίματος» — με την επιλογή του να έρχεται ως ανακούφιση για τους αγρότες.

Όπως και να έχει πάντως, η νέα αγροτική ατζέντα θα επιχειρήσει να στρώσει το έδαφος, ώστε μέχρι το τελείωμα της επερχόμενης ΚΑΠ 2023-2027, να έχει στρωθεί το έδαφος για μια αγροτική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει άρδην και αμετάκλητα τον τρόπο με τον οποίο τα κοινοτικά κονδύλια της ΚΑΠ θα φτάνουν στους αγρότες της ΕΕ. Το παραπάνω επισημαίνει και ο αγροτοοικονομολόγος Άλαν Μάθιους, που εκτιμά ότι η προοπτική αυτή αναμένεται να μεταφερθεί και στο ανεξάρτητο πλέον από τις Βρυξέλλες βρετανικό μοντέλο αγροτικών ενισχύσεων.


Ο Cem Özdemir, ο οποίος πρόκειται να γίνει ο πρώτος ομοσπονδιακός υπουργός στη Γερμανία τουρκικής καταγωγής, είναι μια προσωπικότητα με μεγάλο εκτόπισμα στο κόμμα των Πρασίνων. Υπηρέτησε ως συναρχηγός του κόμματος για μια δεκαετία από το 2008 έως το 2018. Αλλά δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στα αγροτικά, έχοντας επικεντρωθεί κυρίως σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, οι εξωτερικές υποθέσεις και τα θέματα μεταφορών.

Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τη συντηρητική που θα αντικαταστήσει, τη Γιούλια Κλόκνερ των Χριστιανοδημοκρατών, η οποία είχε προηγούμενους επαγγελματικούς και προσωπικούς δεσμούς με την αγροτική παραγωγή, έχοντας μεγαλώσει σε οικογένεια αμπελουργών και οινοποιών.

«Προφανώς οι αγρότες δεν είναι απειλή για το κλίμα ούτε έχουν κάποιο συμφέρον να αντιμάχονται τις προσπάθειες προστασίας του. Ωστόσο δεν χρωστούν και πουθενά ώστε να επιφορτιστούν μόνοι τους το κόστος της μετάβασης. Από αυτήν την άποψη, αναμένεται ότι θα έχω έντονες συζητήσεις με τον υπουργό οικονομικών» δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αν πράγματι έχει σκοπό να διεκδικήσει αυξημένα κρατικά κονδύλια για την στήριξη του κλάδου, τότε σίγουρα οι διαπραγματεύσεις αυτές με το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας θα έχουν ενδιαφέρον, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, αφού το εν λόγω χαρτοφυλάκιο βρίσκεται στα χέρια του Κρίστιαν Λιντνερ, ενός δημοσιονομικά φειδωλού πολιτικού από το κόμμα των Φιλελευθέρων. Να σημειωθεί ότι το αγροτικό λόμπι της Γερμανίας, αποτιμά στα 4 δισ. ευρώ το κονδύλι που χρειάζεται για να αποζημιωθούν οι αγρότες από τις πολιτικές ευζωίας των ζώων που καλούνται να εφαρμόσουν. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία