Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πρόσωπα

Βγαίνει στην σύνταξη τον Ιούλιο ο «σκληρός» του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν

Ο διάσημος στη χώρα μας και το πρόσωπο που ταυτίστηκε περισσότερο από όλους με τα μνημόνια, ο Δανός Πόλ Τόμσεν, συνταξιοδοτείται.Τέλος εποχής, λοιπόν, για τον υπέρμαχο της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

download__1__3

21
0

 Οι συναντήσεις του με τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης και η επιμονή του στην τήρηση των μέτρων λιτότητας, άφησαν εποχή. Συνταξιοδοτείται, στο τέλος του ερχόμενου Ιουλίου, σύμφωνα με τη νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για έναν σκληρό διαπραγματευτή.

«Ο κ. Τόμσεν έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της 37χρονης επαγγελματικής σταδιοδρομίας του σε σημαντικές θέσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες, ως εργαζόμενος στην Ουάσινγκτον και ως εκπρόσωπος του Ταμείου στη Ρωσία. Πριν από την ανάληψη της θέσης του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, τον Νοέμβριο του 2014, είχε την ευθύνη προγραμμάτων ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την επακόλουθη κρίση στη ζώνη του ευρώ», τονίζει σε γραπτή της ανακοίνωση η Γκεοργκίεβα.

«Συνεργάστηκε στενά και με τις 44 χώρες της Ευρώπης και συνάμα διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο θέμα χάραξης πολιτικής και καθοδήγησης πολλών χωρών, βασισμένων στην ελέυθερη αγορά, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», συμπλήρωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

«Ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, ο κ. Τόμσεν έχει κατευθύνει τις εργασίες επιτήρησης του Ταμείου, τον πολιτικό διάλογο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, και τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Ταμείο πάνω στην υλοποίηση προγραμμάτων», επισήμανε.

«Ο Πολ είναι γνωστός ως σκληρός διαπραγματευτής, με αρχές, ενώ είχε πάντα στόχο τη μακροπρόθεσμη ευημερία του κόσμου», κατέληξε η κ. Γκεοργκίεβα.

H καριέρα του και η Ελλάδα

Παρά τις εμμονές και τα τραγικά λάθη του στην Ελλάδα, ο κ. Τόμσεν είδε την καριέρα του στο Ταμείο να απογειώνεται μετά την τετραετή ενασχόλησή του με τη χώρα μας. Η αποχώρησή του εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με το ΔΝΤ, οι οποίες έχουν μπει σε νέα τροχιά μετά την πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, τη συμφωνία για κλείσιμο της μόνιμης αντιπροσωπείας του στην Αθήνα και τη σχεδιαζόμενη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή άλλων 2 δισ. ευρώ εντός του 2020.

Την κ. Γκεοργκίεβα πλαισίωσαν ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν και ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Στρατηγικής και Αναθεώρησης Πολιτικών του ΔΝΤ Τζερονίμ Ζετελμάγιερ, ο οποίος ως μέλος του Peterson Institute έχει αρθρογραφήσει υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας και της μεγαλύτερης ελάφρυνσης του χρέους της.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ΔΝΤ, η παρουσία του κ. Ζετελμάγιερ και η απουσία του κ. Τόμσεν πρέπει να ερμηνευθούν ως απόδειξη της διάθεσης της νέας ηγεσίας του διεθνούς οργανισμού να στηρίξει την Ελλάδα. Σε αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει και η επικείμενη αποστρατεία του κ. Τόμσεν, που συνταξιοδοτείται τον Ιούλιο σε ηλικία 65 ετών.

Πριν αναλάβει κεντρικό ρόλο στο ΔΝΤ είχε διατελέσει:

Εκπρόσωπος του Ταμείου στο Βελιγράδι (1990 - 1991)

Επικεφαλής των αποστολών του Ταμείου προς τη Σλοβενία ​​και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (1992 - 1996)

Επικεφαλής της αποστολής για τη Ρουμανία (1996 - 1998)

Εκπρόσωπος του τμήματος ΔΝΤ της Ρωσίας από το 1998 έως 2000, Ανώτερος Εκπρόσωπος του Ταμείου στη Μόσχα (2001 - 2004) και επικεφαλής της αποστολής για τη Ρωσία (2004-2010) και την Πολωνία (2007-2010).

 

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία