BACK TO
TOP
Πληρωμές

Προκαταβολή του τσεκ με βάρος συμψηφισμών και οι αγωνίες Βορίδη 

Πιστώθηκαν το απόγευµα της Πέµπτης 24 Οκτωβρίου τα λεφτά της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, ύψους 683.052.227,06 ευρώ στους λογαριασµούς 538.037 παραγωγών, σηµατοδοτώντας ωστόσο ταυτόχρονα και την έναρξη των συµψηφισµών για όσους έχουν οφειλές στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταµεία, τον ΕΛΓΑ, αλλά και τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τις εµπορικές τράπεζες. Αν και πρόκειται για αναµενόµενη εξέλιξη, σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες φαίνεται πως µένουν µε λιγότερα λεφτά σε σχέση µε άλλες χρονιές, αφού ο  χρόνος από την προηγούµενη σηµαντική πληρωµή ενισχύσεων ήταν µεγάλος και οι υποχρεώσεις, όπως και το κόστος παραγωγής, αυξηµένα.

6_pin_8

Ελένη Δούσκα

37
0

Οι ελπίδες των παραγωγών τώρα στρέφονται στο επόµενο δίµηνο οπότε και αναµένονται περί τα 120 εκατ. ευρώ για προκαταβολές Προγραµµάτων του έτους 2019, η εξισωτική αποζηµίωση της ίδιας χρονιάς, αλλά και το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, το σύνολο της «πράσινης ενίσχυσης» και της ενίσχυσης για τους νέους αγρότες αλλά και ολόκληρη η βασική σε όσους παραγωγούς το δικαιούµενο ποσό ήταν κάτω των 250 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το πλάνο των πληρωµών για τους επόµενους δύο µήνες και µέχρι το τέλος του έτους, βάσει της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό έχει ως εξής: Μέχρι τα τέλη Νοεµβρίου θα πιστωθούν οι προκαταβολές, ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ, για τη Βιολογική Γεωργία, τη Βιολογική Κτηνοτροφία, το Κοµφούζιο, τις Σπάνιες Φυλές, τους Ορυζώνες, την Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας και τη Μείωση Νιτρορύπανσης. Τον επόµενο µήνα και έως το τέλος του έτους το υπουργείο δροµολογεί την καταβολή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2019, εκτιµώµενου ύψους περί τα 235 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο πριν ή λίγο µετά πρόκειται να πληρωθούν στους παραγωγούς το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισµα και τα χρήµατα για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, ποσού περί τα 980 εκατ. ευρώ.

Κοντά στους 50.000 όσοι δεν έφτασαν τα 250 ευρώ και έµειναν εκτός

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών, ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το 2019 υπέβαλλαν 646.141 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 591.007, ενώ το ανωτέρω καταβληθέν ποσό αντιστοιχεί στο 98,3% της συνολικά δικαιούµενης ενίσχυσης µε βάση τις αιτήσεις. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να δηλώσει ικανοποιηµένος που επαληθεύτηκαν οι δηλώσεις του ότι «η πίστωση αυτή θα είναι διαθέσιµη πριν από την εθνική µας εορτή και αργία της 28ης Οκτωβρίου».

Κατά τον διασταυρωτικό µηχανογραφικό έλεγχο που πραγµατοποιήθηκε για τη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης  έτους 2019, εντοπίστηκαν ευρήµατα που επηρέασαν µερικά ή ολικά την πληρωµή των  δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήµατα αφορούν κυρίως:

  • Γεωργούς (49.841) µε δικαιούµενο ποσό βασικής ενίσχυσης µικρότερο των 250 ευρώ. Εφόσον µετά τον υπολογισµό των επόµενων πληρωµών, το συνολικό ποσό τους είναι µεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση.
  • Γεωργούς (44) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύµφωνα µε το άρθρο 9, του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών, που διενεργείται από την ΑΑ∆Ε, χρησιµοποιούνται τόσο τα δικαιούµενα ποσά των άµεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2018, όσο και τα οικονοµικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2018.
  • Γεωργούς (780) για τους οποίους εκκρεµεί το αποτέλεσµα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήµατος από το υπουργείο Οικονοµικών.
  • Γεωργούς (1.657) για τους οποίους εκκρεµεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων µεταβίβασης δικαιωµάτων (προσκόµιση συµπληρωµατικών δικαιολογητικών, σύνθετες περιπτώσεις κληρονοµιάς κλπ.). Ο συνολικός αριθµός των αιτήσεων µεταβίβασης δικαιωµάτων ανήλθε στις 34.484.
  • Γεωργούς (470) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασµού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης µε το τραπεζικό ίδρυµα.
  • Γεωργούς (2.933) που κρίθηκαν µη δικαιούχοι µετά από ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω µεγάλης απόκλισης µεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων.
  • Γεωργούς (2.785) µε µη τεκµηρίωση ιδιοκτησίας για το σύνολο ή µέρος των αγροτεµαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019 σε σχέση µε τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑ∆Ε.

Σηµειωτέον ότι, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι συνολικές άµεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2019 ανέρχονται σε 2.022.400.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1.091.170.000 ευρώ προορίζονται για τη βασική  ενίσχυση, 550.385.000 ευρώ για το πρασίνισµα, 36.692.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 344.153.000 ευρώ για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις».

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα