BACK TO
TOP
Πληρωμές

Με το σύστημα κλειστό, για τέλη Οκτώβρη πάει η προκαταβολή τσεκ

Εκβιαστικά κλειστό κρατά ακόµα το σύστηµα του Οργανισµού Πληρωµών για τις διοικητικές πράξεις ο µηχανογράφος, µέχρι να «λυθεί» το θέµα µε το νέο διαγωνισµό για το ΟΣ∆Ε της επόµενης χρονιάς.

6_pin

Ελένη Δούσκα

237
17

Μάλιστα, µε τη «δικαιολογία» ότι δεν είναι στις συµβατικές της υποχρεώσεις, η «συντεχνία» δεν ξεµπλοκάρει το σύστηµα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί, πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση, καθώς δυσκολεύουν φανερά τους παραγωγούς εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν σε διορθώσεις ή µεταβολές στα στοιχεία της δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης του τρέχοντος έτους, και καθυστερούν τη διαδικασία (πρέπει να ακολουθήσουν και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι) της πίστωσης της προκαταβολής του τσεκ. Την ίδια ώρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να διαµηνύουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ενώ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, στο πλαίσιο συνάντησής του µε βουλευτές της επαρχίας, αρκέστηκε να δηλώσει αορίστως ότι «η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης θα πληρωθεί στα µέσα Οκτωβρίου και η δεύτερη (εξόφληση), πριν από τα Χριστούγεννα». Κάπως έτσι, δείχνει να χάνεται η ευκαιρία που δίνει φέτος η Κοµισιόν για δυνατότητα καταβολής αυξηµένων άµεσων ενισχύσεων έως 70% από 50% που ισχύει κανονικά, από τις 16 Οκτωβρίου 2021, ενώ απίθανο προς ώρας µοιάζει και το ενδεχόµενο για πληρωµή στις 21 του µήνα, όπως έγινε πέρυσι (ξεκίνησε Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και αφορούσε συνολικό ποσό 696.596.038,36 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, τελική ηµεροµηνία θα πρέπει να θεωρείται η Τετάρτη, παραµονή της 28ης Οκτωβρίου.

Κατά τα λοιπά, όσον αφορά τις πληρωµές των αγροτών, άγνωστο παραµένει τι θα γίνει µε την επιστροφή της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας, ενώ καθυστερήσεις εντοπίζονται και στις ενισχύσεις λόγω πανδηµίας που έχουν ανακοινωθεί και ακόµα ούτε καν έχει ανοίξει η πλατφόρµα για δηλώσεις από τους πληγέντες παραγωγούς.

Αυτό που δείχνει να «τσουλάει» είναι η πίστωση της β’ δόσης των Νέων Αγροτών, µε τις Περιφέρειες τη µία µετά την άλλη να δηλώνουν έτοιµες για την πίστωση των χρηµάτων, που συνολικά για όλη τη χώρα ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ σε περίπου 15.000 δικαιούχους. Οι εκταµιεύσεις, τονίζεται, αφορούν του Νέους Αγρότες εκείνους για τους οποίους, µετά από επιτόπιο και διοικητικό έλεγχο των αρµόδιων υπηρεσιών, προκύπτει ότι ολοκληρώθηκε το σχέδιο ανάπτυξης της αγροτικής τους εκµετάλλευσης.

Νοέµβριο προκαταβολές ΕΛΓΑ για τους  πυρόπληκτους αγρότες Λακωνίας

Τον Νοέµβριο δροµολογείται να δοθεί µία προκαταβολή αποζηµιώσεων στους πυρόπληκτους αγρότες Λακωνίας, ενώ οι καταγραφές ζηµιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ αναµένεται να ολοκληρωθεί µέχρι τις αρχές της άνοιξης, οπότε και θα γίνει η εκκαθάριση των δικαιούχων. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, µεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνάντησης του βουλευτή Λακωνίας της Ν∆ Νεοκλή Κρητικού, µε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Αποζηµιώσεις ως τα Χριστούγεννα στους σταφυλοπαραγωγούς της Κορινθίας

Προκαταβολές αποζηµιώσεων έως τα Χριστούγεννα υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στους σταφυλοπαραγωγούς της Κορινθίας, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν µεγάλες ζηµιές, καταρχήν από τον παγετό και στη συνέχεια από τον καύσωνα, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στις 23 Σεπτεµβρίου στο νοµό.

Ο κ. Λυκουρέντζος υποσχέθηκε πως «και το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται θα το πάρουν», χωρίς όµως ορισµένο πλάνο πληρωµών δήλωσε ότι «µέχρι τα Χριστούγεννα οι παραγωγοί θα πάρουν τις αποζηµιώσεις τους, αλλά αν οι εκτιµήσεις έχουν καθυστερήσει, θα πάρουν οπωσδήποτε ένα µέρος των χρηµάτων».

Πρώτα ασφάλιση ΕΛΓΑ, μετά αποζημίωση στα μελίσσια

Τη διαδικασία αποζημιώσεων των μελισσοκόμων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές δρομολογεί αυτό το διάστημα ο ΕΛΓΑ, με τις κυψέλες που χάθηκαν να φτάνουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στις 5.000. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να χορηγηθεί η αποζημίωση των 84 ευρώ για κάθε κυψέλη, που περιλαμβάνει και τα μελισσοσμήνη της, και η οποία θα αντιστοιχεί
στο 100% της προβλεπόμενης κάλυψης. Τα παραπάνω αναφέρει σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, προσθέτοντας επίσης ότι θα αποζημιωθούν και οι παραγωγοί οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω της φωτιάς να μεταφέρουν τα μελισσοσμήνη τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες γίνεται νύχτα, δεδομένου ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν οι κυψέλες, αλλά όχι τα μελισσοσμήνη τα οποία παρέμειναν έξω από αυτές.

Ωστόσο, χρηματική αποζημίωση θα λάβουν και όσοι δεν είχαν ασφαλίσει τα μελίσσια τους, σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «θα αποζημιωθούν με ένα σημαντικό ποσό, όχι βέβαια στο βαθμό που αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι». Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Κεδίκογλου, «υποχρέωση των μελισσοκόμων είναι να εγγραφούν στο μελισσοκομικό μητρώο και να ασφαλίσουν τα μελίσσια τους στον ΕΛΓΑ».

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

04-10-2021 17:47Γιωργος

Οποιος εμπαιζει τον εργατη,τον αγροτη,τον ανημπορο,τον εχοντα αναγκη και αυτος καθεται στην υπουργοκαρεκλα του και πινει τα ουισκακια του,θα πληρωσει πολυ ακριβα,αυτος και ολη του η οικογενεια.

Απάντηση

04-10-2021 04:46ante

🍒 .80

Απάντηση

03-10-2021 18:45ante

🐏🐑

Απάντηση

03-10-2021 18:41ante

🐏🐑

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

03-10-2021 15:05Βοσκος

Μπεεεεε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

03-10-2021 10:34mitsoulas

ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΔΕΞΙΟΙ ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ.ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ .ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΡΕ ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ

Απάντηση

02-10-2021 13:57Dimitris

Για αλλη μια φορα η ΝΔ κοροιδευει τους αγροτες. Καλα να παθουν οσοι τους ψηφισαν .!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα