Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Κενή απάντηση της Βάθη για μικρότερη βασική λόγω ΑΤΑΚ και επιλεξιμότητας

Την ώρα που οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου για την πετσοκομμένη πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ εντείνονται, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με ανακοίνωση υποστηρίζει ότι όλα πήγαν καλά, χωρίς επί της ουσίας να δίνει εξηγήσεις για τα μειωμένα ποσά που βλέπουν οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς τους.

Peiraiws_2__2

673
68

Επαναλαμβάνοντας την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι «το ποσοστό επιτυχίας της χθεσινής πληρωμής ανέρχεται σε 98%». Ωστόσο στην ταυτοποίηση της ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ) και στις επιλεξιμότητες εντοπίζεται μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα των σοβαρών μειώσεων που καταγράφονται στην προκαταβολή του τσεκ και που έχουν δημιουργήσει για μια ακόμα φορά τεράστια αναστάτωση στις τάξεις των αγροτών δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου λέει τα εξής: 

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν την χθεσινή πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνουμε τα εξής:

 

 1. Το ποσοστό επιτυχίας της χθεσινής πληρωμής ανέρχεται σε 98%. Πληρώθηκαν- όπως ακριβώς είχε ανακοινωθεί πριν την καταβολή της πληρωμής- 633.434.763,44 εκατομμύρια ευρώ σε 521.657 δικαιούχους
 2. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων στο ΟΣΔΕ και των δηλωθέντων στοιχείων στην ΑΑΔΕ αποτελούν εγγύηση διαφάνειας και αξιοκρατίας στην καταβολή των ενωσιακών ενισχύσεων. Για όσους μιλούν για  «μη αξιολόγηση της ποιότητας του» επισημαίνουμε απλώς ότι πρόκειται για το μηχανογραφικό σύστημα μέσω του οποίου υλοποιείται η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Εφέτος, για πρώτη φορά ο έλεγχος επεκτάθηκε στο σύνολο της προκαταβολής. Σε κάθε περίπτωση, αφού ληφθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα ακριβή στοιχεία συμφωνίας των δηλωθέντων εκτάσεων από την ΑΑΔΕ, θα υπάρξει πρόσθετη πληρωμή  προβεί στην πληρωμή  το Δεκέμβριο.
 3. Ως προς τους παραγωγούς που εξαιρέθηκαν της χθεσινής πληρωμής αναφέρουμε:
Οι 61.794 παραγωγοί που δεν έλαβαν προκαταβολή διότι το δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης τους είναι κάτω των 250 ευρώ, είναι συνέπεια υποχρέωσης  που προέρχεται από την εφαρμογή ευρωπαϊκών κανονισμών, που ισχύουν και εφαρμόζονται από το 2015. Όσοι, δε, παραγωγοί μετά την προσθήκη των ενισχύσεων που εκκαθαρίζονται το Δεκέμβριο ξεπερνούν το ποσό των 250 ευρώ, θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται στην πληρωμή του Δεκεμβρίου. Οι 4.114 παραγωγοί κρίθηκαν μη δικαιούχοι λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων, μετά τη διενέργεια των υποχρεωτικών ελέγχων που υλοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Προς όσους διαμαρτύρονται για τη μη πληρωμή των συγκεκριμένων παραγωγών, αναφέρουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου παραγωγός δήλωσε 180 αιγοπρόβατα και από τον έλεγχο ανέκυψαν 70.

                   III.        Ακόμα, 4.120 παραγωγοί έχουν εμπλακεί σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων  επί των οποίων εκκρεμεί ο διοικητικός έλεγχος και μόλις ολοκληρωθεί θα εξοφληθούν, εφόσον έχουν τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Σημειώνουμε ότι φέτος υπήρξε και μεγαλύτερος αριθμός μεταβιβάσεων λόγω της επικείμενης προκήρυξης του προγράμματος των νέων αγροτών.

 

4. Ως προς την παρακράτηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τον ΕΛΓΑ, αναφέρουμε ότι: Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΚΥΑ 425/42522/20.05.2013 (ΦΕΚ 1239/Β΄/22.05.2013) η παρακράτηση της εισφοράς μέσω των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους, γίνεται μόνο κατόπιν γραπτής εξουσιοδότησης των ιδίων των αγροτών κατά την διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Καλλιέργειας Εκτροφής. Η παρακράτηση ορίζεται στο ύψος του ποσοστού των πληρωμών των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, άρα αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε ποσοστό 70% η παρακράτηση από τον ΕΛΓΑ είναι στο ίδιο ποσοστό επί της ασφαλιστικής εισφοράς. Το ίδιο το πληροφοριακό σύστημα άλλωστε δεν επιτρέπει παρακράτηση μεγαλύτερου ποσού. 
 1. Ως προς τις αστείες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «δήθεν κατακρεούργηση των κοινοτικών επιδοτήσεων» και για μείωση κατά 63 εκατομμύρια της πληρωμής, αφού ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι:
Εφέτος, κατ’ επιταγή των ευρωπαϊκών κανόνων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται να εφαρμόσει το άρθρο 22(5) του Κανονισμού 1307/2013, για την τήρηση του εθνικού ανώτατου ορίου για την βασική ενίσχυση, προβαίνοντας σε οριζόντια μείωση 2,09% επί της βασικής ενίσχυσης Παράλληλα, εφέτος, από επιλογή των δικαιούχων υποδηλώθηκαν προς ενεργοποίηση 185.000 δικαιώματα.

Στις ανωτέρω δύο αιτίες οφείλεται και η μείωση του ύψους της εφετινής πληρωμής.

 

 1. Ως προς τους ισχυρισμούς περί οριζόντιων ελέγχων, απαντούμε ότι φέτος, για πρώτη φορά, διεξάγονται δίκαιοι και συνεχείς διασταυρωτικοί έλεγχοι, που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στην προστασία των αληθινών παραγωγών. Ελέγχους που ουδέποτε διεξήγαγαν όσοι δείχνουν σήμερα όψιμη ευαισθησία.

Κλείνοντας, προς όσους ομνύουν στην αποδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου και στην διακοπή της μεγάλης μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει, ας μην ελπίζουν. Τους απαντούμε με μια γνώριμη φράση τους: «Τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά το καραβάνι προχωρά». Και θα προχωρήσουμε προς όφελος των Ελληνίδων και των Ελλήνων παραγωγών. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Πετσοκομμένη προκαταβολή του τσεκ, μείζον θέμα οι επιλεξιμότητες και τα ΑΤΑΚ


Στην ταυτοποίηση της ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ) και στις επιλεξιμότητες εντοπίζεται μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα των σοβαρών μειώσεων που καταγράφονται στην προκαταβολή του τσεκ και που έχουν δημιουργήσει για μια ακόμα φορά τεράστια αναστάτωση στις τάξεις των αγροτών δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης. 
Στα προβλήματα θα πρέπει να προστεθεί και η καθυστέρηση με την οποία ανέβηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα η εξατομίκευση της πληρωμής, εξέλιξη που συνδέεται, όπως και πολλά από τα προβλήματα της πληρωμής, με τις «αψιμαχίες» που ακολουθούν την πορεία του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου του τεχνικού συμβούλου.  Ενδεικτικό της κατάστασης, στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού Λιβανού, στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, 70.000 στρέμματα έμειναν απλήρωτα στην πληρωμή της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου, λόγω μη επιλεξιμότητας για διαφορές του ενός και των δύο μέτρων.

Εκτός από τις περιπτώσεις δικαιούχων που έχουν να κάνουν με προβλήματα με διοικητικούς ελέγχους ή εκκρεμότητες με την ΑΑΔΕ, δεν είναι λίγοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στους οποίους φαίνεται να έγραψε ήδη το «ψαλίδι» που αναμένεται να εκδηλωθεί οριζόντια στην επερχόμενη εξόφληση του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η εικόνα αυτή δεν είναι καθολική και ότι μικρές αποκλίσεις αποδίδονται στην παρακράτηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη εικόνα λίγες ώρες μετά την πίστωση των χρημάτων, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανική. Το τηλέφωνο στα γραφεία του Agronews και της Agrenda δεν έχει σταματήσει να χτυπά, με παραγωγούς να διαμαρτύρονται για μεγάλες και ανεξήγητες περικοπές στο τσεκ. 
Σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει λόγο για γραμμική μείωση 2,09% της αξίας των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης κατ'  επιταγή της Ε.Ε (δημοσιονομική πειθαρχία) , καθώς και γραμμική μείωση στην αξία όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 2,5% για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα σε γεωργούς Νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν την γεωργική τους δραστηριότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σήμερα 26/10/2021 ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τον προγραμματισμό του, η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2021, ύψους 633.434.763,44 ευρώ σε 521.657 δικαιούχους και από το απόγευμα θα ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών.

Σημειώνεται ότι, για τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης 2021, σύμφωνα με το άρθρο 22(5) του Καν. ΕΕ 1307/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,  εφαρμόστηκε κατ΄ επιταγή της Ε.Ε. γραμμική μείωση της αξίας των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης σε ποσοστό 2,09%. Επίσης, για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα σε γεωργούς Νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν την γεωργική τους δραστηριότητα εφαρμόστηκε γραμμική μείωση στην αξία όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 2,5%.

Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 υπέβαλλαν 671.061 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 591.459 με αξία δηλούμενων δικαιωμάτων 948.305.791,38 €.

Κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για τη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2021, εντοπίστηκαν ευρήματα (επισήμανση : ένας γεωργός μπορεί να έχει παραπάνω από ένα εύρημα) που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήματα αφορούν κυρίως σε:

 1. Γεωργούς (63.216) με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας, ή μη κατοχή στις 31.05.21 για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ, κατόπιν διεύρυνσης μηχανογραφικών ελέγχων όπως είχε προαναγγελθεί. Η ασυμφωνία στην έκταση που διαπιστώθηκε σε 113.379 αγροτεμάχια θα προσδιοριστεί μηχανογραφικά στην εκκαθάριση.
 2. Γεωργούς (61.794) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ. Εφόσον μετά τον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών, το συνολικό ποσό τους είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση.
 3. Γεωργούς (4.114) που κρίθηκαν μη δικαιούχοι μετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων.
 4. Γεωργούς (4.120) για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων (προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών, σύνθετες περιπτώσεις κληρονομιάς κλπ.). Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων ανήλθε στις 41.747.
 5. Γεωργούς (748) για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.
 6. Γεωργούς (584) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.
 7. Γεωργούς (98) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2020, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2020. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ξεκίνησε άμεσα την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τους δικαιούχους των ανωτέρω κατηγοριών 5 & 7 και θα αποσταλεί αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενη πληρωμή.

Εξατομικευμένες περιπτώσεις παραγωγών που παρουσίασαν ευρήματα κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο, με επίπτωση στο δικαιούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης, θα εξεταστούν επίσης, από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από την έκδοση σχετικών οδηγιών.

Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος. Ο Οργανισμός συνεχίζει  εντατικά τους ελέγχους σε γεωργούς που αιτούνται δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα το 2021.

Επισημαίνεται τέλος ότι, το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα αιτήματα διοικητικών πράξεων καταχωρούνται μόνο ηλεκτρονικά, είτε μέσω Κ.Υ.Δ. είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων μέσω της εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «Δημοσιοποίηση Πληρωμών» (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet).

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Αρχίζει να φαίνεται στους λογαριασμούς των αγροτών η πίστωση προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης

Φαίνονται τα χρήματα της βασικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, με τις αναλήψεις από τα ATM της Τράπεζας Πειραιώς να μπορούν να πραγματοποιηθούν, ενώ σταδιακά τις επόμενες ώρες θα γίνει η πίστωση των ποσών και σε όσους διατηρούν λογαριασμό στις υπόλοιπες τράπεζες.


Η σημερινή πίστωση αφορά μόνο το 70% της βασικής ενίσχυσης και δεν περιλαμβάνεται το Πρασίνισμα, το οποίο πληρώνεται πάντα το Δεκέμβριο, μαζί με την εξόφληση. Ήδη πραγματοποιούνται αναλήψεις από τα ATM της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σταδιακά από την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου θα μπορούν να προχωρήσουν σε ανάληψη και όσοι διατηρούν λογαριασμό στις υπόλοιπες τράπεζες.


Σημειώνεται ότι στην σημερινή πληρωμή πιστώνεται το  47% των συνολικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 70% της βασικής, σε μια διαδικασία που αφήνει πολλές «ουρές» μέχρι την τελική εκκαθάριση, με πηγές της Agrenda να εκτιμούν πως οι παθογένειες του τρόπου με τον οποίο διεκπεραιώνεται η διαδικασία τα τελευταία χρόνια, θα εκδηλωθεί σε μεγάλο βαθμό στην συμπληρωματική πληρωμή που έπεται τον Δεκέμβριο. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

ΥΠΑΑΤ: Πληρωμές 633.434.763 εκατ. ευρώ στους αγρότες - Προκαταβολή (70%) της Βασικής Ενίσχυσης του 2021 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ολοκληρώθηκε σήμερα, 26/10/20221, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τον προγραμματισμό του, η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2021, ύψους 633.434.763,44 ευρώ σε 521.657 δικαιούχους και ξεκίνησε σταδιακά η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών. 

Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 υπέβαλαν 671.061 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 591.459 με αξία δηλούμενων δικαιωμάτων 948.305.791,38 €. 

Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος και του εθνικού αποθέματος. 

Επισημαίνεται ότι, το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα αιτήματα διοικητικών πράξεων καταχωρούνται μόνο ηλεκτρονικά, είτε μέσω Κ.Υ.Δ. είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ.

 Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

 Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων μέσω της εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «Δημοσιοποίηση Πληρωμών» (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet).


Η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες

 

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι, το απόγευμα της Τρίτης 26.10.2021, ολοκληρώθηκε ομαλά, η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, για το έτος 2021 προς τους δικαιούχους αγρότες πελάτες της. 

Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των αγροτών πελατών της, οι οποίοι μπορούν να κάνουν άμεσα αναλήψεις από τα 1.871 ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, σε όλη την Ελλάδα. 

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2021  

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Από το μεσημέρι της Τρίτης, θα αρχίσει να φαίνεται στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2021. Μια πληρωμή που έρχεται βέβαια μια μέρα νωρίτερα, λόγω εθνικού πένθους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, κλείνει ωστόσο, όπως – όπως τους λογαριασμούς, αποσιωπώντας σ’ αυτή τη φάση τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζει η φετινή διαχείριση των δηλώσεων των αγροτών.
Την οργάνωση της όλης διαδικασίας με στόχο την πίστωση των λογαριασμών των αγροτών ως το μεσημέρι της Τρίτης επιβεβαιώνουν στην Agrenda και αρμόδια στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.
Πάντως, οι τελευταίες προσπάθειες επεξεργασίας των στοιχείων στην ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ δεν ήταν ικανοποιητική για τους ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, η άνοθεν εντολή είναι «πληρωμή πάση θυσία», πράγμα που σημαίνει ότι το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου, αντί της 27ης που υπολογίζονταν αρχικά, η πίστωση των λογαριασμών θα έχει ολοκληρωθεί. 

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πληρωμή σ’ αυτή τη φάση του 47% των συνολικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 70% της βασικής, σε μια διαδικασία που αφήνει πολλές «ουρές» μέχρι την τελική εκκαθάριση.   

Τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί φέτος στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων είναι πολλά και μόλις τώρα αρχίζουν να φαίνονται. Ξεκινούν από τις παλινωδίες και την υποχώρηση τελικά στο θέμα της τεχνικής υποστήριξης, μεταφέρθηκαν στην καθυστέρηση με την οποία έγιναν τελικά οι δηλώσεις και κορυφώθηκαν με τα «αδιέξοδα» στην κατανομή των βοσκοτόπων, τις «τρύπες» στο Εθνικό Απόθεμα και την απόφαση κόλαφο με την οποία η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα συναρμόδια υπουργεία προσπάθησαν να αμβλύνουν το πρόβλημα και να κρύψουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. 

Το τελευταίο σημαίνει ότι ακόμα και αν η αυριανή προκαταβολή ικανοποιεί τελικά τους δικαιούχους ενισχύσεων κτηνοτρόφους, αυτό που θα δουν στο τέλος της χρονιάς ως εκκαθάριση των άμεσων ενισχύσεων, θα απέχει πολύ απ’ αυτό το οποίο υπολόγιζαν να εισπράξουν με βάση τα μέχρι πρότινος δεδομένα.

Σχόλια (68)
Προσθήκη σχολίου

10-03-2023 15:07Meepeable

The cell cycle profile was determined by using BD Accuri C6 Becton Dickinson, NJ, USA, and the percentage of cells in each phase of the cell cycle was quantified by fitting the histograms with the Watson model in the FlowJo version 10 <a href=http://cialis.mom>can i buy cialis online</a>

Απάντηση

02-11-2021 19:45V for vine

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη ,παύει να είναι σύμπτωση .Δεν είναι λάθη ,είναι εσκεμμένο πετσοκομμα με πρόφαση τις επιλεξιμότητες ,τα βοσκοτοπια και τους ΑΤΑΚ. Είναι πολιτική διαπλοκή και κάτι παραπάνω από σκάνδαλο . Δημιουργούν το πρόβλημα και ο αγρότης πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.Καταστρατηγουν και μεθοδεύουν ,δεν ανεβάζουν διασταυρωτικους ,δεν λογοδοτούν ποτέ και για τίποτα .Θεωρούν τους αγρότες αμόρφωτους χωριάτες ,αποθρασυνονται ολο και περισσότερο .Δεν είναι δικά τους λεφτά ,είναι δικά μας ,των φορολογουμένων .Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας είναι ο πιο σημαντικός κρίκος της ελληνικής οικονομίας .Αν δεν καταλάβουμε , εμείς οι ίδιοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τη δύναμη που έχουμε και δεν τη χρησιμοποιήσουμε ανάλογα ,θα μας έχουν μια ζωή από κάτω και θα μας πατάνε .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-11-2021 15:02Πετρούλα Τόσκα

είναι απαράδεκτο το σύστημα διασταύρωσης ΑΤΑΚ και δήλωσης ΟΣΔΕ , συγκεκριμένα ιδιόκτητο αγροτεμάχιο με αριθ 140 ,με συνολικά στρέμματα 7100 τμ , το οποίο αποκτήθηκε από 3 κληρονόμους εξίσου σε διαφορετικούς χρόνους απόκτησης ,με τρία δηλωθέντα ΑΤΑΚ ,να βγαίνει εκτός προκαταβολής. Το ίδιο πρόβλημα για αγροτεμάχια 441,442 .επειδή το 442 αποκτήθηκε από δύο κληρονόμους ,όπου τα 2/3 του 442 με το 441 έχουν ένα ΑΤΑΚ και το 1/3 τού 442 με άλλο ΑΤΑΚ και αυτό εκτός προκαταβολής Ενώ πλαστά <ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα > αγροτεμάχια με ελιές στήν πεδιάδα τού Γράμου καί Βίτσι από μή αγρότες έλαβαν προκαταβολή

Απάντηση

28-10-2021 16:45Φάνης Μ

Ίδια δήλωση με το 2020 και μου κόβουν όλη την επιδότηση επειδή ένα από τα περιβόλια που έχω ενοικιάσει το βγάζει βοσκότοπο. Ο ελαιώνας είναι παλιος και φαίνεται από χιλιόμετρα, όπως και από τους χάρτες. Τι συμβαίνει, δεν μπορώ να κάνω ένσταση; Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικό;

Απάντηση

27-10-2021 19:04Γιωργος

Εγώ δε πήρα φράγκο, κάτι επικαλύψεις, κάτι δε βρίσκουμε τα αγροτεμάχια με αποριψανε οι προδότες, πέρσι πως τα βρήκανε? Αλήτες δε θα σας κάνουμε τη χάρη να αδειάζουμε τα χωριά, κακό ψωφο να χετε όλοι να έχουμε εθνική χαρά κάθε μέρα.

Απάντηση

27-10-2021 18:17δ

τέτοιους κλέφτες δεν ξαναείδα έχουν κόψει από παντού ελγα πιο ακριβώς λιγότερη επιδοτήσει και θέλουν να τους ψηφισουμε ξανά ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΦΑΝ

Απάντηση

27-10-2021 17:20Αντώνης Κουρλινησ

τί να πούμε κάθε χρόνο και λιγότερο. Αλλά το παραξειλωσαν 500 ευρώ πιο λίγο σε σχέση με πέρσι..

Απάντηση

27-10-2021 14:39Ένας

Γινε νέος αγρότης 40 χιλιάδες ευρώ θα πάρεις καλοοοο

Απάντηση

27-10-2021 12:44ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ

Η μείωση είναι 9% κάτω. Μην υπολογίζεται με το περσινό ποσό της κατάθεσης, γιατί στο ποσό που κατατέθηκε είχε γίνει η γραμμική μείωση του 2,09%.

Απάντηση

27-10-2021 11:42Μητσος

Εθνικό πένθος. Αλλη μια εξαπάτηση των αγροτών κτηνοτρόφων. Πείτε το στα ίσα ρε καριοληδες οτι θέλουμε να σας ξεφτιλισουμε να σηκωθητε να φυγετε. Σας σιχάθηκε η ψυχή μου.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία