Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πιστώνονται τα Βιολογικά στις πρώτες περιφέρειες, πληρωμή ως Παρασκευή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πληρωμής από το απόγευμα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου για ποσά που αντιστοιχούν στην προκαταβολή 70% των Βιολογικών σε τρεις περιφέρειες της χώρας, με τις υπόλοιπες να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες με στόχο ως την Παρασκευή 9 του μήνα να έχουν πληρωθεί όλοι οι παραγωγοί.

Plirwmi_xrimata

Γιάννης Πανάγος

95098
921

Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα προς ανάληψη πρώτα από τα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς σε δικαιούχους από τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής και Βορείου Αιγαίου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε


Τετάρτη απόγευμα  οδηγείται η πίστωση  για βιολογικά, σπάνιες  φυλές και κομφούζιο,  ύψους 180 εκατ. ευρώΥπογράφονται από ώρα σε ώρα οι εντολές του ΟΠΕΚΕΠΕ και προχωράει, πιθανότατα το απόγευμα της Τετάρτης, η διαδικασία πληρωμής, δηλαδή πίστωσης, των ενισχύσεων για προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ύψους 170 εκατ. ευρώ περίπου. Στην ίδια «αποστολή» συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες και τα μικρότερα ποσά της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ το καθένα για το κομφούζιο και τις σπάνιες φυλές.

Μια τελευταία λίστα με τα ονόματα 500 περίπου δικαιούχων ήταν αυτή που καθυστερούσε την υπογραφή των εντολών πριν αυτές φύγουν για την Τράπεζα Πειραιώς, οι υπηρεσίες της οποίας είχαν τη δυνατότητα ως τις 6 το απόγευμα της Τρίτης να «τρέξουν» την πληρωμή. Διαφορετικά, η όλη διαδικασία μεταφέρεται για την επομένη μέρα, ήτοι Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου.
 

Η εικόνα των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο μέγαρο της οδού Δομοκού, όπου και η έδρα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δείχνει καθαρά τα «αναχώματα» που προσπάθησαν να στήσουν άλλη μια φορά τα απομεινάρια της συντεχνίας του ΟΣΔΕ και την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας και του προέδρου του Οργανισμού να κλείσουν τα θέματα χωρίς να υπονομεύεται ο ρόλος του εντολοδόχου.

Αρχικά με την μεταφορά (αρχές Νοεμβρίου) και των δεδομένων που σχετίζονται με τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα στην ασφαλή πλατφόρμα του gov.gr και στη συνέχεια με την τήρηση των προθεσμιών και των ενωσιακών κανόνων, χωρίς να προκύπτει θέμα με τις κοινοτικές αρχές. Παρά το γεγονός ότι αυτού του είδους τα τερτίπια δεν αφορούν τους δικαιούχους των ενισχύσεων, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά τα χρήματά τους, έχουν τη σημασία τους, αν θέλει κανείς να δει την εξέλιξη των πραγμάτων σε βάθος χρόνου και την πραγματική απελευθέρωση του συστήματος διαχείρισης των ενισχύσεων από τα «δεσμά» μιας ιδιότυπης δυναστείας.

 

Η ένταξη της διαδικασίας πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr διασφαλίζει τα συμφέροντα των αγροτών

 Η υπόθεση των πληρωμών, απασχόλησε τo πρωί της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου και τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, να απαντά σε ερώτηση της βουλευτού Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, πως σκοπός της διαδικασίας που ακολουθείται είναι να τελειώσει η εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από οποιαδήποτε εταιρεία και να πληρώνονται οι αγρότες έγκαιρα με τρόπο δίκαιο και απόλυτα διαφανή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με την απάντηση Γεωργαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο: 

Η ένταξη της διαδικασίας πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr διασφαλίζει τη διαφάνεια και το έγκαιρο των πληρωμών προς τους αγρότες, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίας Ολυμπίας Τελιγιορίδου. 

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς η ακύρωση, μετά από προσφυγές, της διαγωνιστικής διαδικασίας που είχε ξεκινήσει από το 2021 και η συνέχιση της εκκρεμότητας, δημιούργησε κινδύνους για την έγκαιρη πληρωμή  των αγροτών.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιουργώντας την υποδομή για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. Στη συνέχεια προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των πληρωμών ζητήθηκε από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), η παροχή σύμφωνης γνώμης για την διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την παροχή του λογισμικού (πηγαίου κώδικα) της ΕΑΕ  έτους 2022. 

Η επιλογή αυτή κρίθηκε απολύτως αναγκαία και έχει ακολουθηθεί όλη η νόμιμη διαδικασία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πέτυχε να πληρωθούν εφέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, 630.000 δικαιούχοι, προκαταβολή της ΕΑΕ ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε στην κυρία Τελιγιορίδου ότι και πέρσι είχε ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία αλλά δεν υπήρξε καμία όχληση από τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί αφορούσε άλλη εταιρεία.

Τελικός σκοπός της διαδικασίας που ακολουθείται είναι να τελειώσει η εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από οποιαδήποτε εταιρεία και να πληρώνονται οι αγρότες έγκαιρα με τρόπο δίκαιο και απόλυτα διαφανή.

 

Σχόλια (921)
Προσθήκη σχολίου

21-12-2022 14:50ΝατάσαΓλρ (Αναστασια)

Εκανα μια ομαδα στο Facebook να ενημερωνουμε ο ενας τον αλλον για τις πληρωμες χωρις να εχουμε τον καθε ψυχοπαθη να μας κοροιδευει. Οποιος θελει ας μπει. Το λινκ ειναι https://www.facebook.com/groups/855178552473323

Απάντηση

14-12-2022 18:57Saico farmer

Σπάσανε τις πληρωμές στα δύο.Μπηκαν αροτραιες καλλιέργειες κ θα μπουν κ δενδρώδεις μέχρι Παρασκευή λένε από Δυτική Ελλάδα.Γινεται ένας χαμος

Απάντηση

14-12-2022 18:52Saico farmer

Έχουν πληρώσει μόνο για αρουραίος καλλιέργειες θα πληρώσουν για δενδρώδεις μέχρι Παρασκευή.Γινεται χαμός με το gov

Απάντηση

13-12-2022 19:30Βαβουλης Γεώργιος

Γιατί έχουν μπει λιγοτερα χρήματα από πέρυσι;;; Κάτι είπαν για ποινές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχει μάθει κανείς τίποτα;;;

Απάντηση

12-12-2022 16:20Στεφανος

Κάτι μπήκε λίγα χρήματα δεν ξέρω από τι μπορεί να ειναι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

12-12-2022 12:02carlos

ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ

Απάντηση

12-12-2022 12:02carlos

ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ

Απάντηση

12-12-2022 11:02ΜΑΡΙΑ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΒΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ GOV

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

12-12-2022 10:34Kostas

Νέα εβδομάδα και πληρωμές πουθενά......... η κατα τα άλλα συμπαθής ομάδα των αγροτών εισπράτει ως συνήθως την συμπάθεια όλων ανεύθυνο υπεύθυνων. Άφαντοι ΟΛΟΙ !!!!! το θέμα της ανικανότητας πληρωμών ΔΕΝ παίζει ΠΟΥΘΕΝΑ και είπαμε .......... συμπάθεια ΜΟΝΟ. Θα έπρεπε και εσείς ως εξειδικευμένο site περί των αγροτικών θεμάτων να έχετε ως πρωτη είδηση την ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ παντός είδους πληρωμών καθώς και εκτενές ρεπορτάζ για τους λόγους που δεν γίνονται αυτές. Οι αόριστες αναφορές σε συντεχνίες που εμποδίζουν τις πληρωμές δεν λένε τίποτα σε κανένα..... ξεσκεπάστε τους ...... αν υπάρχουν ..... δικαιολογήστε τον τίτλο σας ως δημοσιογράφοι και παραδώστε τους στην χλεύη των αγροτών. Επιτέλους βοηθείστε να μπεί ένα τέλος στην ΚΟΡΟΙΔΙΑ και τον ΕΜΠΑΙΓΜΟ μας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

12-12-2022 10:02Γεώργιος Μυλωνάς

Τά έφαγε η καιλη και αυτά

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία