BACK TO
TOP
Πληρωμές

Έλεγχοι και δοκιμαστικές πληρωμές για πίστωση τσεκ 27 Οκτωβρίου

Εβδοµάδα πληρωµών η επόµενη, µε τον αγροτικό κόσµο να περιµένει την προκαταβολή του τσεκ του 2023.

6_pin_148

Ελένη Δούσκα

10430
9

Τελευταίοι έλεγχοι και δοκιμαστικές πληρωμές για πίστωση τσεκ 27 Οκτωβρίου

Τα δεδοµένα έχουν ως εξής: Η εξόφληση της περσινής ενιαίας ενίσχυσης έγινε, µε µικρά ποσά και αρκετά απλήρωτα, µεταξύ των οποίων και τα 16 εκατ. ευρώ της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας. Η σύµβαση µεταξύ του ελληνικού δηµοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς για την πληρωµή των κοινοτικών ενισχύσεων υπεγράφη, ενώ αυτές τις µέρες γίνονται διασταυρωτικοί έλεγχοι και δοκιµαστικές πληρωµές. Στις 19 του µήνα έκλεισε η πλατφόρµα του gov.gr για τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε και στις 20 Οκτωβρίου έληξε η προθεσµία για τις µεταβιβάσεις, για τις οποίες φαίνεται πως γίνεται αγώνας δρόµου µήπως και καταστεί δυνατό να συµπεριληφθούν στην πληρωµή µαζί µε την προκαταβολή του τσεκ.

Σηµειωτέον η επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στην πλατεία Βάθη υπογραµµίζει τη σοβαρότητα που δίνει η κυβέρνηση στην οµαλή και εντός χρονοδιαγράµµατος διεξαγωγή της επερχόµενης πληρωµής, γεγονός που βάζει τα πράγµατα στην τελική ευθεία. Το αν θα ξεκινήσει την ερχόµενη Πέµπτη ή την Παρασκευή το µεσηµέρι είναι θέµα πλέον τεχνικό. Και επειδή οι αγρότες έχουν µάθει και κρατούν µικρό καλάθι περιµένουν χρήµατα τουλάχιστον µέσα στο Σαββατοκύριακο από τα ΑΤΜ και από ∆ευτέρα στα γκισέ των τραπεζών.

Να σηµειωθεί, βέβαια, ότι η πολιτική βούληση και η εντολή για πληρωµή πριν την 28η Οκτωβρίου φαίνεται και από την τελευταία ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών, που ενηµερώνει τους αγρότες ότι «τυχόν διορθώσεις σχετικά µε τα συνδεδεµένα καθεστώτα θα µπορούν να πραγµατοποιηθούν µετά την ολοκλήρωση της προκαταβολής του 2023, ήτοι από 1η Νοεµβρίου µέχρι την ηµεροµηνία που θα οριστεί µε νεότερη ανακοίνωση». Όσον αφορά τα ποσά, οι αγρότες ξέρουν πια ότι θα έρθουν αντιµέτωποι µε µία οριζόντια µείωση της τάξης του 17% επί των δικαιωµάτων τους, που αφορά το νέο προϋπολογισµό της βασικής ενίσχυσης, ο οποίος ανέρχεται στα 826 εκατ. ευρώ έναντι των 1,09 δις ευρώ της περασµένης προγραµµατικής περιόδου, ενώ το ποσό της βασικής υπολογίζεται περί τα 100 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση µε το 2022, φτάνοντας περίπου τα 550 εκατ. ευρώ.

∆εδοµένο πρέπει, επίσης, να θεωρείται και το ότι στην προκαταβολή του τσεκ δεν θα συµπεριληφθεί η αναδιανεµητική, αφού µέχρι ώρας δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις που να προϊδεάζουν για το αντίθετο. Αν και βέβαια πρέπει να σηµειωθεί ότι η πληρωµή της είναι εύκολη και απαιτεί µόνο µία µέτρηση των στρεµµάτων ανά δικαιούχο. 

Σε κίνδυνο η ειδική βάµβακος για τους Θεσσαλούς

Όσον αφορά τις συνδεδεµένες, σοβαρό θέµα προκύπτει και για τους βαµβακοπαραγωγούς κυρίως της Θεσσαλίας, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την ειδική ενίσχυση στο βαµβάκι, λόγω µειωµένων αποδόσεων. Με επιστολή της η ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάµβακος ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη «τη µείωση του ελάχιστου πλαφόν στο βαµβάκι, πέραν όποιων ποσοστών ζηµιάς δώσει ο ΕΛΓΑ, κατά 30% για όλες τις Π.Ε. στις οποίες καλλιεργείται, προκειµένου να µην υπάρχει πρόβληµα στη λήψη της συνδεδεµένης ενίσχυσης βάµβακος 2023. Επιπλέον, για τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν ανεπανόρθωτα, ζητήθηκε να µην επηρεαστεί η συνδεδεµένη ενίσχυση για όσες ποσότητες βαµβακιού παραδοθούν, ανεξαρτήτως στρεµµατικής απόδοσης».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

23-10-2023 17:55Teo

Την αναδιανεμιτικη θ μπει αυτήν τν εβδομάδα μαζί Μ τ αλλά?

Απάντηση

23-10-2023 14:57Δημήτρης

Ξέρουμε αν θα υπάρχει και πληρωμή έλγα για φυτική παραγωγή 2022?

Απάντηση

21-10-2023 14:44Sakis

Προχθές ο 41% ερωτηθηκε εάν σκοπεύει να ρίξει το ΦΠΑ απάντηση κατά λέξη.Ουτε κατά διάνοια γτ θα εκτροχιαστεί το δημοσιονομικό κόστος.Αρα ποιος θέλει υψηλές τιμές σε όλα οεο?

Απάντηση

21-10-2023 13:15🇬🇷 🇬🇷

Δεν θα υπάρχει πείνα ούτε ακρίβεια. Πείραμε την επενδυτική βαθμίδα . Με χρέος 400δις . Όλα καλά.

Απάντηση

21-10-2023 12:56Μπαιρης του καναπέ...

Την αναδιανεμιτικη γιατί δεν την βάζουν?Τόσο ανίκανοι είναι εκεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ?Αφού τα στρέμματα τα ξέρουν.Ερε ξηλωμα που θέλουν?!!!!Χαρτογιακαδες άχρηστοι!!!!

Απάντηση

21-10-2023 10:27Έλλην

Η πείνα φίλε μου δεν είναι από την μείωση των επιδοτήσεων αλλά από την ακρίβεια που επικρατεί παντού σου μειώνει επιδοτήσεις την ίδια στιγμή που σου αυξάνει εφκα ελγα ρεύμα ψωμι σούπερ μάρκετ δεν τολμάς να μπεις φοβάσαι να πας στο πρατήριο να βάλεις πετρελαιο λογικό να πέσει πείνα γιατί αυτό θέλουν να τους έχεις ανάγκη να σου δίνει 50 ευρώ για τρεις μήνες και να τους λες και ευχαριστώ ενώ αυτοί παίρνουν χιλιάδες ευρώ τον μήνα δεν σε θέλουν δυνατό να στεκεσε στα πόδια σου γιατί δεν θα μπορούν να σε κάνουν ότι θέλουν όλα είναι σχεδιασμένα για το που μας πάνε σιγά σιγά για να μην αντιδράσει κανένας εμείς απλά υπάρχουμε σαν αφμ να παράγουμε την τροφή τους και να πληρώνουν λογαριασμούς

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-10-2023 09:36eletheras boskis

Πείνα βλέπω από την μείωση των επιδοτήσεων.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα