BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πρόγραμμα πληρωμών με διορθωτική, eco-schemes και συνδεδεμένες τον Απρίλιο

Χωρίς διάθεση προσαρμογής στα κελεύσματα των αγροτών, όπως εκφράστηκαν από το κύμα εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των τελευταίων εβδομάδων και το μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα, δείχνει να κινείται προς το παρόν η κυβέρνηση.

opekepe-pliromes-eco-schemes-sindedemenes

Γιάννης Πανάγος

9381
20

Πρόγραμμα πληρωμών με βάση ό,τι δύναται ο ΟΠΕΚΕΠΕ προβλέπει διορθωτική 88 εκατ., eco-schemes 425 εκατ.  και συνδεδεμένες 245  εκατ. εντός Απριλίου 

Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα πληρωμών στο οποίο φαίνεται να επιμένει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμα και για καθυστερούμενες ενισχύσεις που θα ‘πρεπε να έχουν τακτοποιηθεί από τα τέλη του περασμένου χρόνου, είναι προσαρμοσμένο όχι στις αντικειμενικές δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο αγροτικός κόσμος αλλά με βάση τις περιορισμένες δυνατότητες τεχνικής διαχείρισης της κατάστασης από τον Οργανισμό Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Έτσι, το πρόγραμμα που έχει εκδώσει εδώ και μέρες το «κράτος της Δομοκού» και το οποίο δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο (προς το χειρότερο μπορεί) ούτε μετά την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, αναγνωρίζει καθυστερούμενες οφειλές τουλάχιστον 758 εκατ. ευρώ, αναφέρει επιγραμματικά, ωστόσο, μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.
  • Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
  • Άνοιγμα των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.
  • Έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.
  • Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
  • Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
  • Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται επίσης ότι ο ΕΛΓΑ πληρώνει από τις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή δύο μήνες νωρίτερα, τις ζημιές του 2023 στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας.

Επιπλέον, το ad hoc πρόγραμμα  αποζημιώσεων για τη Θεσσαλία έχει εκτιμηθεί στα 260 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις 150 εκατ. ευρώ και έχει ήδη γίνει η μεταφορά των υπολοίπων 110 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ. Η εξόφληση των αποζημιώσεων θα γίνει έως 30 Ιουνίου.

Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (20)
Προσθήκη σχολίου

03-05-2024 10:30ΓΙΩΡΓΟΣ

ΤΗΝ. ΣΤΡΕΜΑΤΙΚΗ. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ. ΤΗΝ. ΕΦΑΓΑΝ. ΟΙ. ΓΡΑΒΑΝΤΟΜΕΝΗ. ΤΟΥ. ΚΟΥΛΙ. ΥΣΤΕΡΑ. ΑΠΟ. ΤΟΣΑ. ΧΡΟΝΙΑ. ΤΗΝ. ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ. ΤΟ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙ. ΤΗΣ. ΔΕΞΙΑΣ

Απάντηση

25-02-2024 15:46Κώστας

Πολλά παράπονα βλέπω αλλά πριν τέσσερις μήνες ψηφίσατε νεα δημοκρατία και δώσατε 41%!!!!!!!! φάτε το γ******* σας τώρα

Απάντηση

24-02-2024 11:35Άρια

Είναι ντροπή πια αυτό που γίνεται κάθε χρόνο με την βασική ενίσχυση και την συνδεδεμένη.Καθε χρόνο η πληρωμές γίνονται όλο και πιο αργά αλλά τι τους νοιάζει αυτοί τρώνε με χρυσά κουτάλια,έχουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους,την πολυτέλεια να καλό περνάνε στην πλάτη του Ελληνικού λαού.Τον ΕΦΚΑ όμως μέσα σε δύο χρόνια τον ανέβασαν αρκετά το πώς θα πληρωθεί όμως δεν τους νοιάζει,πως τα βγάζει πέρα ο κόσμος όμως στα παλιά τους τα παπούτσια.Απαραδεκτοι που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τις ζωές του κόσμου.

Απάντηση

22-02-2024 22:39Νίκος.

Άκου.αγροτη.διαβασε.καλα.αυτα. Που.γραφω.τα.εχο.παρει.ασχημα. Πολύ.αν.προζβαλη.παλι.με.αυτο. Το.τροπο.θα.σε.κανο.να.βλαστημησης. Τη.ωρα.και.τη.στηγμη.που.τα.εβαλες. Μαζί.μου.ας.ειμαι.οπος.με.χαρακτηρησες. Εχο.το.τροπο.να.σου.κανο.μεγαλη.ζημια. Το.καταλαβες.ρε.και.μη.σε.δο.εδο.παλι. Τη.εβαψε.το.καλο.που.σου.θελο.να. Εξεφανηστης....σ........ο

Απάντηση

22-02-2024 20:05Νίκος.

Αγρότης.τελος.παντον.αυτα.που. Γράφεις.να.τα.πης.στην.οικογενεια. Σου.το.καταλαβες.μη.το.συνεχηζης. Υπομονή.εχει.και.ορια.της.τελευταια Ειδοποίηση.δεν.ειναι.ο.καθενας.αυτος. Που.νομηζης.εσενα.τη.κοφτη Τη.ειναι.ο.καθενας.εχεις.παρει.πολυ.φορα. Πάτησε.λιγο.φρενο.γιατι.δε.σε.βλεπο. Καλά.ξερολααααααααααααα.

Απάντηση

22-02-2024 19:44Νίκος.

Τημη.μου.και.καμαρη.μου.που. Είμαι.τσοπανος.

Απάντηση

22-02-2024 18:31Έλλην

Εμείς να δει η κυβέρνηση τι πρόγραμμα έχουμε για της ευρωεκλογές να τους κάνουμε ένα ωραιότατο φωτινο μαύρισμα μαύρο στην ΝΔ αυτό τους πονάει

Απάντηση

22-02-2024 15:29ΑΕΛ

ΠΕΤΡΑΙΛΕΟ ΠΑΣ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ,100ΕΥΡΩ,ΚΑΙ 200 ΟΧΙ,ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΩΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ,ΣΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΜΑΡΚΕΤ ΠΑΣ,ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΛ@@@ΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΥΤΑ..ΑΠΟΡΩ ΤΗ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ,ΑΥΤΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΤΑΙ ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ,ΚΑΙ 2ΑΥΓΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ,Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΖΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ!!!!!!!!!!ΟΥΣΤΤΤΤ...

Απάντηση

22-02-2024 14:54Νίκος

Εχο.παει.σχολιο.καλυτερο.απο. Το.δικος.σου.αν.ειχες.παει.εστο. Μια.εβδομαδα.θα.εισουν.λογικος. Τράβα.λοιπον.σε.κανενα.φροντηστηριο. Μόνο.ετσι.θα.μαθεις.να.μηλας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

22-02-2024 14:53Νίκος

Εχο.παει.σχολιο.καλυτερο.απο. Το.δικος.σου.αν.ειχες.παει.εστο. Μια.εβδομαδα.θα.εισουν.λογικος. Τράβα.λοιπον.σε.κανενα.φροντηστηριο. Μόνο.ετσι.θα.μαθεις.να.μηλας.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα