BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πληρωμές σε συνδεδεμένες και eco-schemes από τις 25 Απριλίου ο στόχος ΟΠΕΚΕΠΕ

Την έναρξη της διαδικασίας των πιστώσεων την Πέµπτη 25 Απριλίου όσων µέχρι σήµερα έχουν ανακοινωθεί φαίνεται πως δροµολογούν οι αρµόδιοι των πληρωµών.

pliromes-sundedemenes-eco-schemes-OPEKEPE

Ελένη Δούσκα

24281
40

Το χρονοδιάγραµµα δείχνει eco-schemes, συνδεδεµένες ενισχύσεις και ειδική βάµβακος, υπόλοιπα ενιαίας και εκκαθάριση δεσµευµένων ΑΦΜ σε σταδιακές πιστώσεις που θα ολοκληρωθούν µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα. Όπως φαίνεται, καµία πίστωση δεν θα βγει µέσα στον Μάρτιο, αφού ακόµα και η σίγουρη πληρωµή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου ορίστηκε για την 1η Απριλίου, µε τους διοικητικούς του Οργανισµού Πληρωµών να «παίρνουν» όλο το χρόνο -που προφανώς και τους χρειάζεται- προκειµένου να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων και λιστών.

Κάπου εκεί στους ελέγχους µάλλον χάθηκε και η παραδοσιακή εδώ και τόσα χρόνια πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος πριν την αργία του Ευαγγελισµού. Και µπορεί οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαµπασίδη, από το βήµα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βάµβακος στη Θεσσαλονίκη να έκαναν λόγο για πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος ύψους 183 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο λίγο µετά οι «γραφειοκράτες» του Οργανισµού έσπευσαν να «µπαλώσουν» τα λεγόµενα του προέδρου και να µεταθέσουν την εν λόγω πίστωση ένα µήνα αργότερα, στα τέλη Απριλίου.

Το ζητούµενο, βέβαια, είναι να δοθεί η συνδεδεµένη το συντοµότερο δυνατό προς τους παραγωγούς που έχουν «στεγνώσει» από ρευστό, διότι τα «µπρος - πίσω» µε το χρόνο πληρωµής της, επιβαρύνουν την κατάσταση. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην αίθουσα του συνεδρίου, καθώς οι παριστάµενοι παραγωγοί ξέσπασαν σε χειροκροτήµατα, όταν άκουσαν τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να δεσµεύεται ότι «η συνδεδεµένη θα πληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου» και λίγο µετά να γεύονται τη ψυχρολουσία, όταν ο πρόεδρος της ∆ΟΒ, Ευθύµιος Φωτεινός, ανακοίνωσε πως ενηµερώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «ο πρόεδρος εκ παραδροµής είπε τέλος Μαρτίου» και πως «η πληρωµή θα γίνει τέλος Απριλίου, κοντά στο Πάσχα, όπως κάθε χρονιά».

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος Κυριάκος Μπαµπασίδης φρόντισε να τονίσει τις δυσκολίες που συναντά η ανάρτηση των τιµολογίων για την ειδική βάµβακος αλλά και για τις υπόλοιπες συνδεδεµένες ενισχύσεις, ενηµερώνοντας τους ενδιαφερόµενους παραγωγούς ότι σε λίγες ηµέρες θα ανοίξει η πλατφόρµα καταχωρήσεων, ώστε να προχωρήσει και ο προγραµµατισµός των πληρωµών. Όσον αφορά τώρα την τιµή της εν λόγω ενίσχυσης, οι πληροφορίες µέχρι ώρας κάνουν λόγο για εκτάσεις περίπου 2,3 εκατ. στρέµµατα, οι οποίες µε προϋπολογισµό 183 εκατ. ευρώ δίνουν ενίσχυση περί τα 75 το στρέµµα, ενώ στη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται στα 73,398 ευρώ ανά στρέµµα επιλέξιµης έκτασης για βασική έκταση καλλιέργειας 2,5 εκατ. στρεµµάτων.

Κατά τα λοιπά, πριν το Πάσχα αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν να περιµένουν τις συνδεδεµένες ενισχύσεις ποσού 245 εκατ. ευρώ, τα 425 εκατ. ευρώ για τα eco-schemes, τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούµενου έτους, ύψους 88 εκατ. ευρώ, περί τα 12 εκατ. ευρώ από την αναδιανεµητική, αλλά και  5 εκατ. ευρώ από τη συµπληρωµατική ενίσχυση νέων αγροτών, που «ξέµειναν» από την εξόφληση του ∆εκεµβρίου.

Οι χρόνοι, πάντως, είναι αρκετά περιορισµένοι, αφού ήδη έχουν όλα πάει πολύ πίσω σε σχέση µε άλλες χρονιές. Πάντως, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενηµερώνουν τους δικαιούχους παραγωγούς και τα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆) ότι το πληροφοριακό σύστηµα θα παραµείνει ανοικτό για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων επί των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2023 µέχρι την Κυριακή 10 Μαρτίου και δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι πληρωµές των συνδεδεµένων θα γίνουν σταδιακά και ενώ η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ µε τις ενδεικτικές τιµές επί των εν λόγω ενισχύσεων δηµοσιεύτηκε στη ∆ιαύγεια, θέλει ακόµα δουλειά, προκειµένου οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών να προχωρήσουν στους προβλεπόµενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας και κατόπιν στους µηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους για να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί, να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις και να βγει το ποσό της ενίσχυσης.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (40)
Προσθήκη σχολίου

29-04-2024 15:18Νατάσα

Καλησπέρα μια ερώτηση παρακαλώ σημερα θα μπουν οι συνδεδεμένες??Κ τα ψυχανθηκα ποτε μπαίνουν?εχω μπερδευτεί

Απάντηση

29-04-2024 14:05 Θανάσης

Κοπριτες υπουργούς και υφυπουργούς και προέδρους

Απάντηση

29-04-2024 13:57Θανάσης

Μια ερώτηση αν γίνει στους υπουργούς και προέδρους τη θα κάνουν

Απάντηση

29-04-2024 10:31thanashs

ΚΑΛΑ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΥΤΟ ΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΑΥΒΕΝΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΛΑ ΟΠΩΣ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΟΕΒ ΣΤΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ

Απάντηση

08-04-2024 19:03Φώτης τσουλος

Ρε παιδιά μια ακριβή ημερομηνία ποτέ τελικά θα μπουν τα χρήματα ξέρει κάποιος να μου πει??? άλλος πριν το Πάσχα άλλος μεγάλη βδομάδα άλλος τέλος Απριλίου κάτι στάνταρ ξέρει κάποιος

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-03-2024 03:00Βαγγέλης

Αν μπορούσα να κάνω μια ευχή αν και τα περιμένω αυτά τα λεφτά πως και πως θα ευχομουν να γίνει κάτι μαγικό και να βγει ο Κούλης να μας πει ότι λόγω ανωτέρας βίας θα πάνε πίσω και θα τα δώσουν με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης το Νοέμβριο!!Ααα και να ανακοινώσει την εξαίρεση όλων των αγροτών από τις επόμενες εκλογές όταν γίνουν!! ΤΟ ΧΕΙΡΌΤΕΡΟ ΑΠΌ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΕΊΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΘΑ ΑΛΛΆΞΟΥΝ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΟΟΟΧΙ ΓΙΑΤΊ ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ...ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΈΣΟΥΝ ΝΑ ΤΌΝ ΞΑΝΑΨΟΙΦΗΣΟΥΝ!! Τόσο ζώα βρίσκονται ανάμεσα μας...🙈🤔😡

Απάντηση

11-03-2024 07:15Αγρότισσα

Ρε καθίκια αφού ξέρετε εδώ και χρόνια ποτε πληρώνετε η συνδεδεμένη βαμβακος δεν μπορείτε να ξεκινήσετε πιο νωρίς τους διασταυρωτικους ελέγχους. Δηλ πόση εξυπνάδα θέλει κάθε χρόνο τα ίδια στις πληρωμές. Ποιον κοροϊδεύεται, κλέφτες. Εεε να μην φάμε κι από αυτά λιγάκι ας περιμένει ο φτωχός κοσμάκης. Τα πορτοφολια σας όμως είναι γεμάτα από λεφτά και κάρτες τι ανάγκη έχετε;

Απάντηση

10-03-2024 19:55Αγροτης

Γιώργο δεν πας να πνηγεις; λέω έτσι χαλαρά κάτι τέτοιο υς μαλακές σαν και εσένα μάλλον συμβουλευεται και η κυβέρνηση.

Απάντηση

10-03-2024 10:38Γιώργος

Και πιστεύω ότι σε μία χαλαρή ψήφος όπως είναι στις ευρωεκλογές πάλι πρώτοι με διαφορά θα βγει η νέα δημοκρατία

Απάντηση

10-03-2024 10:37Γιώργος

Εγώ πάλι θα ψηφίσω νέα δημοκρατία για ότι κάνει το κάνει για το συμφέρον των πραγματικών αγροτών και όχι για αυτόν που περιμένουν να πάρουν συνδεδεμένες και δικαιώματα και δεν δουλεύουνε αλλά για αυτός που σπέρνουν και παράγουν και καλό είναι να δώσει ένα πριν σε αυτούς μόνο που παράγουνε και δηλώνει το προϊόν τους και προτιμότερο είναι να κόπουνε σταδιακά τα δικαιώματα για να μείνουνε πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα