BACK TO
TOP
Πληρωμές

Επανέρχεται δριμύτερο το θέμα πληρωμών, θυμός για χαράτσι eco-schemes

Βαριά σκιά έχει αφήσει στον αγροτικό κόσμο η τελευταία μεγάλη πληρωμή κοινοτικών ενισχύσεων, με την… πλάνη των eco-schemes να είναι αυτή που μονοπωλεί τη συζήτηση στα επαρχιακά καφενεία τις ημέρες του Πάσχα, με τον απόηχο να φθάνει και στα βουλευτικά γραφεία που μεταφέρουν με τη σειρά τους ανησυχία για το «τίμημα» που θα κληθεί να πληρώσει το κυβερνών κόμμα εν όψει ευρωεκλογών.

epanerxetai-to-thema-twn-plhrwmwn

Γιάννης Πανάγος

9610
45

Επανέρχεται δριμύτερο το θέμα των πληρωμών θυμός στην επαρχία για τo «χαράτσι» των eco-schemes, κόστος εν όψει ευρωεκλογών

Η οργή των αγροτών φαίνεται να ξεκινάει και να μην «καταπίνεται» εύκολα, από το βαρύ παρακράτημα που κλήθηκαν να καταβάλουν για τις υπηρεσίες συμβούλων και πιστοποιητικών οργανισμών, προκειμένου να διεκδικήσουν κάτι από την πίτα των νεόφερτων οικοσχημάτων, τα οποία, ως γνωστόν, ήρθαν να υποκαταστήσουν το προηγούμενο πρασίνισμα και τα οποία εξελίχθηκαν σε… χαρά των ΚΥΔ και γενικότερα εκείνων που εξασφάλισαν ρόλο στο «τραπέζι» των 425 εκατ. ευρώ.

Χωρίς να είναι βέβαιο αν το «σκηνικό» που στήθηκε γύρω από τα οικοσχήματα είχε αξιολογηθεί δεόντως από τους υπεύθυνους για τη χάραξη και εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, το σίγουρο είναι ότι στην πράξη το θέμα ξέφυγε και το «φαγοπότι» το οποίο στήθηκε σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων της συγκεκριμένης δέσμης ενισχύσεων δεν έχει προηγούμενο.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 964 της Agrenda


Οι αντιδράσεις των αγροτών επ’ αυτού φθάνουν εκκωφαντικά στους βουλευτές της επαρχίας και στα κατά τόπους γραφεία του κυβερνώντος κόμματος και αναμένεται να απασχολήσει ανάλογα τις επόμενες μέρες τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, ενδεχομένως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μιας και οι ευρωεκλογές είναι πολύ κοντά και η «διαρροή» που καταγράφεται στην επαρχία διευρύνεται και εξ αυτού του λόγου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή Λάρισας και πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, στην οποία φωτογραφίζεται πρώτα και κύρια η «πλάνη» των eco-schemes για την οποία ζητούνται εξηγήσεις αλλά και δεσμεύσεις ότι το «κακό» που έγινε δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Έτσι, χωρίς να κατονομάζει την… αιτία του κακού, για λόγους που προφανώς έχουν να κάνουν με τις λεπτές ισορροπίες στην τοπική κοινωνία, κύρια όμως με το ρόλο  επηρεασμού του αγροτικού κόσμου από τα ΚΥΔ και τα γραφεία των συμβούλων, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και τονίζει ότι οι αγρότες δικαιούνται την πλήρη αλήθεια: 

  • Θα λαμβάνουν το ίδιο ύψος άμεσων ενισχύσεων και την νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ, όπως την προηγούμενη;
  • Αν όχι γιατί; Που κατευθύνθηκαν οι σχετικοί πόροι;
  • Υπήρξαν ολιγωρίες που οδήγησαν σε αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα;
  • Και κυρίως, μπορεί και πώς να υπάρξει ουσιαστική διόρθωση στις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων του χρόνου, ώστε οι αγρότες να μην έχουν απώλεια εισοδήματος σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ;».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως, δείχνει να επιμένει μόνο στη «φωτεινή πλευρά» της πασχαλινής πληρωμής, αρνούμενος να δει τα «σκοτεινά σημεία» και το κλίμα δυσαρέσκειας που αυτή καλλιεργεί σε ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου.

Σ’ αυτό το πνεύμα, αποφεύγει να πάρει θέση για τις «γενναιόδωρες» αμοιβές των συμβούλων από τα οικοσχήματα και ενημερώνει απλά ότι οι πληρωμές θα συνεχισθούν, ήδη γίνεται έλεγχος σε τρεις περιπτώσεις συνδεδεμένων και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου. 

Αναλυτικά στην τελευταία τοποθέτηση Αυγενάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τοπικό κανάλι της Κρήτης αναφέρεται:   

Αυγενάκης: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει τις ζωές όλων των πολιτών – Είναι ψήφος ευθύνης απέναντι στο μέλλον της ΕΕ

Οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχισθούν έως τον Ιούνιο

Η συνέπεια προς τους αγρότες καθορίζει τις αποφάσεις μας

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επηρεάσει άμεσα τις ζωές όλων των πολιτών, τόνισε σε συνέντευξή του στο Κρήτη tv, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι στην επιλογή που θα κάνουν οι Έλληνες δεν χωρούν ούτε η αδιαφορία, ούτε η χαλαρότητα, ούτε οποιασδήποτε μορφής τιμωρία. 

«Η επιλογή της ψήφου των Ελλήνων στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι επιλογή ευθύνης», υπογράμμισε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι η επιλογή όλων των ευρωπαίων πολιτών, συνεπώς και των Ελλήνων, εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Αναφέρθηκε δε σε δύο παραδείγματα: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η λειτουργία του οποίου έχει δρομολογήσει σειρά μεγάλων έργων που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων, αλλά και τις αποφάσεις για τον πρωτογενή τομέα, καθώς από αυτόν εξαρτάται η αγροτική ανάπτυξη και η επισιτιστική επάρκεια. 

Πρωτοστατεί η Ελλάδα στις αλλαγές για την ΚΑΠ

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι να γίνει πιο κινητική και προσαρμοστική και να αναπτύξει μεγαλύτερες ταχύτητες. 

Ιδιαίτερη αναφορά ο ΥπΑΑΤ στην ΚΑΠ και την ανάγκη περαιτέρω αναθεώρησής της, σημειώνοντας ότι η σημερινή της μορφή είναι αποτέλεσμα της πλειοψηφίας των σοσιαλιστών και των πρασίνων. Τόνισε ότι στις 19 αλλαγές που πρότεινε πρώτη η Ελλάδα, με στόχο την απλοποίηση της ΚΑΠ ως συμμάχους της είχε τις χώρες του ΕΛΚ οι οποίες τις υιοθέτησαν αλλά και τη συμμαχία των χωρών του νότου, την ομάδα EUMED9, η οποία ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλία της χώρας μας. «Εμείς λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με ομαλό, όχι βίαιο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ξεκάθαρη θέση. Κάλεσε δε και πάλι τα ελληνικά κόμματα που ανήκουν στις συγκεκριμένες ευρωομάδες να τις ενεργοποιήσουν υπέρ της προσπάθειας για αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Θέλουμε τους αγρότες στα χωράφια και όχι στα γκισέ των υπηρεσιών», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στηλιτεύοντας την έμφαση που δίνει στη γραφειοκρατία η σημερινή ΚΑΠ. 

Οι στόχοι μας

Πετύχαμε αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή των αγροτών μας, είπε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι με τις αποφάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί οι έχοντες μικρό κλήρο, δηλαδή κάτω από 100 στρέμματα, απαλλάσσονται από ελέγχους. 

Τόνισε όμως ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί ώστε έως τον Οκτώβριο που αλλάζουν οι Επιτροπές να επιτευχθεί:

  • Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά
  • Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών
  • Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα. «Έτσι όπως είναι σχεδιασμένη σήμερα η ΚΑΠ κανένα κράτος – μέλος δεν θα κατορθώσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που του αναλογεί», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πληρωμές ο υπουργός τόνισε ότι υπήρξε συνέπεια σε όσες δεσμεύσεις είχε αναλάβει γενικότερα ο ίδιος αλλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Και ανέφερε:

  • Η υπόθεση της Πλακιώτισσας που ταλαιπωρούσε πολλούς πολίτες πάνω από μια 10ετία διευθετήθηκε.
  • Με την έναρξη τη θητείας του υλοποίησε τη δέσμευση που είχε αναλάβει για ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2.190 επιλαχόντων εξασφαλίζοντας επί πλέον 82 εκατ. ευρώ
  • Τακτοποιήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούσαν το πρόγραμμαLeader
  • Έγινε αναδιανομή πόρων στα Σχέδια Βελτίωσης.
  • Προχωρεί ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και σύντομα οι αγρότες θα έχουν στη διάθεσή τους έναν σύγχρονο και πιο δίκαιο κανονισμό.
  • Η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στον έλεγχο των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ. Ήδη περί τα 7.000 έχουν πληρωθεί και περί τα 800 έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη. Ο έλεγχος συνεχίζεται.
  • Ελέγχονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις από το 2014
  • Έγιναν πληρωμές 785 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα
  • Οι πληρωμές θα συνεχισθούν, ήδη γίνεται έλεγχος σε τρεις περιπτώσεις συνδεδεμένων και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου.

«Σήμερα έχουμε ένα υψηλότατο ποσοστό ακρίβειας σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά θέλουμε ακόμα υψηλότερο. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να νοικοκυρέψουμε πλήρως τον Οργανισμό», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης. 

Ακολούθως στην ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας τονίζεται:

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΟΠΕΚΕΠΕ:

Οι αγρότες δικαιούνται την πλήρη αλήθεια για τις πληρωμές των ενισχύσεων

  • Ερωτηματικά που χρήζουν άμεσα απαντήσεων

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, δεχόμενος σωρεία τηλεφωνημάτων από διαμαρτυρόμενους αγρότες σχετικά με τις πληρωμές των ενισχύσεων που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα «οικολογικά σχήματα» προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι πρόσφατες πληρωμές για τα “οικολογικά σχήματα” έχουν εγείρει διαμαρτυρίες στις τάξεις των αγροτών διότι σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά που έλαβαν ήταν κατώτερα των προσδοκιών τους. Τα “οικολογικά σχήματα”, που κατ’ ουσίαν αντικατέστησαν το “πρασίνισμα” της προηγούμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με στόχο αποτελεσματικότερες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, στην πράξη αποδείχτηκαν πολύπλοκα, επέφεραν διοικητικό άχθος και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να βοηθούν στην απρόσκοπτη απόδοση των ενισχύσεων προς τους αγρότες. 

Η χώρα, χάρις στην προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διατήρησε τους ευρωπαϊκούς πόρους των αγροτικών κονδυλίων, όταν άλλες χώρες είχαν περικοπές στην νέα ΚΑΠ. Καθώς, ενώ οι πόροι παραμένουν ίδιοι, ωστόσο, οι πληρωμές ήταν κατώτερες των αναμενόμενων για πολλούς αγρότες, θεωρώ ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διορθωτικές κινήσεις, και επιπλέον να δρομολογηθούν τάχιστα απλοποιήσεις στα οικολογικά σχήματα.

Τέλος, οι αγρότες δικαιούνται την πλήρη αλήθεια: Θα λαμβάνουν το ίδιο ύψος άμεσων ενισχύσεων και την νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ, όπως την προηγούμενη; Αν όχι γιατί; Που κατευθύνθηκαν οι σχετικοί πόροι; Υπήρξαν ολιγωρίες που οδήγησαν σε αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα; Και κυρίως, μπορεί και πώς να υπάρξει ουσιαστική διόρθωση στις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων του χρόνου, ώστε οι αγρότες να μην έχουν απώλεια εισοδήματος σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ;».

 

Σχόλια (45)
Προσθήκη σχολίου

18-05-2024 22:48Απαράδεκτοι

Τέτοια απάτη είχαμε χρόνια να ζήσουμε... το φετινό βατερλώ στον αγροτικό τομέα ήταν πρωτοφανές...

Απάντηση

11-05-2024 02:47Δέσποινα

Μετάνιωσα που έκανα έναρξη επαγγέλματος και έγινα νέα αγρότισσα..δεν έβρισκα δουλειά όντας απόφοιτη λογιστικής στον τομέα μου,αλλά καλύτερα στα μπιτς μπαρ που δούλευα..τώρα κ δε μου επιτρέπει να δουλέψω σε άλλο τομέα, αλλά δεν μπορώ να ζήσω και σε αυτόν..

Απάντηση

10-05-2024 23:35Mar

Υπάρχει κανείς που δεν πήρε συνδεδεμένη?

Απάντηση

10-05-2024 13:13Αγρότισσα

380 ευρώ ήταν να πάρουμε από τα οικοσχηματα, πληρώσαμε 75 κ πήραμε 124-75 που πληρώσαμε 49 ευρώ ντροπή!

Απάντηση

09-05-2024 11:16Πανάγο ξέρεις εσύ

Τι γράφεις βρε άσχετε και επικύνδε τυπάκο? Τα ΚΥΔ είναι επιχειρήσεις που θα χρεώσεουν παραπάνο αν η εργασία τους αυξηθεί και απαιτηθεί επιπλόν χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων. Δηλαδή εάν αύριο η εφορία εκδόσει οδηγίες που απαιτούν από τους λογιστές 40% επιπλέον εργασία εκείνοι με την σειρά τους δεν θα χρεώσουν επιπλέον τον πελάτη τους? Να τα κάνεις εσύ δωρεάν τα οικολογικά σχήματα που είσαι και large τυπάκος. Αν θέλει το υπουργείο να βοηθήσει να απλουστεύσει την διαδικασία όπως ήταν το παλαιό πρασίνισμα και να δημιουργήσει σωστές συνθήκες για δίκαιες πληρωμές προς όλους του παραγωγούς. Τα πολλά χρήματα τα πήρανε οι εταιρείες εισαγωγών βοοειδών για τα παχυνόμενα και οι εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών με τον πανικό που έγινε. Αυτές τις αλήθεις δεν θα τις γράψουν άτομα τύπου Πανάγος που μόνο το σύστημα ξέρουν να γλύφουν και να πολεμούν αναλόγως τι τους συμφέρει.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-05-2024 07:14Κτηνοτροφος

Βγήκαν στης περιφέρειες να πουν στον λαό τι κατορθώματα κατάφεραν κλείστε τους δρόμους μην τους αφήνετε να περάσουν φτάνει η κοροϊδία ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΈΣ ΟΠΩΣ ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ

Απάντηση

09-05-2024 05:34Σερετης Λαμπρος

Τέσσερις εβδομάδες έμειναν για να κααταλαβουν τα λαμόγια τι εστί βερίκοκο

Απάντηση

08-05-2024 22:18Αγροτης

Αυτοί που πηραν ντζαπα λεφτά με μαιμου ποιστοποιησεις στα χαρτιά είναι περισσοτεροι απ αυτους που δεν καναν τίποτα και έχασαν και το πρασινισμα. Έπεσε πολυ χρήμα σε πολλους τη δουλειά την εκαναν τα κυδ να παρουν την προμηθεια..

Απάντηση

08-05-2024 21:37Χρεωμένος από ΝΔ

Γελαδες κρεατοπαραγωγης όσοι μπήκαν eco schemes βιολογικα(μερικοι δεν μπήκαν σε κανένα σχήμα) όποιος νομίζει ότι μια γελαδα με 146 ευρώ το εκτάριο μπορεί να τραφεί να έρθει να του δώσω όλο το κοπάδι μην πάει τσάμπα σφαγειο

Απάντηση

08-05-2024 21:25ΗΛΙΑΣ

ΕΜΠΡΌΣ ΛΟΙΠΌΝ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΣΎΝΘΗΜΑ, ΜΑΎΡΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΏ ΕΚΛΟΓΈΣ.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα