Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Ανάγκη κύκλου ενστάσεων για τους απλήρωτους κτηνοτρόφους του 4ευρου

Ζήτημα ανεπιτυχούς εφαρμογής της μάλλον ανορθόδοξης υπουργικής απόφασης για τον καταμερισμό της έκτακτης ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων θέτουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, που ζητούν να ανοίξει κύκλος ενστάσεων για τους απλήρωτους συναδέλφους τους, καθώς και ένας νέος σύντομος κύκλος υποβολής αιτήσεων.

Ktinotrofos-1

1968
3

Όπως είναι γνωστό έμειναν εκτός πληρωμής όσοι δεν είχαν τουλάχιστον τέσσερεις δειγματοληψίες στο γάλα που παρέδωσαν, «για τις οποίες δεν ευθύνεται φυσικά ο κτηνοτρόφος, αλλά ο μεταποιητής, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στην ΚΥΑ» σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν σε επιστολή τους οι Κτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν έκαναν καθόλου αίτηση από λάθος ή αμέλεια των ΚΥΔ, οι οποίες ανέλαβαν να κάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων, πολλές φορές δωρεάν για τον κτηνοτρόφο.

Με τα δεδομένα αυτά, διατυπώνεται το αίτημα:

Να ανοίξει το σύστημα των αιτήσεων για λίγες μέρες, ώστε να καταχωρηθούν οι αιτήσεις των εναπομεινάντων κτηνοτρόφων

Να εφαρμοστούν οι όροι επιλεξιμότητας, όπως προβλέπει η ΚΥΑ για τη συγκεκριμένη ενίσχυση, έτσι ώστε να πληρωθούν όσοι έμειναν εκτός πληρωμής.

Να υπάρξει περίοδος ενστάσεων, ώστε να εξεταστούν ενδελεχώς, όλες οι περιπτώσεις αποκλεισμού από την πληρωμή, όπως η διαδοχή της εκμετάλλευσης λόγω θανάτου, αλλά και όποιο πρόβλημα έχει προκύψει για να μην πληρωθεί ο οποιοσδήποτε κτηνοτρόφος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Σας αποστείλαμε επανειλημμένα τις προτάσεις μας για τον τρόπο κατανομής  της ενίσχυσης που εγκρίνατε για τις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, στις τιμές των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα. Οι προτάσεις μας δεν έγιναν στην πλειοψηφία τους αποδεκτές και προκρίνατε τον καταμερισμό της ενίσχυσης για τη ζημιά στην τιμή του κρέατος των αμνοεριφίων, με βάση τις παραδόσεις γάλακτος του 2019 !!!

Πολιτική απόφαση για την οποία αναλάβατε την ευθύνη και την σεβόμαστε.

Η πληρωμή της ενίσχυσης έγινε στις 26-10-20 μετά από πολύμηνη καθυστέρηση.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε, μετά από παράπονα συναδέλφων, που τελικά δεν πληρώθηκαν, ότι στην πληρωμή δεν εφαρμόστηκαν πλήρως οι όροι που θέτει η ΚΥΑ, για να είναι κάποιος δικαιούχος. Από ότι φαίνεται δικαιούχοι είναι όσοι πληρώθηκαν συνδεδεμένη του 2019, συν  τους αιγοπροβατοτρόφους που κατοικούν στα νησιά και δεν έχουν μονάδες μεταποίησης γάλακτος. Έμειναν  εκτός πληρωμής :

όσοι δεν είχαν τουλάχιστον 4 δειγματοληψίες στο γάλα που παρέδωσαν, για τις οποίες δεν ευθύνεται φυσικά ο κτηνοτρόφος, αλλά ο μεταποιητής, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στην ΚΥΑ. Φυσικά είναι και πρακτικά μη εφαρμοστέο με το όριο των 100 κιλών που έχει θέσει το υπουργείο και είναι η βάση επιλεξιμότητας για την ενίσχυση, να υπάρχουν 4 δειγματοληψίες, όταν αυτές δεν υπάρχουν σε πολλαπλάσιες ποσοτικά παραδόσεις γάλακτος, και πάλι με ευθύνη των μεταποιητών.

Επίσης για κτηνοτρόφους που απεβίωσαν μέσα στο 2020, οι κληρονόμοι της εκμετάλλευσής τους, δεν μπόρεσαν καν να αιτηθούν τη συγκεκριμένη ενίσχυση, γιατί το σύστημα δεν επέτρεπε την αίτησή τους.

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν έκαναν καθόλου αίτηση από λάθος ή αμέλεια των ΚΥΔ, οι οποίες ανέλαβαν να κάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων, πολλές φορές δωρεάν για τον κτηνοτρόφο. Στις περιπτώσεις αυτές τα ΚΥΔ είναι εκτεθειμένα απέναντι σε αυτούς τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τελικά δεν πληρώθηκαν.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που προέκυψαν στην πληρωμή, με ή χωρίς ευθύνη των κτηνοτρόφων,  ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για :

Να ανοίξει το σύστημα των αιτήσεων για λίγες μέρες, ώστε να καταχωρηθούν οι αιτήσεις των εναπομεινάντων κτηνοτρόφων

Να εφαρμοστούν οι όροι επιλεξιμότητας, όπως προβλέπει η ΚΥΑ για τη συγκεκριμένη ενίσχυση, έτσι ώστε να πληρωθούν όσοι έμειναν εκτός πληρωμής.

Να υπάρξει περίοδος ενστάσεων, ώστε να εξεταστούν ενδελεχώς, όλες οι περιπτώσεις αποκλεισμού από την πληρωμή, όπως η διαδοχή της εκμετάλλευσης λόγω θανάτου, αλλά και όποιο πρόβλημα έχει προκύψει για να μην πληρωθεί ο οποιοσδήποτε κτηνοτρόφος.

Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τους αιγοπροβατοτρόφους που πούλησαν μόνο αμνοερίφια και δεν παρέδωσαν γάλα το 2019, που συνήθως ζουν σε παραμεθόριες και δημογραφικά ευαίσθητες περιοχές. Οι κτηνοτρόφοι αυτοί αποκλείστηκαν άδικα και χωρίς καμία λογική εξήγηση. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν, γιατί αυτό είναι σωστό και δίκαιο.

Αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας.

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6972316281
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820
  • ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6973305775

 

   Πίνακας αποδεκτών:

Υπουργός ΑΑΤ κ. Μ.Βορίδης

Υφυπουργός κ. Φ.Αραμπατζή

Υφυπουργός κ. Κ.Σκρέκας

Γ.Γραμματέας κ. Κ.Μπαγινέτας

Πρόεδρος  ΟΠΕΚΕΠΕ

Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ

Βουλευτές ΑΜΘ

Περιφερειάρχης  ΑΜΘ κ. Χ.Μέτιος

Αντιπεριφερειάρχης  Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Γ.Ζιμπίδης

Εντεταλμένος σύμβουλος  Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Α.Καραγιώργης

Μ.Μ.Ε.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

18-11-2020 23:47ΕΛΕΝΗ

Δηλαδή ρε φίλε οι κτηνοτρόφοι που δεν αρμεγουν να μην πάρουν τίποτα;αυτοί που το δίνουν στα αρνιά αυτοί δηλαδή δεν εχουν προβλήματα;μπαχαλοοοοοο κυβέρνηση....ψηφιστε τους πάλι

Απάντηση

10-11-2020 22:24ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2019 ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΟΝ ΖΩΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΓΑΛΑ ΤΟ 2020 ΟΧΙ,ΚΑΙ ΑΣ ΕΧΕΙ ΣΦΑΞΕΙ ΖΩΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 2020.ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΟΛΟ ΑΥΤΟ? ΠΟΥ ΚΟΛΑΕΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ? ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ, ΚΡΑΤΟΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ. ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 20 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ 19. ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΧΑΡΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΥΓΕΙ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ. ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία