Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Εκτός προτεραιότητας οι ενισχύσεις κορωνοϊού, με ζημιά η αγορά πατάτας

Οικονομική ασφυξία λόγω του δυσμενούς εμπορικού κλίματος και εκνευρισμός από την ανεξήγητη καθυστέρηση στις αποζημιώσεις του κορωνοϊού διαμορφώνουν το κλίμα στα παραγωγικά κέντρα πατάτας της χώρας, όπου οι παραγωγοί έχουν στριμωχτεί από τις υποχρεώσεις τους σε καταστήματα εφοδίων, γεωπόνους και ΔΕΗ.

patata_2

2859
7

Με την αγορά πατάτας να σχηματίζει κορυφές στα χαμηλά των 20 με 25 λεπτών για την πρώτη ποιότητα της Σπούντας, όσο ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής φεύγει με 8 έως 18 λεπτά το κιλό -χωρίς να γίνονται μαζικές εισαγωγές αυτήν την περίοδο σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Agrenda και του Agronews- οι χαμηλές τιμές παραγωγού μπορούν να αποδοθούν μόνο σε υπερκέρδη των υπόλοιπων κρίκων της αλυσίδας εφοδιασμού.

 Άλλωστε κατά τους δύο προηγούμενους μήνες οι τουριστικές ροές στη χώρα ήταν τέτοιες ώστε να διευρυνθεί το κανάλι της εστίασης και η ζήτηση εν γένει. Αγρότες-συνομιλητές της Agrenda αναφέρουν πως η εμπορική περίοδος του 2021 ακολούθησε την ίδια αν όχι χειρότερη τάση διαμόρφωσης τιμών και παρ’ όλα αυτά, ακόμα οι αγρότες δεν έχουν πληρωθεί τις αποζημιώσεις για τα σπασμένα του 2020. Να σημειωθεί ότι η αγορά θα έπρεπε να πλήρωνε τουλάχιστον 5 λεπτά επιπλέον από τα σημερινά υψηλά των 25 λεπτών προκειμένου να βγουν τα έξοδα της καλλιέργειας.

 Ωστόσο όχι μόνο η αγορά δεν πληρώνει, αλλά ούτε και το κράτος τις εκκρεμείς υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς φθινοπωρινής πατάτας, οι οποίοι ακούνε από την περασμένη άνοιξη για οικονομική ενίσχυση, αλλά οικονομική ενίσχυση δεν έχουν δει. Οι τελευταία δέσμευση από πλευράς υπουργείου έκανε λόγο για πίστωση των χρημάτων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ήτοι μέχρι την επόμενη Τρίτη 31 Αυγούστου, με τις αιτήσεις των αγροτών να έχουν ολοκληρωθεί από τις 2 Ιουλίου.

 Πηγές από το υπουργείο και τον οργανισμό πληρωμών, επικαλούνται ένα «μπέρδεμα» με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει να κάνει με τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τα οποία τυχόν έχουν λάβει ορισμένοι από τους αιτηθέντες παραγωγούς, με τους διασταυρωτικούς ελέγχους να έχουν επιβραδύνει καθ’ όλην την καλοκαιρινή περίοδο ελέω της τετριμμένης πλέον επίφασης περί υπολειτουργίας του Δημοσίου Τομέα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πείθει τους αγρότες, οι οποίοι άλλωστε δεν μπορούν να προσαρμόσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στη βάση αυτή. «Το τέλος του καλοκαιριού είναι μεθαύριο. Υποτίθεται ότι τα χρήματα υπάρχουν. Γιατί δεν τα πληρώνουν; Λένε για διασταυρωτικούς ελέγχους, ε ας πληρώσουν μετά από 10 ημέρες όσους έλαβαν την επιστρεπτέα. Δεν μπορούν να κάνουν οικονομική πολιτική γεμάτη δικαιολογίες» αναφέρει από την πλευρά του παραγωγός στην Agrenda.

 Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 24,2 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μοιραστεί σε πέντε κατηγορίες προϊόντων: ο ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ως ακολούθως: 

  • Καρπούζι στα 140 ευρώ ανά στρέμμα 
  • Καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα στα 205 ευρώ ανά στρέμμα. 
  • Ντομάτα θερμοκηπιακής καλλιέργειας στα 500 ευρώ ανά στρέμμα. 
  • Αγγούρι θερμοκηπιακής καλλιέργειας στα 210 ευρώ ανά στρέμμα. 
  • Για τη βουβαλοτροφία θα διατεθεί ποσό 620.070 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο από το ποσό του άρθρου 4. Το ύψος της ενίσχυσης ανά βούβαλο θα προκύψει από τον αριθμό των δηλωθέντων ζώων άνω των 6 μηνών διαιρουμένου διά του ποσού που διατίθεται για τη βουβαλοτροφία.

 Βέβαια, εκτός προτεραιότητας δεν βγήκαν μόνο οι πληρωμές  που αφορούν τις ειδικές ενισχύσεις στους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερµοκηπιακών καλλιεργειών σε ντοµάτες-αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης και βουβαλοτροφίας. Όπως έγραφε η Agrenda στο τελευταίο της φύλλο, ακόµα πιο πίσω, ίσως και Σεπτέµβριο, φαίνεται πως θα πάει και η ενίσχυση 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιροµητέρες, αφού πρώτα υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις των κτηνοτρόφων, για το άνοιγµα των οποίων δεν υπάρχει προς ώρας καµία επίσηµη ενηµέρωση. Οι πληροφορίες λένε ότι η σχετική απόφαση έχει εγκριθεί από την Κοµισιόν, ωστόσο ακόµα το κονδύλι των 15,5 εκατ. ευρώ αν και έχει δεσµευτεί δεν έχει πάρει την υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

26-08-2021 17:54Μάριος

Αχρηστοι τσοπάνηδες με υπάκουα πρόβατα!Με την μελισσοκομία τι γίνεται ρε;που να μην λιώνετε με τίποτα!

Απάντηση

26-08-2021 12:34Δημήτρης

Στην έκθεση Θεσσαλονίκης να την καταλάβουμε να μήν μπορεί να κάνει εκδήλωση κανένα κόμμα είναι ανίκανοι μόνο τούς μισθούς τους σκέφτονται

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία