BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Ροδάκινα, αχλάδια και σταφύλια προκρίνονται για κρατικές ενισχύσεις

Γεμίζει όπως φαίνεται το καλάθι κρατικών ενισχύσεων σε καλλιέργειες με αφορμή τις επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος της Ουκρανίας στις εμπορικές επιδόσεις προϊόντων, με τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα κάστανα και τα σταφύλια να βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

ΦΩΤΟ2_4

8785
7

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις που θα αφορούν τόσο το ύψος των ενισχύσεων, όσο και τα κριτήρια, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda και του Agronews, η κατανομή των κονδυλίων δεν θα είναι οριζόντια, κάτι που θα ισχύσει και στις κρατικές ενισχύσεις μέσω de minimis για τα μήλα.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα έχει στη διάθεσή της έναν δεύτερο πυλώνα κρατικών ενισχύσεων πέρα από τα de minimis, τα όρια των οποίων βρίσκονται πολύ κοντά στην υπέρβαση, αφού το κοντέρ μηδενίζει ανά τριετία και η απερχόμενη περιλάμβανε την περίοδο της πανδημίας. Τελικός καταλύτης για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση µε την υπόθεση των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων, θα αποτελέσει ο προσδιορισµός των ορίων που αφήνει το νέο κοινοτικό πλαίσιο που διαµορφώθηκε για την αντιµετώπιση των οικονοµικών συνεπειών από τον πόλεµο στην Ουκρανία.

Το ρεπορτάζ θέλει την προετοιµασία των αποφάσεων ενίσχυσης να βασίζεται πάνω σε 3 κριτήρια:

  • Τα επιπλέον κόστη που είχε η εκάστοτε επιδοτούμενη καλλιέργεια µήλου
  • Την τιµή διάθεσης που πέτυχαν οι παραγωγοί
  • Την γενικότερη απορρόφηση που είχε η εκάστοτε ποικιλία

Με βάση τα παραπάνω, ενίσχυση θα πάρουν όσοι παραγωγοί βρεθούν κάτω από το breakeven.

Τα λεγόµενα «ουκρανόµετρα» πήραν παράταση και για το 2023 και επιτρέπουν στα κράτη µέλη να κόβουν έκτακτες ενισχύσεις συµπληρωµατικά στις deminimis που ήδη ισχύουν και οι οποίες βρίσκονται κοντά στα όρια εξάντλησης των περιθωρίων (ανά τριετία µηδενίζει το κοντέρ). Μόλις αποσαφηνιστούν τα νέα όρια ενισχύσεων, κάτι το οποίο γίνεται αυτές τις ηµέρες, τότε θα είναι σε θέση τα υπουργεία Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να προσδιορίσουν πού και πόσα θα δώσουν.

Αναφορές στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για κρατικές ενισχύσεις αγροτών, έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Χρήστο Κέλλα. Σε σχετική ανακοίνωση από το πολιτικό γραφείο του Λαρισαίου βουλευτή αναφέρεται:

Γεωργαντάς σε Κέλλα: Έρχονται άμεσα ενισχύσεις σε ροδάκινα, αχλάδια, σταφύλια, κάστανα

«Τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η κρατική ενίσχυση στους παραγωγούς ροδάκινων και ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα στους παραγωγούς αχλαδιών, σταφυλιών, καστάνων, το εισόδημα των οποίων επλήγη, από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Αυτά ανακοίνωσε στον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας Χρήστο Κέλλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, κατά τη διάρκεια της εκ νέου επίσκεψης του Λαρισαίου πολιτικού στο γραφείο του.

Κρατική ενίσχυση

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα στηριχθούν οι καλλιέργειες, οι οποίες τεκμηριωμένα ζημιώθηκαν και  θα αξιολογηθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Ακόμη, ο κ Κέλλας ζήτησε η ενίσχυση που ανακοινώθηκε στους μηλοπαραγωγούς να αφορά όλες τις ποικιλίες, καθώς η παραγωγή, στην επαρχία Αγιάς, χτυπήθηκε από καρπόκαψα.

Επιστροφή πετρελαίου

Επιπλέον ο Χρήστος Κέλλας έθεσε στον κ. Γεωργαντά την αναγκαιότητα επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, λόγω της αυξημένης τιμής στην προμήθεια του από τους παραγωγούς.

Σχέδια Βελτίωσης

Σχετικά με την ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης,  ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι “το πρόγραμμα έχει υπερκαλυφθεί, αλλά τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις”.

Οι δύο άντρες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στον Τύρναβο, όπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα παραστεί στην κοπή πίτας της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ.

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

22-01-2023 22:10Αντρέας Παπανικολάου

Ιστορικό λάθος που κυβερνά η ΝΔ,,,

Απάντηση

20-01-2023 09:50ΜΗΤΣΑΡΑΣ

Νέα ΜΙΖΟΚΡΑΤΙΑ Α.Ε.ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΕΞΙΟΙ.ΚΟΠΡΙΤΕΣ

Απάντηση

19-01-2023 22:10Μητσοτακης

Αλλα 20 χρονια μητσοτακη θελουμε οι αγροτες.γα..σι ατελειωτο

Απάντηση

19-01-2023 12:03Σαπανιδης Χριστοφορος

Καλησπέρα σας πληροφορηθήκαμε στο νόμο του κιλκις δεν έχουμε αποζημίωση ενώ καταστράφηκε η παραγωγή μας λόγω παγετού του 21 καιρικές συνθήκες δλδ δήλωση μειωμένης παραγωγής κάναμε κανονικά πληρώνουμε ΕΛΓΑ κάθε χρόνο 700-800 ευρώ το χρόνο και μια φορά πήραμε απο χαλάζι στα τόσα χρονια απο 14 που μπήκα νέος αγρότης είμαστε το χειρότερο κράτος κοντεύω τα 32 μου χρονια ντρέπομαι που είμαι Έλληνας το μόνο που τους κυρίους είναι οι εκλογές και η καρέκλα* ενώ σε προηγούμενο άρθρο έγραψε ο κύριος υπουργός Γεώργιος Γεωργαντας ότι θα αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες και όλες οι καλλιεργείες το διαψεύδετε τουλάχιστον μην μας κοροϊδεύετε εσείς οι εφημερίδες της πολιτικής agronews αγροτυπος και άλλες κατευθυνόμενες φυλλάδες σας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-01-2023 19:04Κώστας

Εμείς Που Ζούμε Με Μονοκαλλιέργεια Τα Κεράσια Τι Να Πούμε Που Σάπισαν Όλα Στα Χωράφια Ντροπή Τους

Απάντηση

18-01-2023 16:51Σμαρω

Τα κυδώνια δεν είναι φρούτα στα οποία είχε επιπτώσεις ο πόλεμος? Γιατί διαχωρίζετε έτσι τις παραγωγές?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία