BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και de minimis για τις πρόσφατες ζημιές από βροχές και χαλάζι

Στις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι κατευθύνονται συνεργεία του ΕΛΓΑ για να ξεκινήσει το έργο καταγραφής των ζημιών και προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών, με βάση τα όσα προβλέπει ο κανονισμός του Οργανισμού Αποζημιώσεων, ενώ με έκτακτες κρατικές ενισχύσεις φαίνεται ότι θα αποζημιωθούν καταστροφές που δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο πλαίσιο του ΕΛΓΑ.

Screenshot_2023-06-07_at_16_57_24

8472
11

Σε σχετική κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, αναφέρεται ότι οι παραγωγοί, κατόπιν της έκδοσης αναγγελιών ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, αναφέρεται στο ίδιο δελτίο Τύπου, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ θα προκηρύξει κατεπειγόντως, με το άρθρο 36 του ν.4765, νέες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία του εκτιμητικού έργου και η σύνταξη των πορισμάτων.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥπΑΑΤ – ΕΛ.Γ.Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Τσακίρης και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αγροτική κοινωνία των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τις βαρύτατες χαλαζοπτώσεις και τις ραγδαίες βροχές των τελευταίων ημερών.

 

Αποφάσισαν τα ακόλουθα:

  1. Θα καταγραφούν από τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. το σύνολο των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες είτε οι ζημίες εντάσσονται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού είτε αντιμετωπίζονται με άλλα χρηματοδοτικά Προγράμματα, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή της Κρατικής Αρωγής.
  2. Τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. ευρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για να επισημάνουν την έκταση των ζημιών και να οριοθετήσουν τις περιοχές και τις καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν.
  3. Οι παραγωγοί, κατόπιν της έκδοσης αναγγελιών ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.
  4. Ο ΕΛ.Γ.Α. προσλαμβάνει καθημερινά συμβασιούχους Γεωπόνους – εκτιμητές, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Υποκαταστημάτων και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρύξει κατεπειγόντως, με το άρθρο 36 του ν.4765, νέες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία του εκτιμητικού έργου και η σύνταξη των πορισμάτων.

Ο ΕΛ.Γ.Α. θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα τόσο για την ταχύτερη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, την σύνταξη των πορισμάτων και του υπολογισμού των αποζημιώσεων όσο και για την καταβολή τους στους παραγωγούς.

Η αγροτική κοινωνία γνωρίζει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛ.Γ.Α. ανταποκρίνονται  στις προσδοκίες των αγροτικών νοικοκυριών με την καταβολή αποζημιώσεων με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη.

 

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

09-06-2023 23:31ΧΑΙΔΩ

Εμείς δεν πληρωθηκαμε τα χαλάζια του 22 για την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής . Αν είναι δυνατόν... καλά είναι να πληρώσουν πριν τις εκλογές.Γιατι αν δεν... θα πάρουν αυτό που τους αξίζει

Απάντηση

08-06-2023 08:28Βόδι ψηφοφόρος

Δυστυχώς οι συνάδελφοι αγρότες αυτών των περιοχών καταστράφηκαν και είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.......... Κοιτάξτε μόνο μην πάθετε αυτό που πάθαμε εμείς στην Έδεσσα που ακόμη περιμένουμε το προανθικο του 21 δύο χρόνια και τρεις μήνες ακόμη απλήρωτοι

Απάντηση

07-06-2023 21:01Αντώνης

Με τα βιομηχανικά ροδακινα που είναι άδεια τι θα γίνει??? δε λένε τίποτα!!!

Απάντηση

07-06-2023 18:43Αγρότης

Τα υπόλοιπα από τον παγετό του 22 ποτέ θα τα βάλετε ? Η χειρότερη διαχείριση του ΕΛΓΑ των τελευταίων ετών, προφανώς πρόκειται για λαμόγια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

07-06-2023 16:30ΘΑΝΆΣΗΣ

Απαράδεκτοι μόνο να πληρώνουμε θέλουν .. Όταν είναι να μας αποζημιώσουν για τις ζημιές από χαλάζι, παγετό ανεμοθύελλα έρχονται για έλεγχο μετά από 1 ,2 μήνες . Να δουν τι μετά από τόσο καιρό.. "Δεν έχετε αφήσει μάρτυρες " Τι ξέρουν την "καραμέλα ". Αλλά δεν φταίνε αυτό εμείς που ασφαλιζουμε τις καλλιέργειες φταίμε..

Απάντηση

07-06-2023 16:09Βασίλης Παπαδόπουλος

Χαλαζόπτωση 1-10-2022 στην περιοχή των Πρεσπών Δυστυχώς μετά από τις ενστάσεις δεν έχετε κάνει τίποτα για την χαλαζόπτωση στην Πρέσπα!!! 39 ενστάσεις έχουν γίνει και ο ΕΛΓΑ μας περιπαίζει!!! Δεν έχουν προσωπικό για την εξέταση των ενστάσεων!!! Κονδύλη δεν υπάρχει δεσμευμένο!!! Είμαστε σε απόγνωση 39 παραγωγοί στην περιοχή του Λευκώνα... Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε... Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας στον ΕΛΓΑ , για επίσπευση των διαδικασιών και άμεση πληρωμή. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τα φημισμένα φασόλια Πρεσπών Κάντε κάτι προτού τις εκλογές!!! Μετά θα είναι αργά!!! Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Παπαδόπουλος Βασίλειος του Γρηγορίου

Απάντηση

07-06-2023 15:15Γιωργος

Μην κοροιδευτε τον κοσμο οτι δηθεν κοβεστε για γρηγορες αποζημιωσεις.εμεις παθαμε ζημια στα σταφυλια τον Αυγουστο του 2022 και πηραμε αποζημιωση-κουτσουρεμενη-τον Απριλιο.αντε χαθειτε λοιπον.

Απάντηση

07-06-2023 14:23Αγρότης

Ημαθια Πέλλα σοβαρό πρόβλημα από έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι σε ροδακινα Νεκταρίνια και αλλα φρούτα της εποχής Ειδικά σε πρώιμες ποικιλιες που μαζεύονται αυτές τις ημέρες έχουμε καταστροφή demininis γιατί ο αγρότης καταστράφηκε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία