BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πλήρωσε ο ΕΛΓΑ για τις προκαταβολές ζημιών φυτικής παραγωγής

Την πληρωμή της προκαταβολής αποζημίωσης για ζημιές φυτικής παραγωγής από την θεομηνία στον θεσσαλικό κάμπο την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου επιβεβαίωσε σε δημόσιες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προχωρώντας σε δυο διευκρινήσεις, ότι δηλαδή το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ και ότι για τις λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες θα υπάρξει πρόβλεψη τις επόμενες ημέρες.

apozimioseis_site_2_2

9783
46

Πλήρωσε ο ΕΛΓΑ τα 110 εκατ. ευρώ για τις προκαταβολές ζημιών φυτικής παραγωγής στην Θεσσαλία

Στους λογαριασμούς των 33.088 δικαιούχων Θεσσαλών αγροτών φυτικής παραγωγής πιστώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου τα 110 εκατ. ευρώ της προκαταβολής των αποζημιώσεων.

Οι πρώτες αναφορές, θέλουν τα ποσά που πληρώθηκαν να ανταποκρίνονται στα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Εκφράστηκαν ωστόσο και ορισμένες επιφυλάξεις από κάποιους, οι οποίοι είδαν πως τα ποσά που τους καταβλήθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις εξής εξαγγελθείσες τιμές:

 • Βαμβάκι : 140 ευρώ 
 • Αραβόσιτος: 125 ευρώ 
 • Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας 
 • Μηδική - Τριφύλλια σανός : - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής 
 • Μήλα : 500 ευρώ

Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΛΓΑ, αυτή η απόκλιση σχετίζεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής. Με άλλα λόγια, τα 140 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι για 100% ζημιά αφορούν προσεγμένες καλλιέργειες που πήγαιναν για πολλά κιλά. Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και αν η ζημιά αντιστοιχεί στο 100% της εκτιμηθείσας παραγωγής, η πίστωση έγινε με τη «δεύτερη ταχύτητα» των 100 ευρώ το στρέμμα, που ανταποκρίνεται σε ζημιές 60% με 80%.

Στο βαμβάκι, για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% πιστώθηκε προκαταβολή 100 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες, προκαταβολή 50 ευρώ το στέμμα.

Στο καλαμπόκι, σε καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% η προκαταβολή ανήλθε σε 80 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες, 40 ευρώ το στρέμμα.

Αυτό που απασχολεί έντονα τώρα τον αγροτικό κόσμο του θεσσαλικού κάμπου, είναι το χρονοδιάγραμμα της εξόφλησης. Με άλλα λόγια, το ζήτημα εν προκειμένω είναι το τι περισσεύει ακόμα να καταβληθεί αλλά και το πότε αυτό θα συμβεί. Στον κάμπο κυκλοφορούν φήμες πως η εξόφληση θα γίνει μετά από έναν χρόνο, δηλαδή το φθινόπωρο του 2024, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το ποσό της εξόφλησης.

Η επίσημες τοποθετήσεις γύρω από αυτό, θέλουν τη συνολική αποζημίωση να προσεγγίζει τις τιμές της αγοράς. Έτσι, στην περίπτωση του βάμβακος, αν η μέση τιμή, χωρίς τα πριμ ποιότητας κυμανθεί στα 60 λεπτά το κιλό, τότε ο ΕΛΓΑ θα έπρεπε να καταβάλει σε περίπτωση ολικής καταστροφής, πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα. Επίσης φήμες, κάνουν λόγο για αποζημίωση στο βαμβάκι στα 205 ευρώ, κάτι το οποίο δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις σε πιο επιμελείς παραγωγούς οι οποίοι πήγαιναν για πολλά κιλά και άρα είχαν κάνει τις αντίστοιχες δαπάνες, οι οποίες υπερβαίνουν σημαντικά το ποσό αυτό.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου:

Από το πρωί ξεκίνησε η πληρωμή των προκαταβολών αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή στους γεωργούς της Θεσσαλίας.

Οι προκαταβολές ξεπερνούν τα 107 εκατ. ευρώ και ανά προϊόν κατανέμονται ως εξής:

 • Βαμβάκι : 140 ευρώ
 • Αραβόσιτος : 125 ευρώ
 • Βιομηχανική τομάτα : - 500 ευρώ
 • Μηδική - Τριφύλλια σανός : - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
 • Μήλα : 500 ευρώ

Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη, οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Η πληρωμή των προκαταβολών εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινωθεί δείχνει την αξιοπιστία και συνέπεια της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί μέχρι σήμερα και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των τιμών βάσης που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ ο χρόνος καταβολής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του εκτός από το μέγεθος της καταστροφής και ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που οι ίδιοι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει, έληξε στις 20 Οκτωβρίου.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και υπενθύμισε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Επίσης, μετά από πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έδωσε εντολή από την Δευτέρα 20η Νοεμβρίου 2023 και από ώρα 08:00 μέχρι 20:00, να λειτουργούν στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, τηλεφωνικές γραμμές υποβολής παρατηρήσεων από τους αγρότες επί των προκαταβολών αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής η οποία καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από σήμερα, αλλά και για τις προκαταβολές απώλειας ζωικού κεφαλαίου οι οποίες πληρώθηκαν την 8η Νοεμβρίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410231938 και 2410231929, εσωτερική γραμμή 1.

Σκοπός της λειτουργίας της γραμμής είναι να δώσει διευκρινίσεις επί των πληρωμών και να  συγκεντρωθεί κάθε υπόδειξη για ενδεχόμενες στρεβλώσεις, αστοχίες ή και λάθη ώστε αμέσως να διορθωθούν από τον ΕΛΓΑ για  να μην υπάρχουν αδικίες και παράπονα από τους παραγωγούς μας.

«Είμαστε εδώ να αντιμετωπίζουμε κάθε ανάγκη και κάθε πρόβλημα, για να στηρίζουμε τους γεωργούς και κτηνοτρόφους όταν έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε


Ρεπορτάζ του agronews.gr είχε καταγράψει τα τελικά ποσά για τις προκαταβολές της 17ης Νοεμβρίου, τα οποία επιβεβαιώνει πλήρως η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ παράλληλα είχε αναδείξει το κενό προγραμματισμού για δενδρώδεις καλλιέργειες πέραν των μήλων Μαγνησίας. Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη, οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες».

Σύμφωνα με τις τιμές που ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ θα γίνουν οι εξής πληρωμές ανά προϊόν.  

 • Βαμβάκι : 140 ευρώ 
 • Αραβόσιτος: 125 ευρώ 
 • Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας 
 • Μηδική - Τριφύλλια σανός : - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής 
 • Μήλα : 500 ευρώ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Λευτέρης Αυγενάκης: Από αύριο προκαταβολές 110 εκατ. € σε 33.088 γεωργούς της Θεσσαλίας, για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής 

 • Οι τιμές ανά προϊόν
 • Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου 76 εκατ. € σε 297.428 σε δικαιούχους
 • ΥπΑΑΤ: Μέλημά μας να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να ξανασταθούν στα πόδια τους 

Την πληρωμή από αύριο, Παρασκευή, προκαταβολών, για αποζημιώσεις που αφορούν την φυτική παραγωγή, για ζημιές που υπέστησαν 33.088 αγρότες στη Θεσσαλία, ξεκινά ο ΕΛΓΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΙ,  αύριο θα καταβληθούν 110 εκατομμύρια, υπενθυμίζοντας ότι στις 8 Νοεμβρίου καταβλήθηκαν 16,5 εκατ. ευρώ για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ενώ με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ύστερα από έγκριση της ΕΕ, έχουν μεταφερθεί από τον Προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των ζημιών της Θεσσαλίας στον πρωτογενή τομέα, συνολικά 260 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους επαγγελματίες αγρότες. Η απόφαση αφορά το ποσό των 76 εκατ. ευρώ (382 εκατ. λίτρα), που θα επιστραφεί σε 297.428 δικαιούχους.

Σύμφωνα με τις τιμές που ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ θα γίνουν οι εξής πληρωμές ανά προϊόν. 

 • Βαμβάκι : 140 ευρώ 
 • Αραβόσιτος: 125 ευρώ 
 • Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας 
 • Μηδική - Τριφύλλια σανός : - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής 
 • Μήλα : 500 ευρώ

Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη, οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στις 8 Νοεμβρίου είχαν καταβληθεί για το ζωικό κεφάλαιο σε 2.035 κτηνοτρόφους, τα εξής ποσά:

 • Βοοειδή : 800 ευρώ ανά ζώο 
 • Ίπποι : 700 ευρώ ανά ζώο 
 • Ημίονοι : 400 ευρώ ανά ζώο 
 • Όνοι: 200 ευρώ ανά ζώο 
 • Αιγοειδή: 125 ευρώ ανά ζώο 
 • Προβατοειδή : 150 ευρώ ανά ζώο 
 • Μελισσοσμήνη: 75 ευρώ ανά σμήνος 
 • Κουνέλια : 15 ανά ζώο

Συνολικά δόθηκαν προκαταβολές ύψους 16.528.449 €

Υπενθύμισε ακόμη ότι  μέσω της Κρατικής Αρωγής έχουν  δοθεί 20.620.000 € σε 9.868 σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σε ό,τι αφορά στην Αλιεία έχει χορηγηθεί κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis), 1,4 εκατ. ευρώ σε αλιείς της Μαγνησίας, Λάρισας και Σκιάθου. 

Επίσης από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 (15,8 εκ. €)  καταβάλλονται αποζημιώσεις σε παραγωγούς, των οποίων τα προϊόντα δεν ασφαλίζονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αφορά: 

χοιρινά, ορνιθοειδή, κουνέλια, αρωματικές, ανθοκομικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα προβλέπει την ασφάλιση των συγκεκριμένων παραγωγών.

Όπως επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης, οι ανακοινώσεις δείχνουν την αξιοπιστία και συνέπεια της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί μέχρι σήμερα και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των τιμών βάσης που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ ο χρόνος καταβολής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του εκτός από το μέγεθος της καταστροφής και ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που οι ίδιοι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει, έληξε στις 20 Οκτωβρίου.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και υπενθύμισε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Ανέφερε δε ως παράδειγμα το Μέτρο 5.2 μέσω του οποίου 45 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου αλλά και την ανακατασκευή ή κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών στάβλων. Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης μέσα από την καταστροφή που έγινε να δημιουργήσει ευκαιρίες για ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή, ο Λευτέρη Αυγενάκης είπε ότι εντός του επομένου χρονικού διαστήματος θα ψηφιστεί διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας σύγχρονων κτηνοτροφικών πάρκων. «Μέλημά μας είναι πώς θα βοηθήσουμε τον κόσμο που γονάτισε να ξανασταθεί στα πόδια του», είπε χαρακτηριστικά. 

 • Οι τιμές για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, θα ισχύσουν και για τους πυρόπληκτους στον Έβρο. 

Υπενθυμίζεται ότι από τις 8 Νοεμβρίου οι πληγέντες κτηνοτρόφοι του Έβρου έχουν λάβει προκαταβολές. Οι παραγωγοί που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού. Και για την περίπτωση του Έβρου ισχύει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες.
Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός, και στον Έβρο θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή- επίσης δωρεάν-  των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν νόμιμα.

Σχόλια (46)
Προσθήκη σχολίου

19-11-2023 13:36ΘΕΟΔΩΡΟΣ

γραφετε ανακριβιες για τα ποσα πληρωμης € 140, 125 κλπ , ουτε το 1/3 δεν καταβληθηκε

Απάντηση

19-11-2023 13:29Βαμβακας

Συνεταιριστική Θεσσαλίας, φαίνεται τπτ?

Απάντηση

19-11-2023 10:33Tolis

Είναι κάποιος να μην πλήρωσε ΕΛΓΑ του 2023 και να πληρωθηκε;

Απάντηση

18-11-2023 15:47George

Έγινε σε κάποιον συμψηφισμός με τον Ιανό;η λένε βλακείες;

Απάντηση

18-11-2023 09:11Αγροτης

Τα 2000 χιλ τα πηρε κανεις συνάδελφος η κοροιδευουν τον κόσμο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-11-2023 08:06Θα σας ξεριζωσουμε

40 ευρω το στρεμμα για πληρως κατεστραμμενο καλαμποκι βαλανε....καρεκλοκενταυροι μια μερα θα πληρωσετε ακριβα και δεν αργει αυτη η μερα

Απάντηση

18-11-2023 06:45Αλέκος

Εμένα είχαν καταστραφεί φακή Βίκος ρεβίθι την άνοιξη από τις βροχοπτώσεις αλλά ακόμα δεν έχω πάρει τίποτα. Όταν είναι να εισπράξουν όμως γίνεται αυτόματα και στο ακέραιο. Θα προτιμούσα να επιλέγω μόνος μου εταιρεία ασφάλισης και όχι να μου επιβάλουν με το ζόρι μια τόσο κακή ασφάλιση.

Απάντηση

17-11-2023 21:23Γιαννης

Της 2000 τα πήρε κανένας;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-11-2023 19:57MITSOS

Στην Πειραιώς μπήκαν το μεσημέρι, για βαμβάκι 50 ευρώ το στρέμμα περιοχή Σοφάδων-Καρδίτσας, χωρίς να έχουν περάσει για έλεγχο από τον ΕΛΓΑ ακόμη.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

17-11-2023 19:54Αλεχάντρο

Γνωρίζει κάποιος αν γίνουν πληρωμές ελγα φέτος για εκτός Θεσσαλίας;

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία