BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Συν 50% στα δικαιώματα αγροτών μικρής ηλικίας

Πρόσθετη ενίσχυση στο 25-50% της µέσης αξίας των δικαιωµάτων τους θα λάβουν τον ερχόµενο Οκτώβρη οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους από το 2013 και µετά, σύµφωνα µε τροποποιητική απόφαση που επιβεβαιώνει πλήρως σχετικό πρωτοσέλιδο τίτλο της Agrenda του περασµένου Απρίλη.

Συν 50% στα δικαιώματα αγροτών μικρής ηλικίας

13
5

Όπως αναφέρει η τροποποιητική (ΦΕΚ 2223/Β’/2018) το ύψος του συντελεστή (25-50%) θα καθοριστεί από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα χρήµατα αυτά αντιστοιχούν στο 2% του Εθνικού Φακέλου (περίπου 21 εκατ. ευρώ). Παράλληλα µία άλλη απόφαση (ΦΕΚ 2229/Β’/2018) ορίζει πως θα υπάρξει φέτος επιπλέον γραµµική µείωση  όλων των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης ύψους έως 2%, ώστε να χορηγηθούν δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε νεοεισερχόµενους µε πρώτο ΟΣ∆Ε το 2018.

Θυµίζουµε πως τα παραπάνω αφορούν τις ενισχύσεις που θα δοθούν βάσει των φετινών αιτήσεων ενίσχυσης. Αναλυτικά, βάσει της απόφασης µε θέµα: «Τροποποίηση της αριθµ. 104/7056/21-01-2015 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ τ.Β΄/147). Εθνικές επιλογές, διοικητικά µέτρα και διαδικασίες εφαρµογής των άµεσων ενισχύσεων κατ’ εκτέλεση του Καν.(ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου» ισχύουν πλέον τα κάτωθι:

8. Η παράγραφο  1 του άρθρου 30, αντικαθίσταται ως εξής:

1. Η ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας χορηγείται ετησίως κατόπιν ενεργοποίησης των δικαιωµάτων ενίσχυσης από το γεωργό, για περίοδο πέντε ετών, αρχής γενοµένης από την πρώτη υποβολή της αίτησης ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω υποβολή πραγµατοποιείται εντός πέντε ετών από τη σύσταση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 31 της παρούσας. Το εν λόγω χρονικό διάστηµα των πέντε ετών εφαρµόζεται επίσης για τους γεωργούς που λαµβάνουν ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας όσον αφορά απαιτήσεις πριν από το έτος υποβολής αιτήσεων 2018.

9. Η παράγραφος 2 του άρθρου 30, αντικαθίσταται ως εξής:

Σε εφαρµογή του άρθρου 50.6.α του Κανονισµού όπως τροποποιήθηκε µε τον Καν (ΕΕ) 2017/2393, το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται κάθε χρόνο, µε τον πολλαπλασιασµό των ενεργοποιηθέντων δικαιωµάτων µε συντελεστή που αντιστοιχεί σε ποσοστό µεταξύ 25% και 50% της µέσης αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης που κατέχει ή µισθώνει ο γεωργός. Ο εν λόγω συντελεστής ετησίως καθορίζεται από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Φετινοί δικαιούχοι

1. Για να κριθεί ένας γεωργός δικαιούχος θα πρέπει να έχει αιτηθεί την εν λόγω ενίσχυση και να είναι κάτοχος δικαιωµάτων το συγκεκριµένο έτος ενίσχυσης. (Εφόσον έχει µισθωµένα δικαιώµατα είναι δικαιούχος της ενίσχυσης έως τη λήξη µίσθωσης των δικαιωµάτων εκτός και αν στο µεταξύ υποβάλλει αίτηση µεταβίβασης δικαιωµάτων).

2. 2α. Ως Γεωργοί Νεαρής Ηλικίας, νοούνται τα Φυσικά Πρόσωπα, τα οποία:

-δηµιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκµετάλλευση ως επικεφαλής αυτής ή έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της πρώτης υποβολής αίτησης για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης και

-είναι ηλικίας έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης που αναφέρεται παραπάνω

Στα Φυσικά Πρόσωπα ως έτος δηµιουργίας για πρώτη φορά της γεωργικής εκµετάλλευσης νοείται το έτος πρώτης υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Π.χ. για το έτος ενίσχυσης 2018 το Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει να έχει υποβάλλει πρώτη φορά Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης το έτος 2013 ή µεταγενέστερα αυτού.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

21-09-2018 17:50Maria

Πάλι οι ίδιοι θα πάρουν.....Οι αγρότες του 2009 δεν έχουν πάλι δικαίωμα???Κ.Αποστολακη ξέρεις το πρόβλημα με το 2009 τι να σου πούμε κάθεσαι σε μια καρέκλα και υπογραφέις....Έλα να δεις πως είναι στα πρόβατα στα χωράφια κ να μην παίρνεις μια ξεφτυλισμενοι.....

Απάντηση

16-07-2018 08:01Κώστας

Με τα δικαιώματα είναι και οι αγρότες δημόσιοι υπάλληλοι!!! Ένας δημόσιος υπάλληλος παίρνει το χρόνο από 8.000€ περίπου. Τι επιδότηση παίρνει ένας αγρότης??? Όλοι το ίδιο γίνατε φίλε Ερμή!!!!!!

Απάντηση

06-07-2018 23:21ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ Β ΔΟΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ 2014..ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ?..ΑΠΟ ΤΗΜ ΜΙΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝΕ..ΛΑΜΟΓΙΑ..

Απάντηση

27-06-2018 20:51Ερμης

Το αισχος της χορηγησης σε δημοσιους υπαλληλους κλπ (μεσω των συνταξιουχων γονιων και με μηδενικη παραγωγη) επιδοτησεων και σε βαρος των νεων αγροτων θα σταματησει ποτε; Δεν τους αρκουν οι 400000 νεοι που εφυγαν στο εξωτερικο; Τι πρεπει να γινει τελικα στο διεφθαρμενο κομματικο συστημα ωστε να σταματησει αυτη η αλητεια και να μπει το κρατος στη κανονικοτητα;

Απάντηση

26-06-2018 13:12Γιάννης

Αυτό αλλά και η χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα και εφέτος είναι πρωτόγνωρα για το αγροτικό επάγγελμα. Μέχρι πρότινος είχαν περιχαρακωθεί στα ιστορικά δικαιώματα για να τα παίρνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι για να μη δημιουργείται δυσαρέσκεια και κατά συνέπεια απώλεια ψηφοφόρων. Οι νεοεισερχόμενοι που αυτοί στην πραγματικότητα ήθελαν τη στήριξη έμεναν στη απέξω για να εισπράττουν οι παλιοί, συνήθως για ανύπαρκτη παραγωγή αλλά κυρίως για ελάχιστη έως μηδενική καλλιέργεια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία