BACK TO
TOP
Πιστοληπτικά

Ανησυχίες για πληρωμές στην ενιαία ενίσχυση διατυπώνει ο Αποστόλου

Σε αναµµένα κάρβουνα κάθονται αυτές τις µέρες οι επιτελείς της πλατείας Βάθη, ενόψει των πληρωµών της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, µε τις αγωνίες να ζώνουν ακόµα και τον πρώην υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.

piano-plirwmes

Γιάννης Πανάγος

55
2

Ο τελευταίος, µάλιστα, υποχρεώθηκε να βγει κάπως βιαστικά (τρεις εβδοµάδες µετά την αποµάκρυνσή του από το υπουργείο) και να ξεκαθαρίσει µε άρθρο στην Εφηµερίδα των Συντακτών ότι ο κίνδυνος να µείνουν απλήρωτοι δεκάδες χιλιάδες αγρότες παραµένει µεγάλος!

Ο κύριος λόγος, κατά την άποψή του, είναι οι δασικοί χάρτες και η δυσκολία ταυτοποίησης των στοιχείων µε τα αντίστοιχα δεδοµένα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκτιµά, µάλιστα, πως αν κάτι δεν αλλάξει και µάλιστα µε νόµο, στο χρόνο που αποµένει µέχρι τις πληρωµές του Οκτωβρίου, τότε για το 60% των χαρτών που έχουν κυρωθεί, οι περιπτώσεις «µη συµβατότητας» δεν έχουν καµιά πιθανότητα ενεργοποίησης των δικαιωµάτων, άρα και είσπραξης της προβλεπόµενης προκαταβολής του τσεκ.

Όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, από τον έλεγχο των επιπτώσεων των κυρώσεων στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε προκύπτει ότι περί τα 1.500.000 στρέµµατα αγροτικών εκτάσεων έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά. Εξ αυτών, το 60% έχει κυρωθεί, ενώ για τα υπόλοιπα, δηλαδή το 40%, έχουν υποβληθεί περί τις 240.000 αντιρρήσεις και αιτήσεις εξαγορών. Ο χρόνος οριστικοποίησης της πληρωµής για αυτές τις εκτάσεις δεν µπορεί να παραταθεί πολύ πέρα από το τέλος του Σεπτεµβρίου. Όµως για τις εκτάσεις αυτές εγείρεται ουσιαστικό πρόβληµα κατά πόσον µπορούν να χρησιµοποιηθούν για την κατανοµή των αντιστοιχουσών άµεσων ενισχύσεων. Κι αν αυτό µπορεί να καταστεί δυνατόν για το 40%, που δεν έχει κυρωθεί, δεν υπάρχει καµία πιθανότητα, µε τα ισχύοντα, για το 60% που έχει ήδη κυρωθεί.

Το πρόβληµα όµως του 60% πρέπει να αντιµετωπιστεί άµεσα για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι οι πληρωµές των άµεσων ενισχύσεων που ανακοινώθηκαν για το δεύτερο 15ήµερο του Οκτώβρη οφείλουν να γίνουν χωρίς την απώλεια ακόµη και ενός ευρώ και ο δεύτερος είναι η αντιµετώπιση της επιµονής πολλών κρατών-µελών της ΕΕ για πλήρη εξωτερική σύγκλιση των άµεσων ενισχύσεων (57 ευρώ το στρέµµα εµείς, 25 ευρώ ο µέσος όρος της ΕΕ), την επόµενη προγραµµατική περίοδο, δηλαδή στη µετά το 2020 ΚΑΠ.

Εκτός αυτού, µεγάλα βάσανα φέρνει το τελευταίο διάστηµα για τους κυβερνώντες και το θέµα της οριοθέτησης των µειονεκτικών περιοχών, για το οποίο ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει µια µακροσκελή ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να δώσει απαντήσεις αναφορικά µε τη «χάραξη» που έγινε και η οποία συναντάει αντιδράσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Agrenda που κυκλοφορεί από το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

01-10-2018 12:01θανάσης

Αλήτες .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία