BACK TO
TOP
Προγράμματα

Νέα καθυστέρηση στους αγροτικούς συμβούλους

Καθυστερήσεις παίζουν οι ιθύνοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για άλλη µία φορά, σχετικά µε την ενεργοποίηση του θεσµού Συστήµατος Παροχής Συµβουλών σε Γεωργικές Εκµεταλλεύσεις (ΣΠΣΓΕ) και την πρόσκληση του Μέτρου 2.1.

sel_-19

23
3

Ενώ λοιπόν ήταν έτοιµη η διαδικασία για να βγει η προκήρυξη που θα πιστοποιούσε τους «Φορείς Παροχής Γεωργικών Συµβουλών (Φ.Π.Γ.Σ.)», δηλαδή τις νοµικές οντότητες που θα παρέχουν τις εξειδικευµένες συµβουλευτικές υπηρεσίες στους γεωργούς, εµφανίστηκε προ τεσσάρων µηνών στο τραπέζι των συζητήσεων µία τροποποιητική απόφαση του πλαισίου του 2018. 

Οι πληροφορίες θέλουν την τροποποιητική αυτή να ορίζει, πρώτον πως δεν χρειάζεται να έχουν ξεχωριστό ΑΦΜ οι πάροχοι των Γεωργικών Συµβουλών. Έτσι ανοίγει η πόρτα σε εταιρείες που αν και κατέχουν δραστηριότητα ασυµβίβαστη µε την παροχή συµβουλών (π.χ κάνουν εµπόριο εισροών ή αγροτικών προϊόντων), να µπορούν µέσω θυγατρικών να δραστηριοποιούνται στις πιστοποιηµένες συµβουλευτικές υπηρεσίες. 

∆εύτερον, πως δεν χρειάζεται να έχουν τον µετοχικό έλεγχο του παρόχου (άνω του 51%), πιστοποιηµένοι σύµβουλοι (φυσικά πρόσωπα). Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν, κάποιοι να θέτουν και ως ζήτηµα να προσφέρουν συµβουλές και οι συνεταιρισµοί, κάτι που καταρχάς προσέκρουε στο ασυµβίβαστο. Για την απόφαση αυτή έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του το ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο είχε κληθεί να συναποφασίσει για το πώς θα είναι η δοµή αυτών των Φορέων που θα παρέχουν τις Συµβουλές, µε την τροποποιητική αυτή να αντιτίθεται ευθέως στις θέσεις του.

Σηµειώνεται εδώ πως µέσα στον Οκτώβριο σε συνάντηση που είχαν οι γεωπόνοι-γεωτεχνικοί µαζί µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τον γενικό γραµµατέα, Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, υπήρξε η δέσµευση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας ότι το θέµα της τροποποίησης θα λυθεί άµεσα. Ωστόσο µέχρι στιγµής η υπόθεση παραµένει στο συρτάρι. Σηµειώνεται εδώ πως ο προϋπολογισµός του Μέτρου 2.1 που θα επιδοτεί τις συµβουλές έχει πέσει στα 30 εκατ. ευρώ, από τα 120 εκατ. που είχαν προβλεφθεί το 2018.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

18-11-2020 13:34Τακης

Με τα αρδευτικα καντε μας μια ενημερωση που βρισκομαστε.

Απάντηση

18-11-2020 10:14Κοκαρίδας Δημήτριος

Έκαναν πάλι το θαύμα τους οι δεξιοί - αδέξιοι. Να φάνε πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι. Εκμετάλλευση των συναδέρφων από χοντροκομμένους άσχετους για να μην σηκώσουν κεφάλι ποτέ σφαλιάρα στο σβέρκο και 600€ καλά είναι. Μπράβο σας για ακόμη μία φορά. Άντε να φάτε ΚΑΙ τώρα και εύχομαι να ΣΚΑΣΕΤΕ αυτή τη φορά.

Απάντηση

18-11-2020 09:32Καραγιάννης Γρηγόριος

Το καλό με την ασκούμενη πολιτική στη χώρα μας είναι ότι ποτέ δεν πλήττεις, σήμερα ισχύει το Α αύριο το Β και λίγο πριν τη λήξη ή την εφαρμογή μιας απόφασης ισχύει το Γ. Η σταθερότητα στις αποφάσεις είναι προφανής

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις