BACK TO
TOP
Προγράμματα

Από 11 Μαΐου αιτήσεις επιδότησης στάγδην άρδευσης και γεωτρήσεων

Από την Τρίτη 11 Μαΐου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στήριξης για το Μέτρο 4.1.2 που επιδοτεί την αγορά και κατασκευή συστημάτων στάγδην άρδευσης, φωτοβολταϊκών, γεωτρήσεων, δεξαμενών και συστημάτων ακριβείας για όλους τους αγρότες φυσικά πρόσωπα έως το ποσό των 150.000 ευρώ.

Cabezal-de-riego

Γιώργος Κοντονής

1203
9

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται έως 15 Ιουλίου 2021 και οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και στη συνέχεια οι φυσικοί φάκελοι κατατίθενται στην οικεία ΔΑΟΚ.

Σχετικό αφιέρωμα της Agrenda

Δικαιούχοι ενίσχυσης

Οι δικαιούχοι μπορεί να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και συλλογικά σχήματα αγροτών.

H πρόσκληση είναι διαθέσιμη εδώ


Οικονομική στήριξη

Η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων δύναται να ανέλθει έως τις 150.000 ευρώ, ενώ, για τις συλλογικές επενδύσεις, η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέλθει έως τις 200.000 ευρώ. Η ένταση της ενίσχυσης ξεκινά από το 40% επί των δαπανών και μπορεί να φτάσει το 85%.

Επιλέξιμες επενδύσεις είναι οι παρακάτω:

1) Επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται:

- Εξοπλισμός για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και του κόστους της άρδευσης όπως φωτοβολταϊκό σύστημα ή φορητή αυτόνομη διάταξη επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου. Έως 30.000 ευρώ επιλέξιμη δαπάνη.

- Γεωτρήσεις και πηγάδια-φρέατα αποκλειστικά αρδευτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τους (π.χ. σωληνώσεις, αντλία, γεννήτρια, ηλεκτρολογικός πίνακας) και της απαραίτητης κτιριακής υποδομής (π.χ. μικρό αντλιοστάσιο). Επιλέξιμη δαπάνη έως 95 ευρώ ανά µέτρο και µε δοκιµαστική άντληση 120 ευρώ ανά µέτρο.

- Επιμέρους εξοπλισμός για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γεωτρήσεων/πηγαδιών (ενδεικτικά: αλλαγή αντλίας, γεννήτριας, ηλεκτρολογικού πίνακα). Επιλέξιμη δαπάνη από 2.350 ευρώ για τα 8 KVA. Το ποσό αυτό βαίνει αυξανόµενο όσο ανεβαίνει η ισχύς και φτάνει µέχρι τα 6.000 ευρώ για 26-30 KVA.

- Δεξαμενές (χωμάτινες, μεταλλικές, κ.λπ.) που απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους και χρησιμεύουν για την αποθήκευση νερού βροχής (όμβρια) για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης. Επιλέξιμη δαπάνη για τσιµεντένιες δεξαμενές έως 500 κ.µ: 105 ευρώ/κ.µ.

2) Δαπάνες αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού:

- Αρδευτικά συστήματα α) στάγδην άρδευσης και β) μικροκαταιονισμού (σταθεροί μικροεκτοξευτές τοπικής άρδευσης χαμηλού ύψους). Επιλέξιμη δαπάνη από 170-410 ευρώ το στρέμμα.

- Δεξαμενές όγκου έως 500 κ.μ. (όπως πλαστικές, μεταλλικές κ.λπ.)

- Μηχανολογικός εξοπλισμός (όπως π.χ. αγωγοί μεταφοράς) που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων για άρδευση (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό).

- Ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης οι οποίες αφορούν γεωργία ακριβείας και περιλαμβάνουν ενδεικτικά δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, δικτύου μετεωρολογικών δεδομένων, εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης ή ασύρματου δικτύου, εδαφολογικής ανάλυσης, αισθητήρες, μετρητές, αυτοματοποιημένο έλεγχο συστημάτων άρδευσης, συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και προγραμματισμού.

3) Γενικές Δαπάνες (στις οποίες περιλαμβάνονται κάθε δαπάνη λήψης υπηρεσιών που προβλεπόμενης επεξηγηματικής πινακίδας καθώς και υδρόμετρου συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η δαπάνη τοποθέτησης της).

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός δήλωσε:

«Ενίσχυση της γεωργίας χωρίς εύκολη πρόσβαση στο νερό, που αποτελεί το βασικό στοιχείο που είναι αναγκαίο για την παραγωγή, δεν μπορεί να υπάρξει.  Η προκήρυξη του συγκεκριμένου μέτρου κάνει προσιτή σε χιλιάδες αγρότες την πρόσβαση στον σημαντικό αυτό φυσικό πόρο. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, μειώνουμε το κόστος παραγωγής, είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών».

 Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το νερό είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος για τον πρωτογενή τομέα. Συνδέεται τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και με την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αφού το κόστος της ενέργειας άρδευσης είναι το μεγαλύτερο από όλες τις εισροές. Με την προκήρυξη του συγκεκριμένου μέτρου δίνουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες παραγωγούς να εκσυγχρονίσουν το αρδευτικό εξοπλισμό τους και να προχωρήσουν επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στην μείωση του κόστους, αλλά και την ορθολογικότερη αξιοποίηση του τόσου πολύτιμου φυσικού πόρου».  

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

29-08-2021 12:44Αντώνης Λυρωνης

Ένα τηλέφωνο

Απάντηση

14-05-2021 12:17Χουσαλας τασος

Καλά εινε όλα αυτά που έχει το πρόγραμμα αυτό...θα μπορούμε όμως με την έγκριση που θα έχουμε να κάνουμε παραχώρηση του προγράμματος στην εκάστοτε εταιρεία η θα πρέπει να προκαταβάλουνε τα χρήματα;εινε ένα θέμα πιστεύω πως θα πρέπει να βρεθεί λύση για να μπορεί ο κάθε παραγωγός να προχωρήσει στην επένδυση που θα έχει εγκριθεί....

Απάντηση

11-05-2021 19:19Mike Kiris

Μια γεώτρηση πόσο στοιχίζει ;

Απάντηση

11-05-2021 11:55Νίκος

Όλα καλά τό κόστος της ΔΕΗ θά το κοιτάξει κανείς

Απάντηση

11-05-2021 09:37Ιωάννου Κωνσταντίνος

Είναι στο ειδικό καθεστώς των αγροτών μπορώ να μπω στο πρόγραμμα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-05-2021 08:08Μάκης Μπουρας

Καλημέρα. Που απευθύνεται κάποιος για αυτό το πρόγραμμα?

Απάντηση

10-05-2021 22:40Σπυρίδων Καλομοίρηςπ

Πώς θα μάθουμε αν μπορούμε να. Μπούμε στο πρόγραμμα

Απάντηση

10-05-2021 21:55Δημήτρης

Καλησπέρα! Δικαιούμαστε παροχή νερού σε μελισσοκομίο μεσα σε δικό μας χώρο?? Γεώτρηση για χωράφια?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις