BACK TO
TOP
Προγράμματα

Αναβολή για το 2023 στην προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης

Στην ανακοίνωση πως τα Σχέδια Βελτίωσης της μεταβατικής περιόδου θα προκηρυχθούν από το νέο έτος αλλά χωρίς καμία πρόθεση να δεσμευθούν για συγκεκριμένη ημερομηνία, προχώρησαν οι διαχειριστικές αρχές μέσω της προϊστάμενης της Μονάδας Προγραμματισμού ΕΥΔ ΠΑΑ Κατερίνας Αθανασοπούλου, κατά την 12η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ που διεξήχθη στη Ρόδο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Sxedia-Veltiwsis_N_2

Γιώργος Κοντονής

6593
12

Αναβολή για το 2023 δίνουν στην προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης οι διαχειριστικές

Παράλληλα, ούτε κουβέντα, δεν ειπώθηκε τόσο για το περιεχόμενο της προκήρυξης όσο και για την πρόθεση προδημοσίευσης. «Πρέπει να πάμε σε μία συστηματική οργανωση ορίζοντας όλα τα χρονοδιαγράμματα της προγραμματικής περιόδου. Βασικό σημείο είναι να υπάρχει η ενεργή ενημέρωση των αγροτών και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, ώστε να ξέρουν πότε ανοίγει ο κύκλος ενός προγράμματος και μίας πρόσκλησης, και να περιμένουν τον επόμενο κύκλο ώστε να μπορούν να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος κατά την τοποθέτησή του, κάτι που προφανώς προς το παρόν μένει «κενό γράμμα» καθώς συστηματικά το ΥΠΑΑΤ πέφτει έξω στις προβλέψεις του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Οκτωβρίου, δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για προκήρυξη των Σχεδίων τον Δεκέμβριο του 2022. Το ίδιο ισχύει και για το Μέτρο 3.1 (έχει προδημοσιευθεί) για την κάλυψη εξόδων πιστοποίησης Agro 2 των βαμβακοπαραγωγών αλλά και το «στοιχειωμένο» από το «Μπαλτατζής 2007-2013» πρόγραμμα Αγροτικών Συμβούλων το οποίο πρακτικά για τον αγρότη είναι σαν να μην έχει προκηρυχθεί.  Σημειώνεται εδώ πως πολλές δράσεις από το νέο πρασίνισμα, είναι δεμένες με δέσμευση για σύμβαση με πιστοποιημένο Σύμβουλο για να λάβει το σχετικό πριμ ο παραγωγός. 

Κατά τα άλλα, οι διαχειριστικές μέσω του προϊστάμενου της ΕΥΔ ΠΑΑ, Νίκου Μανέτα έβαλαν μπροστά την «επισιτιστική κρίση» για την μη πρόσκληση της Πρώτης Δάσωσης και την μετακίνησή της στη νέα προγραμματική περίοδο. Αν δεν μπει σε τάξη πάντως το συγκεκριμένο Μέτρο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μάλλον δεν πρόκειται να δουν οι αγρότες το πριμ Δάσωσης ξανά.

Εντύπωση προκαλεί πάντως, πως στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης αναφερόμενος στα Σχέδια Βελτίωσης είπε απλά «θα είμαστε σε λίγο έτοιμοι για την προκήρυξη», ενώ ο προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων, Θύμιος Τσιατούρας είχε δηλώσει από την Agrotica αρχές Νοεμβρίου ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι έτοιμο και θα βγει άμεσα για διαβούλευση, ώστε να έχει λόγο η αγορά στα εύλογα κόστη που θα επιδοτούνται. Υπενθυμίζεται πως τα Σχέδια Βελτίωσης θα έχουν προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ.  

Θετικά είναι τα αποτελέσματα στον τομέα των πληρωμών του ΠΑΑ καθώς μέσα στο 2022 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,2 δις ευρώ. Στα Σχέδια Βελτίωσης του 2017 έχει ολοκληρωθεί το 1/3 των έργων και έχουν πληρωθεί 320 εκατ. ευρώ. Στη μεταποίηση έχει πληρωθεί το 27% της Δημόσιας Δαπάνης. Στο Μέτρο 4.1.2 που αφορά τις επενδύσεις στα αρδευτικά συστήματα υπάρχει τεράστια καθυστέρηση και μόλις το 28% των αιτήσεων στήριξης έχει αξιολογηθεί, οπότε, στην καλύτερη, ο πίνακας δικαιούχων θα εκδοθεί έως την Άνοιξη του 2023. 


Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

17-12-2022 12:49Γιάννης

Ποιος κτηνοτρόφος και αγρότης είδε καλό με τη νέα Δημοκρατία.... ουδέν

Απάντηση

16-12-2022 17:27THEODOR

Κυρίες και κύριοι που φωνασκείτε και βρίζετε το μόνο που αποδεικνύετε ειναι αυτό που ειπε και ο μεγάλος μακαρίτης μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης περί αριστερού φασισμού,,,,,,

Απάντηση

15-12-2022 20:31Νίκος

Αν είσαι άσχετος τότε περιμένεις σχέδια βελτίωσης πριν τελειώσει το ζήτημα με τους επιλαχόντες νέους αγρότες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-12-2022 14:31Φώτης

Όσο και να σκούζουν τα κομματόσκυλα ΝΔκράτες φτάνει με το πλιάτσικο σας. Τσίπρα θα ψηφίσουμε στις εκλογές. Το Μητσοτακείκο είναι γνωστή συμμορία. Μια συμμορία όλοι τους στη ΝΔ. Χειροκρότημα ακόμα τον απατεώνα Μητσοτάκη που έκανε υποκλοπών για να μην χάσουν την καρέκλα το μισθό τους και τις μίζες. Όλα για την τσέπη τους.

Απάντηση

15-12-2022 14:21Jimmy

Μπάχαλο σε όλα. Τομάρια μόνο για μίζες είστε γαμημενοι. Μητσοτάκη ξέρεις εσύ.

Απάντηση

15-12-2022 13:07πσοφο στους επιλαχουντικους

πσοφο στην νδ

Απάντηση

15-12-2022 12:11Teo

Ξέρουν ακριβώς τι κάνουν μεταφέρουν τις ημερομηνίες από μήνα σε μήνα από δημοσίευση σε προδημοσίευση και έτσι εμείς καθόμαστε και περιμένουμε πότε αυτή θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν ε κάτι το οποίο έρχεται από έξω και απλά εμείς μένουμε στα λόγια τους περιμένοντας πότε θα βάλουνε μία σειρά σε αυτή την άχρηστη καριέρα που τους δώσαμε με την ψήφο μας Όποτε παιδιά ο καιρός έρχεται για το εάν τους δώσουμε ξανά μια θέση η όχι σκεφτείτε καλά πριν τους την χαρίζεται .

Απάντηση

15-12-2022 12:08Στέλιος

Γαμιεστε γαμω τη δεξιά σας. Θα φάτε Τσίπρα στο κεφάλι ρε λαμόγια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

15-12-2022 10:00Teo

Το έχουν χάσει τελείως!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις