BACK TO
TOP
Προγράμματα

Υπολογισμός ίππων τρακτέρ για έγκριση δαπάνης στους φακέλους των νέων Σχεδίων

Η ιπποδύναμη και το είδος του τρακτέρ που θα είναι επιλέξιμο για ενίσχυση μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης για κάθε εκμετάλλευση θα προσδιοριστεί ξεχωριστά από έναν αλγόριθμό (TEReS), τον οποίο ο κάθε παραγωγός μπορεί να συμπληρώσει μέσω μίας φόρμας και να δει τι θα του επιδοτηθεί.

15-19

13659
7


Για την ανάπτυξη του αλγορίθμου έχει ληφθεί υπόψη το είδος της καλλιέργειας, η έκτασή της και το κόστος εγκαιρότητας των επεμβάσεων.

Η υπό διαβούλευση απόφαση για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης διαθέσιμη εδώ

Για το τελευταίο συγκεντρώθηκαν δεδομένα που αφορούσαν το είδος της καλλιέργειας, την ποικιλία και τα μετεωρολογικά στοιχειά της περιοχής ώστε να υπολογιστούν οι ημέρες υστέρησης κάθε εργασίας. Κατά συνέπεια για τον υπολογισμό της απαιτουμένης ισχύος γεωργικών ελκυστήρων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων λαμβάνονται επίσης υπόψη οι εποχιακές ενεργειακές απαιτήσεις και το διαθέσιμο χρονικό διάστημα για την εξασφάλιση αυτών.

Με βάση τον ανωτέρω αλγόριθμο σχεδιάστηκε λογισμικό (TEReS) για την εκτίμηση της απαραίτητης ισχύος των ελκυστήρων η οποία βασίζεται στην κάλυψη των πραγματικών ενεργειακών αναγκών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για λόγους εύρεσης του κατάλληλου ελκυστήρα υπό τις συνθήκες της αγοράς μηχανημάτων, οι ιπποδυνάμεις που προκύπτουν από τη χρήση του αλγορίθμου ή του κατωτέρω πίνακα μπορεί να προσαυξάνονται μέχρι και 10 ίππους.

Είναι δυνατή η ενίσχυση ενός μόνο ελκυστήρα για το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου. Κατά παρέκκλιση του ανωτέρω αλγορίθμου, είναι δυνατή η ενίσχυση ελκυστήρα με τις εξής προϋποθέσεις:

Επενδυτικές Δαπάνες

Ποσότητα

Περιορισμός στη μελλοντική κατάσταση

Δυναμικότητα

Ελκυστήρας

 

1

Καλλιέργεια δενδρωδών καλλιεργειών ή/και αμπελώνων ή/και κηπευτικών σε έκταση τουλάχιστον 45 στρεμμάτων

έως 70 hp

1

Καλλιέργεια δενδρωδών καλλιεργειών ή/και αμπελώνων ή/και κηπευτικών σε έκταση τουλάχιστον 60 στρεμμάτων

έως 80 hp

1

Καλλιέργειες σε έκταση τουλάχιστον 100 στρεμμάτων

έως 80  hp

1

Εκτροφή τουλάχιστον: 200 θηλυκών αιγοπροβάτων άνω του έτους σε ορεινές περιοχές (Οδηγία 85/148) ή 300 θηλυκών αιγοπροβάτων άνω του έτους στην υπόλοιπη χώρα ή 80 ΜΜΖ βοοειδών ή 100 χοιρομητέρων

 

έως 70* hp.

 

*Εξαίρεση για τη βοοτροφία και την αιγοπροβατοτροφία: Στην περίπτωση όπου η εκμετάλλευση κατέχει ή θα κατέχει μη αυτοκινούμενο ενσιροδιανομέα, είναι δυνατή η αιτιολόγηση αγοράς ελκυστήρα ιπποδύναμης ανάλογης των προδιαγραφών λειτουργίας του ενσιροδιανομέα και μέχρι 100 ίππων.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

04-01-2023 18:45Κώστας

Αυτά τα σχέδια βελτίωσης ευνοούν τους μεγάλους, πχ στα προηγούμενα σχέδια τα περισσότερα μόρια τα επερνε αυτός που είχε τυπική απόδοση 15000-25000 ενώ τώρα αυτός που έχει 25000 και πάνω, όπως επίσης δεν υπήρχε αυτός ο όρος για τα τρακτέρ, εγώ με 23 στρέμματα πήρα 75 ίππους τρακτέρ,σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές!

Απάντηση

03-01-2023 22:58Αγρότης

Όποιος φίλος γνωρίζει μπορεί να μου πει έχω αγοράσει τρακτερ με σχέδιο βελτίωσης εγκρίθηκα το 2019 και το αγόρασα το 2021 ποτέ μπορώ να το πουλήσω στην πενταετία η παραπάνω και τι κυρώσεις θα έχω;; Ευχαριστώ

Απάντηση

03-01-2023 18:12Τάσος

Εάν δεν μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός στρεμμάτων η αντικατασταθεί με ελάχιστη τυπική απόδοση καλλιέργειας, είναι εκ του πονηρού. Θα αποτρέψει μεγάλο αριθμό αγροτών να καταθέσουν αίτηση ( ποιός θα κάνει αίτηση χωρίς τρακτέρ). Επιπρόσθετα είναι άδικο για τους δενδροκαλλιεργητες. Είσαι βιώσιμος με 45 στρέμματα σιτάρι αλλά αν έχεις 30 στρέμματα κεράσια δεν σου χρειάζεται τρακτέρ.

Απάντηση

03-01-2023 15:40Νεος

Άλλη μια παρωδία!!! Όσοι καλλιεργούν ανηφορικά -ορεινα χαραφια κάτω από 45 στρέμματα και επενδύσουν σε τρακτέρ 90 ίππους δεν έχουν καμία τύχη στα σχέδια βελτίωσης.Και αν του χρόνου τα κάνει 70 θα περιμένει 12 χρόνια να κάνει απόσβεση ένα τρακτέρ που δεν θα τον καλύπτει στην καλλιέργεια του

Απάντηση

03-01-2023 15:03Τυχερός

Εάν έχω αγορασει μεταχειρησμενο θα πρεπει να έχει γίνει απόσβεση 12 ετων; Γνωρίζει κανείς;

Απάντηση

03-01-2023 13:25ΝΙΚΟΣ

ποσο ευκολο ειναι να βρεθουν 45 στρεμματα στην κρητη??????

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις