Η οικογένεια Ποριάζη µπήκε στο κοµµάτι της παραγωγής το 1981 και από τότε σπέρνουνε, θερίζουνε και ζυµώνουνε στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού. Σήµερα από τον σαφώς ανανεωµένο «ξυλόφουρνο» της επιχείρησης περνούν περίπου 750 τόνοι σκληρού σιταριού και κριθαριού από τα οποία η οικογένεια παράγει καθηµερινά παξιµάδια, φλωµάρια που είναι τα παραδοσιακά ζυµαρικά της Λήµνου, «και πολλά άλλα καλούδια» όπως αναφέρει στην Agrenda το νεότερο µέλος της οικογένειας, Φωτεινή Ποριάζη.
Το αρτοποιείο της «Οικογένειας Ποριάζη» ξεκίνησε πριν από περίπου 100 χρόνια από την προγιαγιά Χρυσάνθη, χείρα µε τέσσερα παιδιά, η οποία «άρχισε να λειτουργεί τον ξυλόφουρνο του χωριού και να παρασκευάζει µυρωδάτα και γευστικά παξιµάδια, ψωµί αλλά και κουλουράκια µε τις συνταγές που είχε κληρονοµιά από τους προγόνους της» εξιστορεί η Φωτεινή. Αυτήν διαδέχθηκε το 1976 ο πρωτότοκος γιος της Κωνσταντίνος Ποριάζης, ο οποίος επέκτεινε την δράση του φούρνου ενώ εγκατέστησε τον πρώτο γερµανικό φούρνο στο νησί.
Στη συνέχεια οι δύο του γιοί, Νίκος και ∆ηµήτρης αναλαµβάνουν τα ηνία της επιχείρησης, και το 1981 ξεκινούν την ενασχόληση µε τον πρωτογενή τοµέα, ενώ παράλληλα επενδύουν σε καινούριες εγκαταστάσεις. Σήµερα η επιχείρηση επεκτείνεται σε 800 τ.µ σύγχρονων εγκαταστάσεων και περί τα 3.000 στρέµµατα χωραφιών σπαρµένων µε σιτηρά, ενώ ο τζίρος της προσεγγίζει τα 1 εκατ. ευρώ, µε επενδύσεις σε τρακτέρ, αλωνιστικές µηχανές, σιλό κ.α που τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν τα 150.000 ευρώ.
Ο σιτοβολώνας του Αιγαίου κυνηγά τις αρχαίες του δόξες για χάρη των παξιμαδιών
Η οικογένεια καλλιεργεί περίπου 1.100 στρέµµατα σε διάφορα σηµεία του νησιού από τα οποία το σιτάρι καταλαµβάνει 900 στρέµµατα και το κριθάρι τα υπόλοιπα 200, και παράγει περίπου 300 τόνους σιτηρών. «Καλλιεργούµε σκληρό σιτάρι simetto και glaudio τα οποία ευδοκιµούν στο νησί λόγω του ιδιαίτερου µικροκλίµατος και του εδάφους του» εξηγεί η Φωτεινή. Τα τελευταία 15 χρόνια η επιχείρηση προωθεί και την συµβολαιακή καλλιέργεια, αφού µέσω της συνεργασίας της µε 13 καλλιεργητές, µπορεί και εκµεταλλεύεται επιπλέον 2000 περίπου στρέµµατα µε απόδοση 450 τόνους.
«Οι αγρότες µε τους οποίους συνεργαζόµαστε στο νησί καλλιεργούν τον σπόρο µε τον οποίο τους προµηθεύουµε εµείς. Επιπλέον επιβλέπουµε µαζί µε τον συνεργαζόµενο γεωπόνο την παραγωγή σε όλα της τα στάδια προκειµένου να προστατέψουµε τις καλλιέργειες από απειλές αλλά και να αποφύγουµε τις έντονες διακυµάνσεις στην ποιότητα των σιτηρών» εξηγεί η Φωτεινή, η οποία προσθέτει «η διαδικασία της συγκοµιδής γίνεται αφότου έρθουµε σε επικοινωνία µε τον κάθε αγρότη και ελέγξουµε την υγρασία του καρπού. Το θέρος γίνεται, στην περίπτωση των δικών µας εκτάσεων µε δικό µας εξοπλισµό, ενώ διαφορετικα από τους συνεργαζόµενους αγρότες. Η αποθήκευσή τους γίνεται κατά τους µήνες Ιούνιο-Ιούλιο στα σιλό µας».
Όραµα της επιχείρησης είναι να καλλιεργούνται όλο και περισσότερα σκληρά σιτάρια και κριθάρια τα οποία θα προορίζονται για µεταποίηση και παραγωγή προϊόντων µε ιδιαίτερη διατροφική αξία και γεύση, «έτσι ο τόπος µας θα έχει ένα συνολικό όφελος» υποστηρίζει η Φωτεινή. Μάλιστα η οικογένεια δηλώνει ικανοποιηµένη από το γεγονός ότι κάθε χρόνο τους προσεγγίζουν όλο και περισσότεροι αγρότες, ιδίως νέοι, οι οποίοι αποφασίζουν να καλλιεργήσουν και φιλοδοξούν να συνεργαστούν µαζί τους. «Αυτό για εµάς είναι η µεγαλύτερη ανταµοιβή και αναγνώριση της προσπάθειάς µας. Χαιρόµαστε που συµπαρασύραµε στον αγώνα της παραγωγής και άλλους νέους του τόπου µας» αναφέρει η Φωτεινή.