BACK TO
TOP
Special Reports

Το μέλι στη Λημνία Γη βρήκε ανθρώπους με αξία και σε νέες αγορές υπεραξία

Ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός έκανε restart το 2017 περνώντας στο επώνυμο και πιστοποιημένο προϊόν.

40-41c_4

Πέτρος Γκόγκος

117
0

Η απόφαση πάρθηκε το 2017, όταν ο συνεταιρισµός επένδυσε στη δηµιουργία συσκευαστηρίου, ετικέτας, συσκευασιών και δικτύου διανοµής τα 30.000 ευρώ που υπήρχαν ως το 2016 στα ταµεία του, ώστε να αλλάξει τον χαρακτήρα της παραγωγής των µελών του. Κάπως έτσι η αρχική τιµή των 5,5 ευρώ το κιλό που πληρώνονταν οι παραγωγοί την πρώτη χρονιά της νέας προσπάθειας, έγινε φέτος 8 ευρώ το κιλό, µε προοπτική για περαιτέρω αύξηση τιµής το επόµενο έτος. Ο Αγροτικός Μελισσοκοµικός Συνεταιρισµός Λήµνου υφίσταται άτυπα από το 1952, τυπικά από το 1975 και διοικείται από πενταµελές ∆Σ. Μέχρι το 2016 δεν είχε προχωρήσει σε τυποποίηση και διάθεση προϊόντος. Το 2017, η γενική συνέλευση αποφάσισε να περάσουν σε µία νέα παραγωγική φάση, για να δηµιουργηθεί ένα επώνυµο και πιστοποιηµένο προϊόν, στοχεύοντας στη ντόπια, την εθνική και τη διεθνή αγορά. Βάσεις του, η ποιότητα και η επιστηµονική καθοδήγηση.

Σήµερα αποτελείται από 50 παραγωγούς-µέλη, το 80% των µελισσοκόµων του νησιού, οι οποίοι διαχειρίζονται 5.500 µελίσσια, µε την παραγωγή τους να ανέρχεται στους 30 τόνους φέτος. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2017 το µέλι που συσκεύασαν οι συνεταιριστές άγγιξε µετά βίας τους 1,5 τόνους. Σηµειώνεται πως τα µέλη του συνεταιρισµού ασκούν τη µελισσοκοµία και συλλέγουν το µέλι αποκλειστικά στο νησί.

Επιστημονικές πρακτικές και επενδύσεις ξεκλειδώνουν αγορές προστιθέμενης αξίας

Οι µελισσοκόµοι ακολουθούν συγκεκριµένο πρωτόκολλο διαχείρισης των µελισσιών και παραγωγής του µελιού τους, το οποίο, αφού τρυγηθεί, µεταφέρεται χωρίς καµία επεξεργασία στο συνεταιρισµό. Έτσι, η παραγωγή γίνεται βάσει ορθών µελισσοκοµικών πρακτικών τις οποίες επιβλέπει ο επιστηµονικός υπεύθυνος της οργάνωσης Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, ο οποίος είναι και κάτοχος διδακτορικού στη µελισσοκοµία.

Όλη η τυποποίηση και η συσκευασία πραγµατοποιείται από οµάδα µελών του συνεταιρισµού που έχουν εκπαιδευτεί από τον επιστηµονικό υπεύθυνο. Για τη δηµιουργία ενός τέλειου χαρµανιού προς συσκευασία, όλα τα µέλια που παραδίνονται από τους παραγωγούς αναλύονται (βασικές αγορανοµικές αναλύσεις, προσδιορισµός της βοτανικής προέλευσης του µελιού και οργανοληπτικός έλεγχος) και στη συνέχεια αναµιγνύονται συγκεκριµένα ποσοστά από την κάθε παρτίδα. Το πρωτόκολλο αυτό είναι πρωτοποριακό και οδηγεί στην παραγωγή ενός σταθερού και άριστου ποιοτικά και γευστικά προϊόντος. Από το 2014 ο συνεταιρισµός στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο 200 τµ στον Κορνό Λήµνου.

Το 2017, το κτίριο ανακαινίστηκε έτσι που το συσκευαστήριό του να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τυποποίηση και εµφιάλωση µελιού. Κάθε χρόνο ο συνεταιρισµός στοχεύει στην προµήθεια νέων, εξελιγµένων συσκευών. Το κτίριο διαθέτει χώρο και εργαστηριακό εξοπλισµό για βασικές αναλύσεις στο µέλι.

Μετά την τεράστια ζήτηση που προκάλεσαν οι διεθνείς βραβεύσεις, η διανοµή του µεγαλύτερου µέρους της παραγωγής θα πραγµατοποιηθεί µέσω των δικτύων των αγοραστών που συµφώνησαν για τη διάθεση του µελιού στις αλυσίδες τους.

Στόχος του συνεταιρισµού είναι να διαθέσει µέρος της παραγωγής του και στο εξωτερικό. Μετά τις διαδοχικές βραβεύσεις, αλυσίδα ντελικατέσεν στη Σουηδία και το Ηνωµένο Βασίλειο, έχουν ενδιαφερθεί για το µέλι του και οι διαπραγµατεύσεις είναι σε προχωρηµένο στάδιο.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails Top 50».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία