BACK TO
TOP
Special Reports

Ελληνικά βότανα που έγιναν κάψουλα της Nespresso και έλκουν μετόχους

Η προσπάθεια νοικοκυρέµατος της αγροτικής παραγωγής βοτάνων στην Ελλάδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός γεωπόνου, ονόµατι Φίλιππος Ζεµπίλας.

40-41a

Γιώργος Λαμπίρης

661
3
∆ιατηρώντας γνώση στον τοµέα έρευνας και ανάπτυξης αγροδιατροφικών προϊόντων, διαπίστωσε ότι µετά την οικονοµική κρίση µεγάλο µέρος των παραγωγών είχε στραφεί σε ήπιες καλλιέργειες, µία εκ των οποίων ήταν τα αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά, µε αύξηση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων σε ποσοστό άνω του 250%. 

«Μέχρι τώρα συνήθιζαν οι Έλληνες να εµπορεύονται τα αρωµατικά φυτά σε χύδην µορφή, χωρίς συσκευασία και χωρίς την ύπαρξη οποιουδήποτε κριτηρίου ποιότητας. Βλέποντας ότι πολυεθνικές εταιρείες εκµεταλλεύονται τον ελληνικό πλούτο και παράγουν προϊόντα µε τεράστια προστιθέµενη αξία, στόχος ήταν να δηµιουργηθεί ένα προϊόν που θα τάραζε τα νερά, δηµιουργώντας κάτι εντελώς καινούργιο που θα µπορούσε να αποσπάσει παγκόσµια αναγνώριση».



Ο Φίλιππος Ζεµπίλας, παρατηρώντας την πορεία της Nespresso, η οποία παράγει τις γνωστές κάψουλες καφέ για τις µηχανές της, σκέφτηκε ότι θα µπορούσε να ανοίξει έναν νέο δρόµο, τοποθετώντας τα ελληνικά αρωµατικά βότανα σε κάψουλες και δηµιουργώντας µία παράλληλη αγορά.

Μπήκε στη διαδικασία να συνεργαστεί µε στελέχη και πρόσωπα της αγοράς, ενώ δηµιούργησε µία µηχανή συσκευασίας για να παράγει την κάψουλα που θα φιλοξενούσε τα βότανα. Μάλιστα, ενώ αρχικά παρουσίασε µία κάψουλα αλουµινίου, στη συνέχεια αποφάσισε να αλλάξει πλήρως κατεύθυνση, φέρνοντας στην επιφάνεια µία πλήρως βιοδιασπώµενη κάψουλα παρασκευασµένη από κυτταρίνη, προερχόµενη από υποπροϊόντα της βιοµηχανίας χάρτου.



Στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών στο σχήμα της νεοσύστατης εταιρείας

Στην οµάδα µετόχων που συµµετέχουν σε αυτή την επιχειρηµατική κίνηση εκτός από τον Φίλιππο Ζεµπίλα που είναι ο βασικός µέτοχος µε 67% συµµετέχουν στελέχη της αγοράς, όπως ο πρώην γενικός διευθυντής της ΑΒ Βασιλόπουλος και σήµερα πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεµπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών, Κώστας Μαχαίρας, µε σηµαντική πορεία στην ελληνική αγορά τροφίµων και στα σούπερ µάρκετ, ο οποίος κατέχει ποσοστό 5% στην εταιρεία, ο Γιάννης Κουρούδης (2% των µετοχών) της εταιρείας σχεδιασµού K2 Design µε θητεία και στους Ολυµπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Γιώργος Γανωτής (3%) πρώην γενικός γραµµατέας του υπουργείου Περιβάλλοντος επί σειρά ετών, ενώ τον τοµέα έρευνας και ανάπτυξης έχουν αναλάβει η Greener than Green Technologies (10%), ο Νικόλας Αντωνιάδης υψηλόβαθµο στέλεχος της Alpha Bank (10%). Eπιπλέον, ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας, Βασίλης Γρηγορόπουλος είναι επίσης µέτοχος µε 3%, ενώ στο πλαίσιο της συµµετοχής και συνεργασίας του µε την εταιρεία διατηρεί ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 500 στρεµµάτων στην Κοµοτηνή. Η συγκεκριµένη ενιαία έκταση πρόκειται να αξιοποιηθεί πιλοτικά από φέτος µε τη φύτευση µολόχας και άλλων βοτάνων.



Αναζητώντας ελληνικές πιστοποιηµένες βιολογικές ποικιλίες βοτάνων

Η προµήθεια της πρώτης ύλης γίνεται από όλη την Ελλάδα µε τον ιδρυτή της εταιρείας να ταξιδεύει πανελλαδικά για να εντοπίσει ελληνικές πιστοποιηµένες βιολογικές καλλιέργειες βοτάνων. «Επιθυµία µου ήταν να προµηθευόµαστε τα βότανα, από τις ίδιες περιοχές όπου φύονταν κατά την αρχαιότητα. Για παράδειγµα αγοράζουµε τσάι βουνού από τον Όλυµπο, το δίκταµο της Κρήτης από µία περιοχή κοντά στο Φαράγγι της Σαµαριάς.».

 Αυτή τη στιγµή καταρτίζεται µία σύµβαση που θα δοθεί σε όλους τους καλλιεργητές, όπου θα εξασφαλίζεται σταθερή τιµή του προϊόντος για προσυµφωνηµένες ποσότητες.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

04-12-2021 21:27ΒΑΣΙΛΗΣ

Το κάνει ήδη η εταιρεία Eolis από το ...2016 https://eolis.gr/el/

Απάντηση

30-11-2021 22:36Βασίλης Αντωνιάδης

Περισσότερες πληροφορίες μπορουμε να έχουμε

Απάντηση

30-11-2021 20:24Nikolaos Nastoulis

Πολύ καλό *****

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία