BACK TO
TOP
Special Reports

Μια μηχανή pellet βάζει τα αρωματικά βότανα σε κάψουλα

Εµβαπτίσµατα σε σχήµα pellet, παρασκευασµένα από αρωµατικά φυτά και µείγµατα βοτάνων, τα οποία τα καλλιεργεί, µε βιολογικό τρόπο, στο ιδιόκτητο αγρόκτηµά της στην περιοχή του Σοχού Θεσσαλονίκης, είναι η καινοτόµα πρόταση, που λανσάρει στην εγχώρια αγορά ροφηµάτων, η οικοτεχνία «Ώρα για Τσάι Σοχού – Tea time Sohos».

42a_3

Λεωνίδας Λιάμης

1304
1

Εµπνευστής της ιδέας, που έχει εξασφαλίσει, µάλιστα, και κατοχύρωση από τον Οργανισµό Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας για την πρωτότυπη πατέντα που ανέπτυξε, είναι ο παραγωγός Απόστολος Μισχόπουλος, ο οποίος είδε µια ευκαιρία να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισµό, εκεί που οι άλλοι έβλεπαν µια απλή µηχανή παραγωγής pellet.

«Ήταν µέσα στην πρώτη καραντίνα του κορονοϊού, όταν σκέφτηκα να αξιοποιήσω µια µηχανή του pellet, που είχαµε. Έπειτα από ορισµένες µετατροπές στον εξοπλισµό, το δοκίµασα µε τα βότανα και είδα ότι το τελικό προϊόν όχι µόνο δεν χάνει τίποτε σε ποιότητα, αλλά είναι πιο εύχρηστο στη διαχείρισή του. Κι αυτό γιατί µειώνεται έως και 80% ο αρχικός όγκος της πρώτης ύλης και διευκολύνεται η αποθήκευση κι η διακίνησή της, ενώ λόγω της συµπύκνωσης αποξηραίνεται ένα περίπου 3% παραπάνω από ό,τι µε την κλασσική µέθοδο», εξηγεί ο κ. Μισχόπουλος, για το πώς έφτασε να δηµιουργήσει το νέο καινοτόµο προϊόν και τί πλεονεκτήµατα του προσδίδει.

Για την κάλυψη των αναγκών της οικοτεχνίας σε πρώτη ύλη, ο συνοµιλητής µας διαθέτει ένα αγρόκτηµα 10 στρεµµάτων, στο οποίο καλλιεργεί, µε βιολογικές µεθόδους, σε υψόµετρο 600 µέτρων, τσάι του βουνού, φασκόµηλο, θυµάρι, µέντα, µελισσόχορτο, χαµοµήλι κι άλλα αρωµατικά φυτά, τα οποία εµπλουτίζει µε νέα είδη, ανάλογα µε τα µείγµατα που θέλει να κυκλοφορήσει στην αγορά.


Η πρώτη ύλη γίνεται pellet, συσκευάζεται και παίρνει το δρόμο για τα καταστήματα

Με τη χρήση της µηχανής pellet ο ευρεσιτέχνης παραγωγός, έχει, πλέον, καθετοποιήσει πλήρως την οικογενειακή οικοτεχνία, καθώς εκτός από την καλλιέργεια των αρωµατικών φυτών και βοτάνων, έχει προχωρήσει και στην τυποποίηση, τη συσκευασία κι εµπορία του τελικού προϊόντος. «Αυτή τη στιγµή έχουµε τέσσερις διαφορετικές συσκευασίες. Το Τσάι του βουνού, το φασκόµηλο, το χαµοµήλι και ένα ενεργειακό µείγµα µε διάφορα βότανα, τα οποία συσκευάζονται σε κουτάκια που περιέχουν 15 εµβαπτίσµατα µε κάψουλες τύπου pellet», τονίζει ο παραγωγός και προσθέτει πως η διάθεσή τους γίνεται τοπικά και στη Θεσσαλονίκη, σε καταστήµατα µε προϊόντα της περιοχής του Σοχού και delicatessen.

«Μετά τη συγκοµιδή η οποία γίνεται χειρωνακτικά, όπως και σχεδόν όλες οι εργασίες µέχρι την τελική συσκευασία, ακολουθεί η ξήρανση των αρωµατικών µε φυσικό τρόπο και στη συνέχεια τα κόβουµε σε µικρά κοµµάτια για να είναι ευκολότερη η αποθήκευση. Όταν έχουµε µία παραγγελία, µετατρέπουµε την πρώτη ύλη σε pellet και τη συσκευάζουµε, πριν πάρει το δρόµο για τα καταστήµατα, έχοντας αποκτήσει υπεραξία», λέει ο κ. Μισχόπουλος.

Σε δεύτερο επίπεδο, στόχος του συνοµιλητή µας είναι να εµπλουτίσει περαιτέρω τους υφιστάµενους κωδικούς µε νέες γεύσεις, ποντάροντας, όπως λέει, κυρίως στα µείγµατα ροφηµάτων, για τα οποία υπάρχει µεγαλύτερη ζήτηση από την αγορά. «Ευελπιστούµε µέσα στην άνοιξη να έχουµε κάποιες καινούριες συνταγές µε µείγµατα βοτάνων και αφού κάνουµε τις απαραίτητες δοκιµές, µετά το Σεπτέµβριο και τη συγκοµιδή να είµαστε έτοιµοι να βγούµε στην αγορά µε νέους κωδικούς», τονίζει και συµπληρώνει: «Θέλουµε επίσης να επεκταθούµε και σε άλλα σηµεία πώλησης, ακόµη και στο εξωτερικό, αλλά µε µέτρο διότι είµαστε µια µικρή οικοτεχνία µε πεπερασµένες δυνατότητες παραγωγής και µας ενδιαφέρει να µπορούµε να δίνουµε ίδια ποιότητα στο τελικό προϊόν, χωρίς να τη θυσιάσουµε στο βωµό της αύξησης των ποσοτήτων».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-03-2022 15:39Τσαμη Σοφια

Με ενδιαφερει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία