BACK TO
TOP
Special Reports

Βιολογικό λίπασμα από 100% πρόβειο μαλλί φέρνει στην αγορά η Proud Farm

Μια δεύτερη εµπορική ευκαιρία στο µαλλί προβάτων, που τα τελευταία χρόνια στη χώρα µας έχει περιέλθει σε απόλυτη απαξία, µε συνέπεια να πετιέται, στη συντριπτική πλειονότητα των εκτροφών, αµέσως µετά την κουρά, επιχειρεί να προσδώσει η οµάδα προβατοτρόφων «Proud Farm» από τον Άγιο ∆ηµήτριο Κοζάνης.

34_2

Λεωνίδας Λιάμης

3087
29

Σε συνεργασία µε επιστήµονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα µέλη της δραστήριας οµάδας, προχώρησαν στην παραγωγή ενός βιολογικού λιπάσµατος από 100% µαλλί προβάτων των κοπαδιών τους, το οποίο θα λανσάρουν πιλοτικά τις αµέσως επόµενες ηµέρες στην ελληνική αγορά. Το καινοτόµο, για τα ελληνικά δεδοµένα, προϊόν θρέψης, όπως τονίζει στην Agrenda ο προβατοτρόφος και µέλος της οµάδας «Proud Farm», Νίκος Κολτσίδας, είναι ένα 100% βιολογικό λίπασµα και µπορεί να έχει πολλές χρήσεις, από την ανθοκοµία, µέχρι τη λαχανοκοµία, αλλά και τις δενδρώδεις καλλιέργειες, µε διόλου ευκαταφρόνητα αποτελέσµατα.

«Εµπεριέχει άζωτο από 10% έως 12%, φώσφορο από 0,3% έως 0,5%, µαγνήσιο 0,47% και κάλιο από 3% έως 5%, ενώ είναι βιοδιασπώµενο πλήρως και αυτό επιτρέπει την αργή απορρόφηση των συστατικών του από το χώµα και βελτίωση των αποδόσεων. Παράλληλα, συγκρατεί 3,5 φορές το βάρος του σε νερό, οπότε περιορίζει έως και 30% τις ανάγκες άρδευσης της καλλιέργειας και επειδή διογκώνεται, διαµορφώνει και καλύτερη δοµή για το έδαφος», εξηγεί ο συνοµιλητής µας.

Για την ανάπτυξη του προϊόντος σε επίπεδο καθοδήγησης και έρευνας η «Proud Farm» έχει συνεργαστεί µε το «Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής» που εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ εδώ και έξι µήνες έχει προσλάβει και µια Γερµανίδα τεχνικό σύµβουλο, µε µεγάλη εµπειρία στην πατρίδα της σε θέµατα αξιοποίησης µαλλιού, την οποία γνώρισαν µέσω του European Wool Exchange.

Όσο δε, για το πρακτικό µέρος της παραγωγής, επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχει στην Ελλάδα σχετική τεχνολογική υποδοµή οι… περήφανοι κτηνοτρόφοι της Κοζάνης έχουν συνάψει συµφωνία συνεργασίας µε µια βιοµηχανία στην Αυστρία, η οποία επεξεργάζεται το πρόβειο µαλλί των εκτροφών τους, στη λογική του φασόν.

«Στείλαµε πριν από περίπου ένα µήνα έναν τόνο πρόβειου µαλλιού, το οποίο συσκευάσαµε σε µεγάλες µπάλες, µε πρέσα για τριφύλλι και από µέρα σε µέρα περιµένουµε, πλέον, να παραλάβουµε το τελικό προϊόν», µας είπε ο κ. Κολτσίδας, αποκαλύπτοντας πως η επίσηµη παρουσίασή του προϊόντος θα γίνει στην 86η ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η «Proud Farm» θα µετέχει στο περίπτερο των καινοτόµων επιχειρήσεων.

Πρόθεση των µελών της οµάδας είναι να επενδύσει πάνω στο λίπασµα από µαλλί και στο πλαίσιο αυτό έχει συγκεντρώσει προσφορές για την ανέγερση µονάδας παραγωγής στην Κοζάνη, δυναµικότητας παραγωγής 2 τόνων βιολογικού λιπάσµατος, τη µέρα. «Στόχος µας είναι να πάµε µέσω του αναπτυξιακού νόµου σε µια επένδυση τουλάχιστον 500 χιλ. ευρώ, την οποία ελπίζουµε να έχουµε έτοιµη το 2023», τονίζει ο ίδιος και διευκρινίζει πως στο µεσοδιάστηµα, οι ανάγκες προµήθειας της αγοράς µε προϊόν, θα καλύπτονται µε τη συνεργασία στην Αυστρία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Προς νέα κουλτούρα στην κουρά για ποιοτική τρίχα

Τα σχέδια της Proud Farm, για την αξιοποίηση του πρόβειου µαλλιού, ωστόσο, δεν εξαντλούνται µόνο στο βιολογικό λίπασµα. Σε δεύτερο χρόνο, το πλάνο θέλει να αναπτύξει και άλλες λύσεις, που αναµένεται να δώσουν ακόµη µεγαλύτερη προστιθέµενη αξία στο προϊόν.

«Σκοπεύουµε να πάµε στην παραγωγή νήµατος για τσόχα, ρούχα και άλλα είδη, τα οποία, όµως, προϋποθέτουν µαλλί από τη ράχη των προβάτων, όπου είναι η πιο ποιοτική τρίχα. Αυτό σηµαίνει πως πρέπει η διαλογή να γίνεται όταν διεξάγεται το κούρεµα, κάτι για το οποίο, σήµερα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη εκπαίδευση, µε συνέπεια όλο το µαλλί, µε τις ξένες ύλες που έχει επάνω του, να µπαίνει στο ίδιο τσουβάλι και να καθίσταται ασύµφορο να το διαλέξεις. Γι’ αυτό πήγαµε πρώτα στο βιολογικό λίπασµα, όπου αξιοποιείται 100% του µαλλιού. Θα επιχειρήσουµε, όµως, να προάγουµε τη νέα κουλτούρα κουρέµατος», τονίζει ο κ. Κολτσίδας, ο οποίος θεωρεί πως οι νέες τάσεις για περιορισµό των χηµικών, για την αειφορία και τις δράσεις κυκλικής οικονοµίας, δηµιουργούν το υπόβαθρο να έχουν επιτυχή έκβαση τα εγχειρήµατα της Proud Farm.

Σχόλια (29)
Προσθήκη σχολίου

25-01-2023 15:01Inessapnmi

coursework help university [url="https://brainycoursework.com"]creative writing english coursework[/url] data analysis coursework

Απάντηση

29-11-2022 02:15Pennypnmi

mba essay review service [url="https://buytopessays.com"]cheap custom essay papers[/url] college essay writers block

Απάντηση

27-11-2022 17:00Chelsaepnmi

essay online help [url="https://buy-eessay-online.com"]top essay writing service[/url] the help book essay

Απάντηση

26-11-2022 07:42Nanicepnmi

best essay writers [url="https://buyacademicessay.com"]cheap custom essays online[/url] cheap write my essay

Απάντηση

24-11-2022 22:25Charitapnmi

help me write my essay [url="https://bestsessays.org"]essay assignment help[/url] academic essay writers

Απάντηση

23-11-2022 14:45Ashlenpnmi

essay writers [url="https://bestessaysden.com"]best essay cheap[/url] cheap essays online

Απάντηση

22-11-2022 05:51Merolapnmi

college admission essay service [url="https://bestessayreviews.net"]reviews of essay writing services[/url] buy a essay

Απάντηση

20-11-2022 22:02Martypnmi

customer essay [url="https://besteasyessays.org"]where can i buy an essay online[/url] mba essay editing services

Απάντηση

19-11-2022 15:03Dorolisapnmi

admission essay writing services [url="https://bestcampusessays.com"]custom essays usa[/url] top custom essays

Απάντηση

13-10-2022 18:20Easterpnmi

please write my essay [url="https://writemyessaycheap24h.com"]custom essay service toronto[/url] essay writers for hire

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία