BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Οι ξεχασμένοι της ντομάτας

Στο περίµενε είναι ακόµα οι παραγωγοί βιοµηχανικής ντοµάτας όλης της χώρας που υπέστησαν ζηµιές το φετινό καλοκαίρι από τις βροχοπτώσεις. Παρά τις υποσχέσεις του ΕΛΓΑ ότι θα επανεξετάσει το σκίσιµο που θεωρείται δευτερογενή αίτιο και δεν αποζηµιώνεται, δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Μάλιστα όσο περνάει ο καιρό τα τηλεφωνήµατα στα γραφεία της Agrenda και του Agronews πληθαίνουν. Τι θα γίνει ρε παιδιά µας ξέχασαν; Μας λένε οι ντοµατοπαραγωγοί που έχασαν µεγάλο µέρος της παραγωγής τους.

zaria

13
0

Λύθηκε λέει το πρόβληµα µε τους διήµερους αποσταγµατοποιούς στο τσίπουρο και µάλιστα µε ενέργειες Αγοραστού. Η λύση σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας σηµαίνει – για να µην τα πολυλογούµε – επιστροφή για φέτος τουλάχιστον στο πρότερο καθεστώς. Βέβαια από ό,τι ξέραµε µε το παλιό καθεστώς διαφωνεί η ΕΕ. Στη συνέχεια ήρθε και εγκύκλιος της ΑΑ∆Ε. Τα καζάνια ανάβουν, µπορεί όµως να εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα συνοδευτούν και από πρόστιµα;

Στα χαµένα ψάχνουν οι παραγωγοί µε αγροτεµάχια στους δασικούς χάρτες. Μετά τις απώλειες που είχαν στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, τώρα ήρθε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να… εξηγήσει (µε ειδικό 9σελιδο εγχειρίδιο) τα βήµατα που πρέπει να κάνουν προκειµένου να «µπουν» στις πληρωµές του ∆εκέµβρη. Βέβαια η ανάλυση είναι τόσο τεχνική που κανείς ακόµα δεν έχει βγάλει άκρη. Ούτε οι µελετητές – έχουµε την αίσθηση- που θα πρέπει να ενηµερώσουν τους παραγωγούς. 

Τα πράγµατα στα χέρια τους ετοιµάζονται να πάρουν οι τσελιγκάδες της Θεσσαλίας µε αφορµή την κατρακύλα στις τιµές του γάλακτος. Μπορεί από τη Βάθη να υπόσχονται υπουργικές αποφάσεις για ελέγχους στα ισοζύγια αλλά αυτοί ανταπαντούν µε απόφαση για συλλογή στοιχείων που θα στείλουν στον εισαγγελέα. «Ακόµα και τώρα πρέπει ο ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ να ξεκινήσει τους απαραίτητους ελέγχους γιατί όλοι τον λύκο τον βλέπουν και ψάχνουν τον ντορό», λέει ο Παλάσκας.

Την ίδια στιγµή τους κτηνοτρόφους της Λάρισας τους απασχολεί και ένα ακόµα θέµα. Ζητούν όπως µαθαίνουµε να αποζηµιωθούν όσων τα ζώα επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό καθώς µε ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταστράφηκαν τα δείγµατα. Αυτά συµβαίνουν µόνο στην Ελλάδα. Να καταστρέφονται οι αποδείξεις µε υπαιτιότητα της πολιτείας και να την πληρώνουν οι παραγωγοί. Και µάλιστα ένας κλάδος που το τελευταίο διάστηµα έχει πληγεί όσο κανένας άλλος. 

Ο ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία