BACK TO
TOP
της Πιάτσας

De minimis δύο ταχυτήτων

Παγιδευµένοι παραµένουν πολλοί πρώην πρόεδροι ενώσεων που παρέλαβαν χρέη από τους προκατόχους τους και όπως µας αναφέρουν δεν µπορούν να βγάλουν ούτε φορολογική ενηµερότητα. Σύµφωνα µε όσα ανέφερε την Agrenda ο αναγνώστης µας πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Λαγκαδά, κ. Έξαρχος η πολιτεία έχει ξεχάσει αυτούς τους ανθρώπους. Μόνη τους ελπίδα είναι να περιλαµβάνει κάποια σχετική ευεργετική διάταξη ο κυοφορούµενος νέος νόµος για τους συνεταιρισµούς που λέει ότι ετοιµάζει ο υπουργός. Ας τους θυµηθεί και αυτούς όχι µόνο τα de minimis.

zaria

1
0

Μιλώντας για de minimis, η εβδοµάδα είχε πολλά. Από την µία ο καπνός, από την άλλη τα ροδάκινα και δηµοσίευση του ΦΕΚ για τα αιγοπρόβατα. Καλές οι έκτακτες κρατικές ενισχύσεις αλλά όταν γίνεται µε µονόπλευρα δηµιουργεί αντιδράσεις. ∆ηλαδή πώς στοιχειοθετεί κάποιος ότι ο Μπασµάς είχε ζηµιές και οι παραγωγοί έχασαν εισόδηµα και στην ποικιλία Κατερίνη όχι; Πώς αποφασίζεις να δώσεις στα επιτραπέζια ροδάκινα και όχι στα επιτραπέζια; Και γιατί στους αιγοπροβατοτρόφους έβαλες µετά από τις αντιδράσεις και τους πεδινούς; Αναπάντητα ερωτήµατα που θα µείνουν αναπάντητα.

Οι ειδήσεις µε τα de minimis δεν σταµατούν αφού ο υπουργός είπε λέει στους Κρητικούς που τον επισκέφθηκαν ότι εξετάζει να εντάξει της ελιές στα Προγράµµατα Ήσσονος Σηµασίας, µε στόχο την περαιτέρω οικονοµική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών. Τελικά όλα µυρίζουν εκλογές. Σε αυτές ελπίζουν και οι αγρότες που περιµένουν µείωση του φορολογικού συντελεστή. Αυτό βέβαια θα ήταν ίσως ό,τι καλύτερο και ουσιαστικό θα µπορούσε να κάνει η κυβέρνηση προκειµένου να παταχθεί µε τον καιρό η «µαύρη αγορά».

Παρά το γεγονός ότι η ∆οµοκού βρίσκεται σε τροχιά πληρωµών οι αγρότες δεν ακούν τίποτα για υπόλοιπα από προγράµµατα και ενισχύσεις  που εκκρεµούν από το… 2013. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η εξισωτική που λόγω του προβλήµατος µε τους βοσκοτόπους άφησε πολλές τρύπες και τους παραγωγούς άδειες τσέπες. Την µια µας έβγαζαν τα βοσκοτόπια µας παραθαλάσσια και την άλλη ορεινά µας λέει κτηνοτρόφος από την Βόρεια Ελλάδα, η οποία ακόµα περιµένει. Ας ελπίσουµε ότι λόγω εκλογών θα κλείσουν τρύπες.

Αυτό που δεν φαίνεται πάντως να κλείνει πριν το 2019 είναι το πολυδιαφηµισµένο ακατάσχετο των 15.000. Και όταν κλείσει – πάντα πριν τις εκλογές – κάτι µας λέει ότι δεν θα είναι 15.000 αλλά στα 12.000 ευρώ. Ήδη η Βάθη έχει αρχίσει να το ψιθυρίζει για να το συνηθίσει το αυτί των αγροτών που ετοιµάζονται να βγουν στους δρόµους. Ότι και να γίνει ένα είναι σίγουρο. Και οι ενισχύσεις του ∆εκέµβρη θα πάνε υπέρ… πίστεως!                 

Ο ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία