BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ζημιάρης ο Απρίλης

Μάρτης γδάρτης λέει η λαϊκή ρήση, όµως αυτή τη φορά τη ζηµιά την έκανε ο Απρίλης! Το µπουρίνι που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα, πριν λίγες ηµέρες, έκανε τεράστιες καταστροφές και σε 40.000 στρέµµατα µε δενδρώδεις καλλιέργειες στην Ηµαθία. Το ζητούµενο για τους παραγωγούς είναι να αποζηµιωθούν το συντοµότερο δυνατό, γιατί µε την τακτική του ΕΛΓΑ να πληρώνει ακόµα και στον ενάµιση χρόνο, δεν αποκλείεται χιλιάδες από αυτούς να χάσουν την καλλιεργητική σεζόν. Άσε που οι περισσότεροι έχουν ακόµα να λαµβάνουν οφειλές από το περασµένο έτος.

zaria

0
2

Να φανταστείτε, δύο µέρες µετά τη χαλαζόπτωση του σαββατοκύριακου, ο υφυπουργός συνάντησε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, για να τον ενηµερώσει και να ενηµερωθεί ότι ξεκίνησαν άµεσα οι ενέργειες για την καταγραφή των ζηµιών, ώστε να αποζηµιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί το συντοµότερο δυνατό. Και για να χαρούν τους είπε ότι η απώλεια παραγωγής από µη καλυπτόµενα αίτια που σηµείωσαν τα αχλάδια του 2016 στη Θεσσαλία έχει ήδη τεκµηριωθεί και θα στηριχθούν οι πληγέντες παραγωγοί µε de minimis. Τρία χρόνια µετά δηλαδή.

Και µετά κάποιοι κάνουν και παράπονα! Άκου πράγµατα! Όλα είναι υπό έλεγχο. Όσον αφορά την καρπόπτωση στις αµυγδαλιές Θεσσαλίας, ο πρόεδρος Φάνης Κουρεµπές ενηµερώνει τους ενδιαφερόµενους ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινοµένου και εφόσον αποδειχθεί απώλεια εισοδήµατος, θα γίνουν τεκµηριωµένες προτάσεις για τη στήριξη της καλλιέργειας. ∆ηλαδή πάλι σε τρία χρόνια! Μια χαρά!!

Τελικά άξιζε η βόλτα των Θρακιωτών παραγωγών βάµβακος πριν δύο µήνες στην πλατεία Βάθη. Τα είπαν τότε στον υπουργό ότι δεν έπιασαν τα κιλά και θα χάσουν το πριµ κι αυτός τους έταξε ότι µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον ΕΛΓΑ για µειωµένη παραγωγή, θα τους ρίξει το πλαφόν. Μπορεί να µην πληρώθηκαν µε τους άλλους πριν λίγες µέρες, όµως ο υφυπουργός υπέγραψε τις αποφάσεις µε τα νέα χαµηλότερα όρια σε Έβρο και Ροδόπη και Μεγαλοβδόµαδο να τα λεφτά. Μόνο γι’ αυτούς όµως, γιατί σε άλλες περιοχές µε ζηµιές, δεν έγινε κάτι αντίστοιχο!

Πάντως οι πληρωµές στα προγράµµατα, αξίζει να το πούµε, έπιασαν επιτέλους καλό ρυθµό. Νιτρικά, βιολογικά, κοµφούζιο και άλλα πληρώνονται πιο γρήγορα και όχι όπως παλιά που η αναµονή των παραγωγών έφτασε και την πενταετία! Το επιβεβαιώνει και σχετικό εγχειρίδιο του Οργανισµού Πληρωµών, που αναφέρει ότι οι πληρωµές καταβάλλονται σε δύο το πολύ δόσεις. Με απλά λόγια, µέχρι τις 30 Ιουνίου του επόµενους έτους από το έτος δέσµευσης έχει γίνει και η εξόφληση! Απλόν απλούστατον!                       

Ο ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

22-04-2019 12:51Χρηστος

Και ποιο θα είναι το ποσό ανά στρέμμα deminimis στα αχλάδια?

Απάντηση

22-04-2019 12:36Χρήστος

Ημερομηνία πληρωμής των αχλαδιών με deminimis έχουμε?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία