BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ακάλυπτες επιταγές

«No money, no honey», που λένε και οι φίλοι µας οι Αγγλοσάξονες. Σε αυτό το συµπέρασµα κατέληξαν οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων που συναντήθηκαν την περασµένη ∆ευτέρα στην Κατερίνη µε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

zaria_15

6
0

Τί κι αν του επεσήµαναν µετ’ επιτάσεως πως ο κανονισµός του ασφαλιστικού οργανισµού πρέπει να τροποποιηθεί πάραυτα, γιατί µε τη σηµερινή του µορφή δεν καλύπτει πολλά αίτια και οι καλλιέργειες µένουν ακάλυπτες. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος τους το ξέκοψε. Όσο δεν υπάρχουν τα χρήµατα για να υπηρετήσουν µια τέτοια απόφαση, να µην περιµένουν να ικανοποιηθεί το αίτηµά τους. «Θα είναι σαν να κόβουµε ακάλυπτες επιταγές», είπε και φάνηκε ότι ήταν ανένδοτος.

Νερό στο κρασί του δεν είναι διατεθειµένος ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ να βάλει ούτε και για την πρόταση που του επανακατατέθηκε από έναν από τους παρισταµένους στη σύσκεψη, περί συµψηφισµού εισφορών µε αποζηµιώσεις. «Ήδη έχουµε ληξιπρόθεσµες οφειλές 20-22 εκατ. ευρώ προς τον ΕΛΓΑ. Φανταστείτε τί θα γίνει αν πάµε και στη λογική του συµψηφισµού. ∆εν θα πληρώνει κανείς από τους ασφαλισµένους, αναµένοντας να κάνει τον συµψηφισµό», τόνισε χαρακτηριστικά. Για τα ληξιπρόθεσµα δε, ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ δεν τα στέλνει στην εφορία για είσπραξη, προκειµένου να διευκολύνει τους οφειλέτες, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει ο πρωτογενής τοµέας.

Σε µείζον πρόβληµα εξελίσσεται ο πληθυσµός των αρκούδων για τον πρωτογενή τοµέα στη ∆υτική Μακεδονία. Τα συµπαθή, κατά τ’ άλλα, άγρια θηλαστικά, έχουν πολλαπλασιαστεί και πλέον προκειµένου να βρουν ενδιαίτηµα, κατεβαίνουν και στον κάµπο και σε κατοικηµένες περιοχές. Στο στόχαστρό τους µπαίνουν καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος, το καλαµπόκι, τα κεράσια πριν λίγους µήνες, τα µελίσσια, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόµη και το ζωικό κεφάλαιο. Όπως αναφέρουν παραγωγοί της περιοχής, δεν αντιτίθενται στη συµβίωση µαζί τους, όµως θα πρέπει να γίνει µια µελέτη για τη φέρουσα ικανότητα του κάθε βιοτόπου και αναλόγως να συνδυαστεί και ο πληθυσµός τους, γιατί τώρα το κακό έχει παραγίνει.

Θολό παραµένει το τοπίο για το αν θα λειτουργήσει, τελικά, ή όχι το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες, από τον υπεκµισθωτή του στη φετινή καµπάνια ζάχαρης. ∆ιότι στην πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων µπορεί να καθίσταται σαφές πως η Royal Sugar το αργότερο έως την 1η Νοεµβρίου θα ξεκινήσει την παραλαβή των τεύτλων της καλλιεργητικής περιόδου 2020, ωστόσο δεν αποσαφηνίζει αν θα γίνει και η µεταποίησή τους. Τις δεύτερες σκέψεις γεννά κυρίως το ό,τι δεν έχει ακόµα ολοκληρωθεί ένα σηµαντικό µέρος των εργασιών συντήρησης που έπρεπε να γίνουν και δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο χρόνος που αποµένει δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι επαρκεί. Όλοι ελπίζουµε να διαψευστούν και το καµίνι να ανάψει, αλλά πάλι…ποιος ξέρει;
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία