BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ταλαιπωρεί η «τεχνική λύση»

Το επόµενο δεκαήµερο είναι των πληρωµών αναµφίβολα. Από τη µία περιµένουµε την προκαταβολή του τσεκ και από την άλλη την προκαταβολή των αποζηµιώσεων για τις ζηµιές λόγω Ιανού.

zaria_15

12
0

Κι ενώ θα έπρεπε όλα να είναι τακτοποιηµένα και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να µην έχουν κάτι για να ανησυχούν, όλο και κάποιο κόλληµα…. εµφανίζεται.

Αυτή η «περιβόητη» τεχνική λύση στα βοσκοτόπια, που τόσα χρόνια ταλαιπωρεί τον αγροτικό κόσµο ακουµπά στη µηχανογραφική βάση του ΟΣ∆Ε και κατ’ επέκταση στην οριστικοποίηση των δικαιούχων και της φετινής ενιαίας ενίσχυσης, µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για την πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων. Η κόντρα µεταξύ ∆οµοκού και Βάθη ακούγεται πώς έφτασε ήδη στο µέγαρο Μαξίµου… Ελπίζουµε αυτό να µην σηµαίνει καθυστέρηση στην πληρωµή…. 

Από την άλλη, για να πληρωθούν, σου λέει ο Βορίδης, οι αποζηµιώσεις από τον Ιανό, πρέπει να τροποποιηθεί ο Κανονισµός του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να λάβουν το 100% της αποζηµίωσης. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να προηγηθεί κατάθεση τροπολογίας. Κάτι το οποίο έχει δροµολογηθεί από βδοµάδα. Ο υπουργός µιλάει για εκταµίευση από τα µέσα της ερχόµενης εβδοµάδας και µέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, µε συνολικό ποσό πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Κι εδώ το ίδιο ελπίζουµε…. Να µείνουν στο προαναγγελθέν χρονοδιάγραµµα…

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται εδώ και καιρό για τα «αρδευτικά Σχέδια Βελτίωσης», αυτό είναι φανερό. Το γεγονός όµως ότι η δηµόσια δαπάνη του µέτρου είναι µόλις 30 εκατ. ευρώ, σηµαίνει ότι οι εγκρίσεις θα πάνε σε πολύ λίγους, όταν βέβαια βγει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Κάπου εκεί, οι γεωπόνοι-µελετητές τονίζουν ότι ο παραγωγός πρέπει να καταθέσει µελέτη άρδευσης που να αποδεικνύει την επιθυµητή βελτίωση σε σχέση µε κάποιο υφιστάµενο ή καινούργιο σύστηµα άρδευσης. Το πρόβληµά τους, όµως, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι ότι δεν υπάρχει ειδική εφαρµογή, που να ορίζει τα κριτήρια. Κλασικά προβλήµατα, µε εγκρίσεις, που τελικά κόβονται στην ολοκλήρωση... 

Χάρηκε η βουλευτής Μακρή, που η έκθεση των επιστηµόνων για τις ζηµιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί Μαγνησίας µεταξύ Μαρτίου και ∆εκεµβρίου 2019 θα κατατεθεί στην ΕΕ έως τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή σχεδόν έναν χρόνο µετά την ολοκλήρωση της ελαιοσυγκοµιδής. Μόνο που δεν ρώτησε τους παραγωγούς πόσο χάρηκαν…

Η καλή είδηση, πάντως, της εβδοµάδας αφορά το τσίπουρο και τη ρακή. Με απόφαση του Ecofin, από το 2022 κάθε λίτρο θα φορολογείται µέχρι 1,40 ευρώ, γεγονός που βάζει τέλος στις «επιθυµίες» του Ευρωδικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα 6 ευρώ το λίτρο. Χαρά οι διήµεροι αποσταγµατοποιοί, που παίρνουν επιτέλους µια πολυπόθητη ανάσα, µετά από τόσα χρόνια!
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία