BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Βαρυχειμωνιά φέτος στα αγροτικά κέντρα

Πάντα είναι δύσκολος ο χειµώνας για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, αλλά ο φετινός µοιάζει ακόµα δυσκολότερος.

zaria_15

10
0

Είναι και αυτή η καραντίνα και οι συνέπειές της σε όλο το φάσµα της οικονοµίας. Πάντως οι πληρωµές που αναµένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι φαίνεται πως θα γίνουν κανονικά. Ήδη ξεκίνησαν οι εξοφλήσεις της περσινής χρονιάς, για να σβήσουν οι όποιες εκκρεµότητες και να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωµής τόσο των προγραµµάτων όσο και της νέας εξισωτικής. Και η καλή είδηση είναι ότι πάλι αυξηµένο ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ -ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ! ΛΙΓΟ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟ 

Από την άλλη, βέβαια, είναι και εκείνα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα που αφορούν ενισχύσεις που δεν έπρεπε να είχαν λάβει κάποιοι παραγωγοί και τώρα καλούνται να τα δώσουν πίσω. Κι αυτά λίγα είναι, αλλά ποιος τους λέει ότι τα έχουν για να τα επιστρέψουν; Για πολλούς κάπου «έφυγαν» στα τρέχοντα έξοδά τους!  

Άνοιξε, σου λέει, το σύστηµα για τις αιτήσεις ειδικής ενίσχυσης στην ελιά Καλαµών, όπως είχαν πει στις 17 Νοέµβρη (µοιραία ηµεροµηνία). Το θέµα µε τα συστήµατα αυτά, κατά τα γνωστά, είναι ότι ανοίγουν, αλλά «κρασάρουν». Κάποιοι, λένε, δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν την αίτηση. Σε κάποιους άλλους οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, χωρίς αιτία. Το ζήτηµα είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιθώριο µόλις 10 µέρες, και αν τις µισές δεν µπορούν να κάνουν δουλειά, τότε ούτε οι µισοί δεν θα επιδοτηθούν τελικά….. Άντε πάλι λάθη, ενστάσεις, παράταση προθεσµίας και απλήρωτοι…..  

Και δεν είναι µόνο στην Αιτωλοακαρνανία, που οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί δεν θα κάνουν καν αίτηση για το πριµ της Καλαµών. Ακούγεται νέο πρόβληµα στη Λέσβο και τη Θάσο. Εκεί φαίνεται να µην είναι επιλέξιµες οι ελιές Αδραµυτινή και Κολοβή, µε το σύστηµα να τα «βλέπει» ως µη παραγωγικά στη Λέσβο. Το θέµα δεν είναι ότι ξεσηκώθηκαν οι παραγωγοί, αυτό είναι αναµενόµενο. Το ζήτηµα είναι να βρεθεί λύση και να πληρωθούν τελικά οι πληγέντες αγρότες. Και µάλιστα το συντοµότερο, γιατί είναι και χειµώνας.  

Κι ενώ οι αγρότες ξεκίνησαν να σπέρνουν ενεργειακά φυτά, ακούγεται µια πιθανή αλλαγή του συστήµατος κατανοµής του βιοντίζελ. Ο βουλευτής Λάρισας και πρώην υφυπουργός Κόκκαλης µεταφέρει τη θέση των παραγωγών, ότι αν καταργηθεί το υφιστάµενο σύστηµα, πολλοί θα είναι αυτοί που θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, που είναι τώρα µε συµβολαιακή. Από την άλλη ο αρµόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγάρας επιµένει ότι οι προτεραιότητες του υπουργείου παραµένουν ίδιες, αλλά δεν δεσµεύτηκε για τίποτα από το βήµα της Βουλής. Άσε που οι παραγωγοί, τέτοια εποχή έως πέρυσι ήξεραν ήδη τις τιµές πώλησης των αγροτικών προϊόντων τους. Πρόκειται για έλλειψη σχεδιασµού ή για δραστικές αλλαγές που έρχονται; αναρωτιούνται όλοι! 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία