BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Τα απόνερα της «Μήδειας»

Ωραίο το κρύο, ωραία τα χιόνια, ωραίος και ο χιονοπόλεµος! Αυτό που θα αφήσει όµως τόσο σε υποδοµές, αγροτικές και µη, όσο και στις καλλιέργειες θα αρχίσει σιγά σιγά να φαίνεται! Μια δύσκολη χρονιά ούτως ή άλλως, λόγω κορωνοϊού και καραντίνας, έρχεται να επιβαρυνθεί µε τις συνέπειες της… Μήδειας!

zaria_15

8
0

«Σε συνεχή συνεργασία µε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τους ανταποκριτές και τα συνεργεία του οργανισµού, µόλις καταστεί εφικτό από τις καιρικές συνθήκες θα προχωρήσουν σε άµεση αποτίµηση των ζηµιών» διαβεβαιώνει ο υπουργός Λιβανός. 

Το θέµα όµως δεν είναι µόνο αυτό! Ο όγκος των εργασιών στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το υποκατάστηµα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα είναι εκ προοιµίου σηµαντικός λόγω του έντονου αγροτικού χαρακτήρα της θεσσαλικής γης, λέει ο βουλευτής Μάξιµος. Οι πληροφορίες λένε ότι µεγάλο τµήµα του προσωπικού συµµετέχει στα µικτά κλιµάκια των επιτροπών της Περιφέρειας για εκτιµήσεις λόγω Ιανού σε αγροτικό εξοπλισµό, ενώ συνεχίζονται και οι έλεγχοι για τις ανασυστάσεις των ΠΣΕΑ του 2017 στις ελιές και θα πρέπει να προγραµµατιστεί η εξέταση 2.000 ενστάσεων επί των πορισµάτων του Ιανού. Τι να πιάσουν και τι να αφήσουν;

Το ζήτηµα της ενίσχυσης βαµβακιού επανέφερε στη Βουλή η βουλευτής Τζάκρη, τονίζοντας την ανάγκη για στήριξη των παραγωγών και του κλάδου. Ο υφυπουργός της πλατείας όµως Γιάννης Οικονόµου ήταν αυστηρός. Καταρχήν ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καµία ανακοίνωση, καµία διαρροή, καµιά εξαγγελία του υπουργείου που να µιλά για την οποιαδήποτε ενίσχυση του βαµβακιού ούτε από την προηγούµενη πολιτική ηγεσία ούτε από αυτή.

Γιατί; Γιατί, σου λέει, κάτι τέτοιο θα δηµιουργούσε περαιτέρω βάρη και στρεβλώσεις σε µια αγορά που ήδη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και πάντως όχι προς το συµφέρον των παραγωγών. Ένας τέτοιος ισχυρισµός, λέει ο υφυπουργός, από την πλευρά της πολιτείας θα µπορούσε να αξιοποιηθεί από κάποιους στρεβλά, δηλαδή να το εκµεταλλευτούν και να συµπιέσουν προς τα κάτω τις τιµές, όπως και πράγµατι έκαναν ορισµένες ανεύθυνες φωνές. Είπαν δηλαδή, «ας πληρώσω εγώ τρία, τέσσερα λεπτά χαµηλότερα το κιλό, αφού θα πάρετε από το κράτος την αποζηµίωση». ∆εν έχει και άδικο! Στο δια ταύτα όµως…. 

∆εν θα τους περάσει, επιµένουν στην ΕΑΣ Ορεστιάδας, που αποφάσισαν να κηρύξουν άγονο το διαγωνισµό συµβάσεων µεταποίησης ηλίανθου για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Οι τιµές κρίθηκαν ασύµφορες για τους παραγωγούς, αφού οι τρεις προσφορές από τους µεταποιητές φέρεται να κινήθηκαν κάτω από τα 35 λεπτά. Οι παραγωγοί της Ένωσης δεν προτίθενται να υποχωρήσουν στις πιέσεις των µεταποιητών, κάνοντας λόγο ακόµα και για αλλαγή καλλιέργειας. Όπερ σηµαίνει µείωση των εκτάσεων µε ηλίανθο 40 µε 50%. Κι αυτό είναι σίγουρα κακό για όλους! 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία